Medusa Horse satsar på Reininghingstar från Scott McCutcheon

LR 2/2008
Text: Åsa Wikberg  Foto: Darrel Dodds

[private]

Anna Pettersson har två Painthingstar hemma i stallet och nu har familjen köpt quarterhingsten Mega Jac Dance från den amerikanske topptränaren Scott McCutcheon.
– Jag såg den hingsten redan när vi var över och köpte Freckles för två år sedan. Men då var han inte till salu. När vi såg att han nu var till salu kändes det som rätt tillfälle, förklarar Anna.
Hingsten är född 2002, brun och efter Mega Jac, u. BH Song And Dance och morfar är Be Aech Enterprise.
Mega Jac Dance har över 33000 USD i NRHA earnings och 19 AQHA poäng.  Scott McCutcheon red honom år 2007 på NRBC i Katy, Texas och fick en score på 222 som gav dem en tredjeplats i Intermidiate Open Classic Finals (earning mer än 14 000 USD).
På AQHA World Show 2007 placerade de sig på niondeplats i finalen.


Kvar i USA

Mega Jac Dance står kvar i USA i träning hos Scott som kommer att tävla honom i flera NRHA-tävlingar under våren, bland annat National Breeders Classic i April.
– Efter det får vi se om jag tar hem honom eller om han skall tävla mer i USA först, säger Anna. Går det bra, är det roligt att ha kvar honom ett tag till så får avelssäsongen vänta lite, vi får se. Annars kommer han kanske hem i maj och ska då sedan tävlas i sommar och i höst här hemma och finnas till förfogande för avel, förklarar Anna.


Otroligt vacker

Satsningen på reininghingstar kom sig av att Annas förra hingst gick bort.
–  Genom tränaren Anders Josefsson fick jag för två år sedan kontakt med tränaren Scott McCutcheon i Texas. Vi åkte dit och hittade paint­hingsten Mr Gay Bar Freckles. Vi föll för honom framför allt för att han är en otroligt vacker häst. Han är lugn och stabil i psyket och har fin exteriör.
Freckles är i år sju och har tävlat tre gånger på APHA World Show, han  har  16p i reining. Anna tävlade  honom på Paint SM 2007 och kom då tvåa i senior reining open. De tog sig även till Paint EM där Anna gjorde en mycket bra insats i novice amatör reining och slutade på andra plats.
Hingsten tävlades även med goda resultat i openklasserna av Anders Josefsson, både i Sverige och på EM.


Anna tränar för Anders

Anna tränar regelbundet för Anders som hjälper henne med både hästarnas och hennes egen reiningträning.
Den tredje hingsten hos Medusa Horse är treåriga Chicos Shining Spark som nu står hos Anders på inridning och träning Han är en allaroundhäst som kommer att tävla i pleasure, horsemanship och halter. Han är – trots sitt namn som antyder Shining Spark i stammen – efter Summers Chicos Bandido som har hela 928 APHA-poäng, i bland annat ropinggrenar.


Så himla roligt

Anna har hållit hästintresset vid liv i över 20 år och det började med arabhästar.
– Jag hade ett arabsto som jag började rida western på och kom rätt snabbt i kontakt med Anders Josefsson som blev min tränare. Våra första painthästar köpte vi år 2000, då vi importerade tre paintston från USA. De var betäckta och blev stommen till våra avelsston. Alla tre är fortfarande kvar i verksamheten.
Medusa horse har fem stycken avels­ston i verksamheten i år, fyra paintar och en quarter. Strävan är att hålla en god kvalitet både på sto och hingstsidan och man hoppas hingstinvesteringarna skall betala sig framöver.
Från att ha ridit flera olika discipliner ser Anna att man nu inriktar sig mer mot reining.
– Reining är en så otroligt rolig och krävande disciplin. Det är en en fantastisk upplevelse att sitta och rida på en häst som gör det man ber om och man har kontroll över varje steg, det är en otrolig känsla som inte kan jämföras med något annat.

Läs mer på: www.medusahorse.se

[/private]

Om The editors

Se också

Joe Leathers på 6666 ranch

På andra sidan jordklotet finns en plats där värmen får en att böna om nästa …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.