Medryttare – betala eller få betalt?

Hej alla 🙂

idag är det Valborg men ännu bättre, imorgon är det M A J ! Det är min absoluta favoritmånad. Inte (bara) för att jag fyller år hehe. Men för att det är den finaste månaden av dem alla. Det är vår på riktigt, det blir knoppar på träden och syrenerna börjar blomma. Magiskt!

En diskussion som ofta får ganska mycket uppmärksamhet i olika forum och grupper är “medryttare”. Man kan hitta mängder av annonser där hästägare och medryttare söker desperat efter varandra. Så stor efterfrågan och så mycket respons men ändå är det så svårt att hitta någon.

Man ser ofta på forumen att inläggen som en del hästägare publicerar kan få kan uppåt 50-60 kommentarer. Ofta är det inte så många som nappat på annonsen i sig utan 90% är personer som flitigt diskuterar huruvida man som medryttare ska behöva betala eller ej. Vissa hävdar även att man som medryttare ska få betalt eftersom man jobbar och utbildar hästen… Det håller jag väl inte riktigt med om. För vill man ha en häst i utbildning så tar man väl kontakt med en beridare/tränare och inte en medryttare?

Jag håller dock med om att en del tar ut hejdlösa summor av dessa stackars medryttare som sedan enbart ska få rida ut i skogen och dessutom sköta allt stalljobb och lite till, inte okej!

Men sen finns det även de som lånar ut bra tävlingshästar/läromästare och låter medryttaren ha lite fria händer och tävla. Då är det väl okej att ta ut en liten summa för det? För som hästägare blir ju den lilla summan en slags trygghet. Dels ifall något händer hästen under medryttarens uppsikt och tar man betalt så kan man också oftast lita på att medryttaren alltid dyker upp. För alla vill ju ha valuta för sina pengar.

Oftast är det en väldigt liten summa om man slår ut det på vad en häst kostar i månaden. Visst man kan rida på ridskola en dag i veckan och så blir det billigare men friheten att få rida en bra privathäst ger ju så mycket mer, eller?

Alla situationer är unika och som medryttare och hästägare gäller det nog att hitta någon som delar samma åsikter när det kommer till ridning, skötsel och även den ekonomiska biten. På så sätt kan man se till att ha roligt med varandra istället för att vara oense om pengar och andra tråkigheter.

*

Har du möjlighet att betala och du känner att summan du betalar känns värd tiden du får spendera med din medryttarhäst? Bra! 

Har du inte möjlighet att betala men du är beredd att jobba hårt och erbjuda extra hjälp mot att få rida någon gång i veckan? Det finns en medryttarhäst för dig också men tyvärr kanske man i vissa fall kommer att få sänka sina krav.

Låt det ta tid. Rätt medryttarhäst finns där ute men precis som med andra goda ting så växer det inte på träd. Svara på annonser som känns relevanta för dig. Att kommentera att någon annan tar för mycket eller för lite betalt är bara bortkastad tid som du istället kan spendera på att hitta din drömhäst!

Det är verkligen något speciellt med våren när allt kommer till liv igen. Ut och njut och ha en fantastisk Valborg med nära och kära och fyrbenta förstås!

/Ellie

I N S T A G R A M: elinorae

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …