Lyckas med en svenskfödd häst

Just i skrivandets stund så sitter jag med alla handlingar till European Nomination Program, en del av mina föl vill jag ha anslutna/nominerade till Futurity och Derby för att senare i livet kunna var med i dom stora tävlingarna nere i Europa. Tror att det är bra för oss uppfödare i Sverige att visa att vi har mycket hög klass på våran uppfödning, och därför vill synas internationellt.
I samarbete med bra tränare så kan man lyckas även med en svenskfödd häst!
Jag tycker vi i Sverige sitter med riktigt bra tränare inom många olika discipliner. Bra hästkänsla och omdöme kännetecknar dom flesta tränarna.

-110 % säkra!

Men det är lång väg innan man kommer till själva inridningen, den riktiga träningen.
Jag som uppfödare har ett ansvar att i alla fall försöka med alla medel man har att avla fram en så sund, talangfull, hållbar och trevlig individ som möjligt. Så det är många faktorer som skall räknas in.
Redan nu är mitt lilla huvud på högvarv, man tänker på vilka ston man har, vilka skall betäckas. Naturligt eller semin. Stamtavlor snurrar runt där uppe… vilka linjer passar /matchar perfekt … budget och kostnader, för och emot .. Vilka stammar /linjer vill tränarna/kunderna ha?? mm.
Men först och främst vad är man själv intresserad av och tror på.

Min avel idag jämfört med när jag började är två skilda världar. Mina ston måste idag passera nålsögat!  I dag har jag även mina barn att tänka på, då vill jag ha 110 % säkra hästar i stallet, och då måste jag börja från grunden. -Stona!

Jag hade varit nevös om jag inte hade kunnat lita på mina ston i stallet, jag har mina döttrar som springer, hoppar och skuttar, ryktar och pysslar… men mina ston älskar mina tjejer! Så ett bra temperament på stona är för oss en bra bas till avel.
Fölen som växer upp med en ”cool” mamma som talar om att dom här små tvåbenta människorna är okej.
Redan här har man vunnit hälften i hanteringen med fölen!
/Pernilla

Tänkvärt!

– Tänkt på Viktigaste mänskliga rättigheterna som finns: Rätten att vara annorlunda.
Citat ur boken jag läser just nu författare, Fredrik Backman.

Bild 1. Robert Lagergren med Svensk födda hästen HH One Piece Of Gun. Uppfödare: Hawk Hill

Bild 2. Jag med lilla stofölet HH So Pale Lady Gun. Sire: Pale Face Dunnit Dam: So Pepto Lena, Såld till Tyskland.

Bild 3. HH Red Hot ChiliChic, Sire: Chic Diesel Olena Dam. Miss Cee Sailor Såld till Tyskland Ägare: Astrid Milde.

11205055_10153404014696025_5045210831286933438_n 12360203_10153404017861025_2765704124525343509_n

Om The editors

Se också

Grooming tips

Hej på er,  Så var det måndag igen. Jag har jobbat hela helgen men även fast …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]