Mamma Daltons hattar

LR 6/2008
Text och foto: Carina Kvist

[private]

Inspirerad av de gamla goda västernfilmerna och ett stort intresse för att sy har lett in Tabita Hals på en annorlunda men spännande idé- att skapa hattar, klänningar och andra kläder med anor från den gamla westerntiden -1850 fram till 1890. En epok då klänningar och kjolar syddes av färggranna tyger och pryddes med volanger och andra detaljer.
–  Så länge jag kan minnas så har jag varit fascinerad av de praktfulla kjolarna och de vackra hattarna som man kan se i de gamla westernfilmerna, säger Tabita och ser lite smått lyrisk ut där hon står och hänger upp sina klänningar på en klädställning. Solen kastar sina strålar över trappercampen på High Chaparral där den sista dagen på westernveckan håller på att nå sitt slut för denna gång. Under hela veckan har westernintresserade samlats för att visa upp och sälja sina hantverk eller för att umgås med likasinnade runt lägerelden.
– För några år sedan besökte vi High Chaparral för första gången som turister. Året därpå så hade jag sytt upp tidstypiska kläder och hattar till hela familjen som vi gick omkring i på området. Många stannade upp och pratade. Vi fick många komplimanger för våra kläder och det hela ledde till ett par beställningar. Så det var bara att åka hem och sätta igång med tillverkningen, säger Tabita glatt.
Företaget Mama Dalton Victorian hats, startades och sedan dess så åker hela familjen runt på olika rendesvouzer i både Norge och Sverige, med kläder och hattar i egen design.
–  Intresset är nog större i Sverige för detta med gamla westernkläder, men Norge är på gång, säger Tabita på sin klingande Norska.


Far Far West Coffee

Familjen Hals bor i Sandefjord i Norge och på vardagarna arbetar Tabita hos sin far som har ett kafferoster i samma stad. Kaffet köps in från alla möjliga olika kaffeländer men man rostar och blandar kaffet själva.
–  Vi har alltid med oss av vår egen blandning Cowboykaffe, säger Tabita och tar upp en påse ur kaffekorgen. Kaffet doftar ljuvligt och för att få fram bästa smak så tipsar Tabita om att det med fördel kan kokas över öppen eld. Gärna då med en så kallad kaffekask till, för dem som föredrar att dricka kaffe på norrländskt sätt, tillägger jag och skrattet är i gång. Kafferosteriet har ett tiotal anställda och levererar kaffe till kaffebarer och specialbutiker i Norge.
– Det kaffe som används till Cowboykaffe är ett historiskt kaffe som kommer från en plantage som Holländarna planterade på 1860-talet. Tabitas man Terje som också är westernintresserad har designat emballaget.


Unika dräkter

Hemma på gården i Sandefjord har Terje inrett garaget som en saloon och Tabita drömmer om att få mera tid till att inreda färdigt sin westernbutik hemma på gården.
– Att sy kläder är en form av avkoppling, menar Tabita.
– Har man haft det stressigt en tid så kan det vara skönt att sätta sig vid symaskinen och resa bakåt i tiden, plocka fram mönsterböckerna och rafsa runt i tyglådorna. Då kommer ofta inspirationen och något nytt plagg börjar ta form. På senare tid har det blivit mycket barnkläder. Jag syr det mesta på beställning och det har blivit en del kläder inför bröllop och andra högtidligheter. Det gör också att varje plagg blir unikt på sitt sätt.
– Min svägerska Elin Anette Hals gillar också att sy så det händer att vi hjälps åt. Ibland kan det vara en riktig utmaning att få till det som man vill ha det. Verkligheten stämmer inte alltid med det man har tänkt sig, säger Tabita.
–  Jag söker alltid efter autentiska mönster och tyger för att få det så verkligt som möjligt. På den gamla westerntiden så var det ofta färgstarka tyger. – Jag har nog den uppfattningen att de sydde av vad som fanns. När gardinerna togs ner så sydde man kläder av dem. Hade man ett neutralt tyg så dekorerade man med band eller andra plagg i starkare färger. Jag gillar att använda naturliga material. Bomull eller andra naturtyger tycker jag bäst om. Ofta syr jag en dräkt och en hatt som matchar varandra och både dräkten och hatten måttanpassas.


Färggranna hattar

Mama Daltons hattar är detaljrika och färggranna med vackra fjädrar, pärlor, blommor och band.
– Jag använder mycket strutsfjädrar för de blir så fina när det blåser, säger Tabita med ett leende. Men ofta så använder jag mig av det som känns bra för stunden, som matchar den övriga dräkten. Det kan vara fjädrar från pärlhöns, påfågel, fasanfjädrar eller något annat som jag har fått tag på. Jag köper ofta med mig från våra resor och har hittat mycket spännande i både Köpenhamn och på våra resor i Usa.
– Jag köper stommen till hattarna men allt övrigt som filt och andra hattmaterial formas helt från grunden på hattstockar.  Det händer också att jag köper stråhattar med bra stomme och formar om dem. Dessa blir lite billigare. Ofta tar en hatt mellan tio till femton timmar att tillverka och priserna blir runt tusenlappen för en hatt med hattbox till.
– Det är otroligt kul och intressant med klädmodet från den gamla westerntiden och det finns mycket olika böcker och gamla modejournaler från just den tidsperioden. I böckerna finns detaljrika beskrivningar och berättelser med bilder och illustrationer. För mig är dessa en fantastisk inspirationskälla och som leder till egna idéer och till nya kreationer.
– Drömmen är att bygga en egen liten stuga hemma på gården, där jag kan öppna en butik. En butik i sann westernstil med gamla provdockor som kan visa upp dräkterna, mysiga omklädningsrum och en härlig atmosfär. Kanske med en liten kaffebar intill, med olika spännande blandningar av kaffe.

Mera info på: www.mamadalton.com

[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − elva =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.