Mark Matson

Mark Matson

– LuckyRider har varit på reined cowhorse clinic med amerikanske tränaren Mark Matson som besökte Sverige och Djurtorp ranch.

Text: Anne Erkkilä Foto: www.fotostallet.se

[private]

Lucky Rider Nr 5 2006

[protected]Tränare: Mark Matson
Clinic på Djurtorp Gård, Norrköping

Fakta:  Mark Matson
Ålder: 35
Bor; Temecula, Kalifornien USA
Största merit; 2005 NRCHA Open Hackamore World Champion.

Mark Matson har jobbat med hästar mer än 20 år över hela USA. Numera har han en egen träningsanläggning i södra Kalifornien där han för närvarande har 18 träningshästar.
Mark blev Open Hackamore World Champion på Smart Little Whizard (Whizard Jac x Smart Blonde Chic) som ägs av Loren and Debi East, Bountiful, Utah.
Mark fyllde 35 dagen före vinsten och titeln på NRCHA Championships var den perfekta födelsedagspresenten, berättar han. Han har tränat Smart Little Whizard sedan hon var 2 år och trots att hon har avsedd för reining kände han tidigt att hon skulle kunna bli en reined cowhorse i världsklass.

Nya idéer för mer publik
Mark Matson gillar grenen reined cowhorse väldigt mycket och berättar gärna om den och vad han söker hos en bra häst.
–  Jag gillar när dom är mer åt reininghållet och har en naturlig vilja att stoppa. Allt går mycket lättare om man inte måste lära dom detta. Grenen skulle behöva få en mer publikfriande status. Tänk om man kunde ha en ”Freestyle Reined Cowhorse” där man väljer musik och mönster” säger han. Det skulle dra publik! Som det är nu är det lite svårt för folk att se skillnaden på bra och mindre bra ritter. Det blir lite tråkigt att se på för den som inte är helt insatt i grenen.

Gillar Sverige
När Mark besöker Sverige denna gång skiner solen värmande och det är nästan som hemma, säger han.
–  Jag skulle komma oftare om det inte vore för den långa resan. Trots detta kommer han tillbaka för att hålla fler uppskattade clinics.
LuckyRider träffar Mark hos Ronny Åman på Djurtorp Ranch utanför Norrköping. Mark trivs mycket bra på anläggningen. Han gillar verkligen att hjälpa sina elever utvecklas på bästa sätt. Här är det fråga om att hjälpa häst och ryttare maximalt, efter deras förutsättning. Mark förklarar lugnt hur han tror man bäst kan lösa en svår övning eller situation. Han är en mästare på att läsa boskapen och talar hela tiden om var man bör befinna sig för att få kalven dit man vill.
”Always keep your eyes on the cow”. ”Följ efter och gör det kalven gör först. Vänd när kalven gör det, stoppa när kalven gör det” talar han om för en elev på en ganska oerfaren häst.
”När du vänder, använd bara en tygel. Stoppa först, vänd sedan”. Mark hjälper även till att pusha fram kalven för att underlätta för den unga hästen att hänga med. Efter man jobbat sin kalv förklarar Mark noga vad som gick fel och vad som var rätt under passet. Om man känner att man har ett problem diskuterar han fram en lösning eller provar själv. Någon häst jobbas i rundcorrallen för att få bättre grundträning först utan och därefter med sin ryttare. Hästen måste vara med dig och kunna stoppa på kommando, inte rusa ifrån ryttaren, förklarar Mark. När som helst under ritten ska ryttaren kunna stoppa hästen från att följa kalven.

Ha roligt med hästen
Mark lär ut ett mjukt sätt att träna och betonar ofta att det viktigaste är att man har roligt med sin häst. Han har en skön sydstatsdialekt och drar sig aldrig för att berömma och uppmuntra sina elever att försöka lite mer.

Fakta
Reined Cow Horse
De vanligaste Reined Cow Horse klasserna består av 2 moment.
Det första, Reined Work, är ett reiningmönster som rids. Ett av 8 Reiningmönster godkända av NRCHA väljs ut. Där ingår stops, spins, snabba och långsamma cirklar, galoppombyten samt ryggning. Här bedöms din kontroll av hästen och hästens teknik. Alla moment bedöms med tanke på hur dessa används när hästen ska jobba en kalv. Så du kan få plus även på en kortare stop.
Den andra delen av Reined Cow Horse klassen är Fence work. I fencework kommer kalven in och ryttaren ska först hålla den längs ena kortsidan.  Ekipaget skall få kalven att stanna och vända när hästen går in framför den. Allt för att visa domaren att man har kontroll på kalven samt att man på sätt och vis tränar kalven att vända när hästen kommer in framför den. En skicklig ryttare tränar faktiskt kalven på att lyda hästen under denna stund.
Därefter drivs kalven upp utmed långsidan, förbi mittmarkeringen.
Efter denna ska man in framför kalven och på så vis få den att vända tillbaka. En likadan vändning till ska göras innan man styr in den i mitten av arenan för att få den att göra en cirkel åt ena hållet och direkt en cirkel åt andra hållet. Här vill man se en häst som verkligen gillar sitt jobb och behåller en positiv attityd och form även i högre farter. Den ska jobba kalven utan alltför stora hjälper från ryttaren. Kan ryttaren sänka handen och hästen fortsätter jobba kalven med lågt huvud får man många extra poäng.

I futuritys och derbys kan även herd work ingå. Då ska man plocka ut en kalv ur hjorden och jobba den i mitten av arenan. Här bedömer man hur hästen fokuserar på kalven, vänder den och bibehåller intresset för den. Man har 2½ minut på sig att jobba så många kalvar man hinner. En häst som jobbar på förhållandevis slack tygel och bibehåller intresset även på en svår kalv är vad man vill se.
www.srcha.se
www.nrcha.com
www.rha.nu[/protected][/private] [/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …