Senaste nytt
Home » Porträtt » Med sikte över gränserna

Med sikte över gränserna

På Gunnar Martinsens ranch kan man rida dressyr och hoppning och även träna olika discipliner inom westernridning och kossegrenar.

LR 2/2008
Text och foto: Carina Kvist

[private]

Som en kontrast till den bullriga trafiken ligger Bänatorp Rodeo Ground inbäddad i grönska, alldeles bakom jordvallarna vid en av de större vägarna i Vårgårda.
Det råder full verksamhet på olika ridbanor. På den ena hoppar några ungdomar med sina ponnyer över färgglada hinder och på den andra ridbanan finns ett gäng ryttare och hästar som tränar på kor. För drygt tre år sedan köpte Gunnar Martinsen gården och tanken är att driva en kombinerad ranch, där man kan rida dressyr och hoppning och även träna olika discipliner inom westernridning och kossegrenar.
– Det hela startade med dottern Karins intresse för ridning och framför allt hoppning. Anläggningen lämpar sig väl för clinics och på samma sätt som vi tar hit hopp och dressyrtränare så ska anläggningen stå öppen för den som vill hyra den för träning med kor, berättar Gunnar. – Vi har goda möjligheter genom att det finns en konferensdel med kök och ett antal övernattningsrum samt ett ridhus, som precis har blivit färdigt. Vi har gjort en ny ridbana med ordentligt staket för en bättre säkerhet och här finns även en rundcorral. Fler stallplatser är under uppbyggnad och snart finns det även en skrittmaskin på gården. Inom en mils radie finns Karl-Erik Mårtensson, lantbrukare och ägare till de kor som finns på banan under dagens ridpass.
Karl-Erik är själv westernryttare sedan fjorton år tillbaka och var med redan i de första teampenning tävlingarna som hölls i Sverige -1999.
– Jag jobbar som lantbrukare på heltid och har både mjölk och köttdjur. Det är roligt att korna kan användas på detta sätt och att de som vill får en möjlighet att prova på olika kossegrenar, säger Karl-Erik.
Genom att satsa på en anläggning med flera inriktningar, kan människor med olika intressen mötas på samma plats. Gränserna för vilken disciplin man kan hålla på med, suddas ut och det finns en möjlighet för både enskilda och grupper att delta på träningar och clinics.
– Idén med att hyra ut anläggningen för att träna kossegrenar har funnits en tid och genom initiativ från Karl-Erik och David Bergendahl, så har detta blivit möjligt. – Det hela är ganska nytt och vi får se hur det utvecklar sig i framtiden, menar Gunnar.


David Bergendahl

För drygt tio år sedan åkte David Bergendahl för första gången över till Kanada för att arbeta som cowboy.
– Jag packade ryggsäcken och åkte till Calgary, med hopp om att finna ett rancharbete. Jag gick runt på den stora rodeotävlingen, Calgary Stampede och frågade om jobb, men det gick trögt.
– Men, innan jag åkte därifrån så ringde jag ett sista samtal och jag hade tur. Jag fick jobb och jag blev kvar i tre år, berättar David, som sedan dess har åkt över gränserna ett antal gånger.
– Den första ranchen var en vanlig kosseranch och jag arbetade emellanåt på andra, både mindre och större rancher. Det var bra, för man fick lära sig från grunden och fick därmed en känsla för deras kultur och man fick anpassa sig efter det.
– På en av rancherna så tävlade de i teampenning och jag gick in för att skaffa mig en bra tränare och efter en tid så hängde jag med ut på deras tour. Det var olika tävlingar och rodeos nästan varje helg. Efter en tävlingssäsong i teampenning 1999 så kvalade vi till Canadien teampenning finals. –Det var otroligt kul och lärorikt!


Arbetade för Kevin Pole

Under hösten 1999 och fram till julen 2002 jobbade David som assisterande tränare samt tränade och tävlade i reining och cowhorse, för Pole Performance Horses och tränaren Kevin Pole.
–Under de åren blev Kevin vald som Sportsman of the year i Kanada. Kevin har en bred kunskap inom många kogrenar och andra discipliner och hans träningsprogram passar mig bra, säger David.
–Det är inget ryck och slit. Mjukt och elegant ska det vara. Han jobbar för att stärka självförtroendet hos hästarna och det gäller även för ryttaren.
– Han är duktig på att plocka fram exakt när man gör rätt och då är dagens ridpass slut. Han får ut det bästa ur en själv genom att förklara och uppmuntra.
– Ibland så kanske han höjer upp en till skyarna även om man inte är världens bästa, säger David skämtsamt. –Jag tror aldrig att jag har känt mig så bra som jag gjorde efter ett träningspass med Kevin. Det var verkligen bra för självförtroendet.


Tävlade för att vinna

Det var långa och hårda arbetsdagar och rider man under deras flagg och på deras kunders hästar, så måste man själv träna hårt, berättar David vidare. För tränarna är det viktigt att de har bra assisterande tränare och ett bra träningsprogram.
– Tävlar man där, så är man där för att vinna, förklarar David. Det första Kevin frågade mig var vad jag hade för mål med ridningen.
– Jag vill vinna, sa jag.
”Då ska vi se till att du gör det, men det kommer att ta många år innan du når ditt mål” menade Kevin och det var bara att sätta i gång direkt.
– Jag köpte en 2-årig hingst och gick ut för att lära mig tävlandet i lämpliga klasser. Som bäst kom jag tvåa, men oftast lite längre ner på listorna. Under det sista året som jag var i Kanada så hade jag en tävling kvar för att bli Kanadensisk amateurmästare i reining. – Men, det gick åt helsicke. Jag skulle spänna mig för de andra grabbarna när jag red förbi och det var världens tryck där, så jag blev så nervös!
– Jag glömde totalt bort mönstret och upptäckte att jag gjorde sista stoppet på fel sida. Så gick det med det, säger David och skrattar åt minnet.


Slutade rida

Vid jul år 2002 åkte David hem till Sverige igen. Hästen tog han med sig och tanken var att den skulle säljas, men en skada gjorde att den fick vila i några månader och försäljningen gick inte riktigt som David hade tänkt sig.
– Tanken var då att sälja hästen här i Sverige och sedan åka tillbaka och fortsätta träna och tävla. Men, det drog ut på tiden och jag tappade så mycket, förklarar David.
– För mig är det så att antingen så rider man eller inte och jag vill göra det ordentligt. Så jag blev less och slutade rida en period.


Drömmar och mål

Det har gått några år men drömmarna om att tävla på de stora arenorna lever kvar.
– Jag har ett mål och det är att delta på VM i reining i Kentucky år 2010, säger David målmedvetet.
– Det är mycket arbete och träning för att nå målet, men jag har varit på prispallen förr där borta och vet vilket arbete det innebär. När jag var på NRHA Futurityt i Oklahoma 1999 så sa jag till mig själv att ”Här ska jag rida någon gång”. Nu är det på tiden att förverkliga detta, som är ett av delmålen som jag måste klara av innan jag sätter på mig en svensk nationalkostym på VM, säger David med ett bestämt leende. Jag tycker inte att man åker på ett VM för att sikta på en femtonde plats, utan om jag åker dit så gör jag det för att vinna, eller i alla fall komma så nära segraren som det är möjligt.
–Varför ska jag ha en landslagskostym på mig om jag inte kan vinna ett Futurity? Det är mitt krav på mig själv, annars åker jag inte dit. Men det är många delmål som ska genomföras och det är oerhört tufft i toppen.


Samarbete med Kyle Weston

Under sommaren som gick var David i Kanada där han träffade sin gode vän Kyle Weston, som i dag driver träningsstallet Weston Reiners i Lethbridge, Alberta.
– Kyle har varit lärling hos Kevin Pole sedan 2001, men har nu startat eget. Han är duktig och har en grym känsla med framför allt unghästar, berömmer David. Jag har gett Kyle förtroendet att hitta en bra häst som ska passa mig och för någon månad sedan så slog vi till och köpte Lynx Little Doc. En 4-årig valack som är avlad för reining och cowhorse.
I mitten på mars åker David till Kanada för att värma upp inför vårens tävlingar.
– I början på maj går den första tävlingen och då ska vi tävla reining i Prince George, BC. Därefter blir det två NRHA tävlingar i maj samt en Quartershow. I snitt blir det tre tävlingar i månaden, plus någon cowhorse tävling om vi hittar lämpliga klasser. Så det gäller att ligga i, säger David med ett leende.


Med sikte på VM

Motivationen och suget efter att tävla verkar vara på topp och försäsongsträningen på gymmet är i gång för fullt.
– Förra veckan slog jag personligt rekord i benpress, sedan kunde jag inte gå på en vecka, säger David skämtsamt med ett gott skratt.
– Mitt mål detta år är att komma ut på tävlingsbanorna i Kanada och nord Amerika och tävla Non Pro i reining och cowhorse. I slutet på säsongen blir det även open klasser. Därefter får vi se om det blir start på AQHA World Show i reining till hösten.
– Jag känner ingen direkt press på mig själv under denna säsong, man får ta ett steg i taget.
– Sedan, ska jag fokusera på nästa stora mål som är NRHA Futurityt i Oklahoma om något år. Siktet och huvudmålet är VM i reining, om jag platsar i landslaget.
– Vilket jag kommer att slita hårt för, avslutar David.

[/private]

Om Redaktionen

Se också

Airborne westernridning med Fredrik Nilsson – del 2

Vardaglig hantering och samvaro med din häst Under umgänget med min häst försöker jag hålla …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton + 8 =