Milsta Western – Med passion för ranch och westernartiklar

 

Milsta QH HB grundades 1990. Mannen bakom bolaget heter Pär Karlberg. I över tjugo år har han importerat ranch- och westernartiklar från USA för att sedan sälja på den svenska och skandinaviska marknaden. Hög kvalitet är ett nyckelord och därför anlitas bara kvalificerade leverantörer som till exempel Weaver Leather i Ohio. Med systerbolaget Milsta Western Supply driver Pär också en butik hemma på gården utanför Tranås. Sortimentet bygger på den rancharbetande cowboyen och förstås även cowgirlen. Här finns ett varierande utbud av läckra och funktionella kläder för ryttaren och även högklassig utrustning till hästen.

Text och foto: Lena Holmgren
Tjej/Modell: Hanna Holmgren

 

Småland är känt för sina många entreprenörer. Pär Karlberg är en av dem. För tio år sedan sade han upp sig från ett jobb i byggbranchen för att satsa helhjärtat på sin ”vid sidan av” verksamhet med import och försäljning av ranch- och westernprodukter. En vågad och djärv satsning då westernridning i Sverige, trots allt, är en ganska smal nisch. Men där pengar och omsättning är drivkraften för vissa så är ett speciellt intresse drivkraften hos andra. Hästar och ridning har alltid engagerat Pär. Och så har han en stor förkärlek till den amerikanska westernkulturen. I unga år for han till USA, stötte på rancharbetande cowboys och blev helt såld.

–  Jag tänkte, så här är det naturligtvis. Så här vill jag ha det, hela cowboyköret, säger han lyriskt och sätter fram nygräddade pannkakor till besökande Lucky Rider. Självklart är det Amerikanska pannkakor, med lönnsirap och smör.

Utpräglad yrkesstolthet

1990 grundades Milsta QH HB. Pär som hade ridit western några år kunde inte hitta de prylar han ville ha här i Sverige. Han bestämde sig för att börja importera bra och funktionell utrustning från USA. Att hitta rätt i leverantörsdjungeln blev en tuff utmaning men också en lärorik sådan. Genom åren utvecklades Milsta QH från att endast sälja på tävlingar till ett välorganiserat grossistföretag, med ett gediget sortiment av kvalitetsprodukter inom ranch och western, det mesta hundra procent producerat i USA. Idag har Pär ett etablerat samarbete med en rad kvalificerade tillverkare, som till exempel Weaver Leather, Double Diamond Halter Company, McCall Saddlery, Schaefer Ranchwear, Key Industries och Jeremiah Watt.

– Kännetecknande för dessa leverantörer är deras erfarenhet, kunskap och stora kvalitetstänk. De har en utpräglad yrkesstolthet och sätter en ära i att göra det de gör, säger Pär.

Själv har han träffat flera av de unika och spännande personligheterna bakom företagen och då inte bara i samband med den årliga mässan i Denver. Det är förtroende, heder och muntliga avtal som ligger till grund för det internationella samarbetet, någon generalagent i egentlig mening är han inte. I Sverige och övriga Skandinavien har Milsta QH en rad återförsäljare, samtliga kan man hitta under www.milsta.se. Företaget har också ett systerbolag, Milsta Western Supply. Detta bolag driver gårdsbutiken, samt själva gården som är på drygt 20 ha.

Välsorterad butik

Genom matsalsfönstret syns postens gula lastbil sakta passera. Den backar upp jämsides med körbron och Pär skyndar ut för att ta hand om leveransen. Weaver står det på kartongerna.

– Weaver Leather är kärnan i verksamheten och så gott som alla lädervaror kommer därifrån. Företaget ligger i Ohio, i hjärtat av Amish Country. Arbetsstyrkan består till 95% av Amish-folk. Det är ett är otroligt välskött företag, kvalitet i minsta detalj. Den rationella produktionen bygger på hög teknologi i kombination med gammal hantverkstradition, säger Pär och intygar stolt att han kan erbjuda hela Weaversortimentet till sina återförsäljare och kunder.

Kartongerna forslas in i ladugården. Innanför dörren syns inga kossor, nej här öppnar sig ett hav av ranch- och westernprylar. Jackor, västar, hattar, bälten, bucklor, boots, chaps, handskar, oljerockar, skjortor och jeans. Allt både för kvinnor och män. Här finns böcker, tidningar, en uppsjö av olika träns, repprodukter, bett och paddar med varierande funktion och material. Ja, här finns det mesta som har med häst att göra. Butiksytan är inte särskilt stor, men väl utnyttjad och indelad i olika sektioner, enkelt och stilfullt på en och samma gång. Bakom varje hörn dyker något intressant upp i takspotarnas mjuka och varma sken.

– 1700 artiklar fick jag det till vid senaste inventeringen, säger Pär med ett leende i mungipan.

Han är noga med urvalet. Såväl han som fru Marianne och de tre quartrarna Fiffi, Yoggi och Tinto provar det mesta.

Tillgång för kunderna

Pär kan sitt sortiment men också dess bakomliggande historia. Detaljerat redogör han om allt från den amerikanska westernkulturens rötter till varför och när man ska använda ett visst bett eller en viss pad. Han beskriver olika material, deras hållbarhet, sömnad, passform och funktion, inifrån och ut. Pär måste vara en tillgång för besökande kunder här.

– Det är alltid roligt att hitta lösningar och kunna hjälpa till med olika behov och önskemål, erkänner han.

Sadlar ingår inte i grossiströrelsen. Däremot säljer han sadlar direkt till konsument genom ett samarbete med McCall Saddlery i Utah, USA.

– Det är ett renodlat sadelmakeri som erbjuder kunden stor flexibilitet. Man har möjlighet att styra val av bom samt mått, material och utseende på de flesta av sadelns övriga delar.

Senaste tillskottet i Milsta Western Supply sortiment är en work wear kollektion från Key Industries Inc. Man blir arbetssugen bara av att titta på den, fräcka snickarbrallor och häftiga utevästar och jackor.

– Ranchkläder är ofta väldigt nischade, det här är mer vanliga amerikanska arbetskläder, för vem som helst. Den nyskapade serien från Key är lite mjukare än den tidigare, mer färger och mer fritidsbruk än bara stenhård industri. Det är lättskötta, bekväma, stabila och genomtänkte arbetskläder i bomullskanvas, för både dam och herr, säger Pär och passar på att informera om sin nystartade webshop, www.therancher.se, där varorna också kan ses.

milstab

Ett fritt liv

Han är öppen för förändringar. Samtidigt vill han hålla fast vid sin affärsidé med fokus på den ”normala” ranch- och westernryttaren, mer än på den renodlade tävlingsryttaren. Det är just ranchbiten som ligger Pär närmast hjärtat.

Eftersom gården är belägen lite avsides är de flesta besökarna stamkunder från närområdet.

– Ibland tänker jag att det skulle vara kul med fler kunder. Men ibland undrar jag också; hur i hela friden hittade de hit, skrattar Pär och berättar om folk från både Europa och USA som besökt butiken och äntligen funnit varan de letat efter.

Han har aldrig ångrat sitt val och längtar inte tillbaka till sitt gamla jobb.

– Jag lever ett fritt liv, är min egen chef. Någon miljonär blir man förstås inte, men jag är glad ändå, jag gör ju det jag tycker är intressant och roligt.

 

 

 

 

 

Om The editors

Se också

Jaton Lord – Kommunikation och kontakt mellan häst och människa

Redan som tonåring lärde sig Jaton Lord träningsmetoder av sin berömde morfar Ray Hunt, pionjären …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − 15 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.