Monty Roberts

LR 2/2009
Text: Ann Lindberg  Foto: Carina Kvist

[private]

Monty Roberts, känd som ”mannen som lyssnar till hästar” har levt ett levt ett märkligt liv. Efter att ha vunnit utmärkelser som tränare av mästerskapshästar, författat böcker som blivit bästsäljare, varit stuntman i Hollywood, fosterpappa till 47 barn (förutom tre helt egna), skapat den världsberömda träningsmetodiken för hästar, kallad Join~Up®, skulle Monty Roberts nu i senare delen av livet kunna vila på sina lagrar – men det är inte hans stil.
Roberts har fått oräkneliga utmärkelser och blivit omskriven i pressen i hela världen. Han har haft tre böcker på New York Times bästsäljarlista, tränat en del av drottning Elizabeth IIs tävlingsteam i London och blivit utnämnd till hedersdoktor vid universitetet i Zürich. Men om du söker upp Monty Roberts, kommer du inte att hitta honom tillbakalutad i favoritfåtöljen högt uppe bland kullarna ovanför träningsfarmen i den vackra Santa Ynez Valley.
Det är troligare att du hittar ”mannen som lyssnar till hästar” någon annan stans i världen, där han fortsätter att sprida sitt budskap om icke-våld. Det är också sannolikt att du hittar honom när han talar till inlåsta ungdomar i något ungdomsfängelse, när han varsamt visar upp häst nummer 15 000 i en visning, när han lär ut sin teknik till ett växande antal studenter på sitt International Learning Center i Solvang, Kalifornien, eller när han är rådgivare åt direktörer på Fortnum 500.
Varför har miljontals människor från olika omständigheter i livet reagerat så passionerat på hans shower i tv, visningar och mediaframträdanden? Vad är det som gör Montys budskap så lockande, att alla från CIA till Volkswagen bjuder in denna cowboy för att dela med sig av sina erfarenheter till deras direktörer och företagsledare.
Kanske är grunden till kraften personliga erfarenheter, från att ha bevittnat hur alltför många hästar brutits ned efter användandet av våldsamma, traditionella metoder. Kanske är det minnen från en självupplevd, brutal barndom.


En bättre värld

Med energi och entusiasm kliver han upp varje morgon, oftast på ett hotell långt från sitt hem, från sina hästar, från sin personal och sin gård, för att fortsätta prata…och lyssna.Monty demonstrerar fortfarande Join~Up® runt om i världen och i maj kommer han till Sverige och håller demonstartioner i Umeå – där han rider tillsammans med Ulla Håkansson, på Solvalla, i Helsingborg och på Bökeberg där han rider tillsammans med Peter Ljungberg.
Idag håller Monty stadigt fast vid sitt mål: ”Att lämna världen i ett bättre skick än jag fann den, för både hästar och för människor.”

[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − åtta =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.