Metallic Cathingst köpt av Quarter Hill Ranch med kompanjon

En av de stora blodslinjerna idag inom quarteraveln för cutting och cowhorsehästar är Metallic Cat. Avkommor efter honom är mycket eftertraktade och därmed är priserna höga och dom säljs inte bara i USA utan till många länder i hela världen t.ex. så har Ungern tre hingstar efter Metallic Cat och nu har Sverige i alla fall två hingstar och Martin Langels har ett sto efter superkändisen.

Styrbjörn Persson på Quarter Hill Ranch har under en lång tid pratat med sambon Mona Göransson om att han ville köpa en avkomma efter Metallic Cat, men Mona ansåg att de inte hade råd – bara betäckningsavgift för Metallic Cat är nu uppe i 15 000 dollar.

–Det gör stor skillnad på att ha det senaste blodet i aveln jämfört med äldre. Om man är intresserad av att föda upp, tämja och träna fram svenskfödda hästar som vi är, då det verkligen en fördel att ha det senaste blodet, förklarar Styrbjörn.

Men det blev ändå en tidig julklapp för det strävsamma tränarparet från Värmland. Den som drog i gång det hela var Ingela Jonsson och Peter Lund som just har klivit in i westernvärden med köp av A Smart Little Julia. Peter med familj har med stor spänning följt sin häst på tävlingsbanorna i Europa och hon är en bra läromästare för hela familjen. Peter som har blivit helt hästbiten föreslog att Styrbjörn och Mona att de skulle köpa en hingst efter Metallic Cat ihop. Och då blev Styrbjörn tyst, för en gångs skull.

–Jag sa att jag var tvungen att tänka på det och även diskutera fram en affärsmässigt bra uppgörelse för båda parter. Det slutade med att vi bestämde oss för att försöka köpa en hingst ihop, berättar Styrbjörn.

Mona och Peter började leta på nätet och Styrbjörn ringde olika tränare i USA som han kände och som han har utbildat sig hos.

–Vi tog även hjälp av Jonsson QH som äger den andra Metallic Cat-hingsten, Shine Ice, som står hos Philip Ralls. En mycket skicklig tränare i Kalifornien som kan träna upp både cutting- och working cow horses. Mona hittade till slut en hingst på Cannon Quarter Horses i Texas som kändes hel rätt. Smart and Metallic, en 1 årig hingst med supermodern stam och mycket fin exteriör. Att han dessutom har ett väldigt trevligt temperament skadar ju inte heller, berättar Styrbjörn vidare.

Det var bara ett problem – hingsten Smart and Metallic var redan anmäld till NCHA Futurity Sales.

–Vi frågade artigt ägaren om det var möjligt att köpa honom före aktionen. Det var nervöst, men hon svarade ja! Det var tydligen flera som hon hade nekat innan och svarat att han skulle vara med på aktionen, men eftersom Mona hade mailat med henne och fått ett pris redan tidigare i höstas så valde hon att sälja honom till oss. Vi är supernöjda! Det känns som det är det bästa quartermaterial Quarter Hill Ranch någonsin köpt.

–Ägaren Michelle Cannon berättade för oss att efter att hon dragit tillbaka honom från aktionen så hade flera stycken hört av sig till henne och varit besvikna över det för de hade också varit intresserade att köpa honom! När affären var klar så blev vi kontaktade av Quarter Horse News och intervjuade om hingsten som blev svenskägd.

Hingsten står tills vidare kvar i USA berättar Styrbjörn och man har stora förhoppningar på nyförvärvet.

 

 

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …