Monty Roberts

Över 300 dagar om året har Monty Roberts uppdrag som för honom kors och tvärs över jordklotet för uppvisningar, clinics och föredrag. Men nu söker han efterträdare, berättar Monty Roberts när vi träffar honom.

NR 7/2010
Text och foto: Åsa Wikberg


[private]

Monty Roberts är ett av de mest kända namnen när det handlar om Horsemanship och en levande legend. Hans varumärke ”Join Up” är känt inom alla olika discipliner. Vi har skrivit om Monty Roberts några gånger tidigare när han besökt Sverige, men nu är vi på väg till hans egen träningsanläggning – Flag Is Up Farms i Solvang Kalifornien. Monty och hans fru Pat har de senaste 40 åren bedrivit hästträning inom olika discipliner men främst inom hästkapplöpning, som farmen är anpassad för. Förutom detta är Pat en mycket välkänd konstnär.


Började med Rodeo

De flesta har koll på att Monty Roberts sysslar med horsemanship men det är inte alla som vet att karriären började med roping och bulldogging (där man rider ikapp en tjur, hoppar av hästen och brottar ned tjuren). Men redan som liten knatte tävlade han familjens hästar. Han har även flera world championtitlar. Tillsammans med hästen Jonny Tivio vann han på 60-talet fyra world champ titlar inom cowhorse. Hästen Night Mist blev World Champion Cow Horse 1964 och 1965. Monty Roberts har åtta World Championships i grenar så som working cowhorse, cutting och western equitation.


Vill lämna över

Men det senaste decenniet har till största delen tillbringats på resande fot. Över 300 dagar om året har Monty Roberts uppdrag som för honom kors och tvärs över jordklotet för uppvisningar, clinics och föredrag. Men åldern börjar  ta ut sin rätt, berättar Monty Roberts när vi träffar honom.
– Jag siktar på att försöka få ihop ett syndikat som vill köpa
anläggningen för att skapa ett center för ”non violent training”, för både människor och hästar.
– Både jag och min fru börjar bli till åren så det är hög tid att lämna över stafettpinnen till nästa generation. Debbie, min äldsta biologiska dotter, sköter företaget och hon vill gärna stanna kvar om någon tar över. Hon är faktiskt pensionär själv nu vid 53 års ålder. Min andra biologiska dotter designar hästanläggningar och arbetar som landskapsarkitekt, även hon har arbetat här i 20 år. Men nu driver hon företaget Equine design, som vi startade samtidigt som vi köpte den här anläggningen, berättar Monty. Även Roberts biologiska son driver eget företag. Han designar och tillverkar all inredning för hemmet som vill gå i westernstil, Cowboy living heter det.
– De är inte hästtränare någon av dem och vi behöver hitta folk som både kan hästar, marknadsföring och affärsbiten av verksamheten, förklarar Monty. När vi besöker Monty Roberts får vi alltså detta scoop – att han är beredd att sälja sitt livsverk och det är ett helt färskt beslut han tagit.
– Det är under de senaste dagarna som jag beslutat detta. Vi måste göra det nu, för om något skulle hända mig och jag försvinner så finns inget förberett för vad man skall göra med företaget, säger Monty allvarligt.
– Det blir svårt att inte kunna ta alla beslut själv men samtidigt måste någon annan börja göra det, jag är 75 år och det är dags, säger Monty.


Smakfullt

Farmen Flag Is Up ligger strax utanför det lilla samhället Solvang. Redan vid uppfarten till farmen ser man att stor ambition lagts ned för att det skall vara en inbjudande entré som möter besökare. Träningsanläggningen med banor och hagar ligger nedanför en höjd. Uppe på höjden ligger parets hem och från trädgården är det en hänförande utsikt över farmen. Allting är mycket smakfullt skapat och smälter väl in i den lantliga miljön. Utanför huset möter oss en samling vilda rådjur. Djur som funnits där i generationer och gärna har kontakt med paret Roberts, men ser avvaktande på oss besökare, beredda till flykt vilken sekund som helst. Det rustika huset är mycket vackert både på utsidan och insidan, en av väggarna är vikt för foton på och julkort från självaste drottningen av Storbritannien.
– Hon har betytt mycket för mig och var den som uppmuntrade mig att skriva min första bok, berättar Monty. Drottningen som är hästintresserad hade hört talas om Montys Join-Up-metod och bjöd in honom för en demostration. Det blev början på en lång vänskap och boken ”Mannen som talar med hästar” blev resultatet. Den boken har sålts i otroliga fem miljoner exemplar och därefter har han haft tre till av sina sju böcker på New York Times best-seller list.
Under de senaste åren har den amerikanska ekonomin varit tuff för många hästtränare och det har varit svårt att få träningshästar samtidigt som priserna på hästar rasat. Men hos Monty Roberts har man mött upp med flera nya idéer och koncept.


Tjänstvillig partner

– Vi har ett ”tjänstvillig partners program”. Jag får alltid förfrågningar på var man kan få tag på riktigt säkra och bra hästar som hela familjen kan ha roligt med. Vårt program tränar hästar att bli extremt lugna och så bombsäkra som det går att få dem. Hästarna har tränats och sålts till olika former av aktiviteter, från tävlingsdiscipliner till terapeutisk ridning för ryttare med någon form av handikapp.
– Vi tränar hästen så att den ska kunna hantera alla typer av provokationer, gå över saker, tåla plötsliga ljud som smällare och vapen. Den får dra saker efter sig och vi hänger även tyngder från stigbygeln som släpar i marken. Hästen ska lära sig att stanna om något hänger ned från den, en säkerhetsåtgärd om ryttaren trillar av. Den ska stå stilla när man vill, även om man släpper tyglarna och ställer sig i sadeln. De måste vara extremt tåliga och ha väldigt fint sinne­lag. Men det är inte alla hästar som passerar nålsögat och får bli en ”tjänstvillig partner”, de som inte duger säljs som vanliga ridhästar.


Online universitet

Medan vi pratar med Monty kommer en av de anställda förbi med en häst som står på farmen för att tränas.
– Det här är en riktigt bra dressyrhäst som vi fick hit för att de hade sådana problem med att hon bockade. I början uppförde hon sig exemplariskt, men det dröjde inte länge innan hon visade vad hon kunde. Hon bockade som en galning. Hon ger ingen signal alls innan hon börjar. Men nu är det ungefär fyra månader sedan hon bockade senast. Vi har ett helt program för att komma tillrätta med den här typen av problem, berättar Monty.
En annan utveckling av företaget är ett onlineuniversitet där man kan bli medlem. Det kostar 60 dollar för 6 månader och 100 dollar för 12 månader. På onlineuniversitetet kan man få hjälp med all tänkbar träning, från markträning och join ups till lösningar på specifika problem och rena ridlektioner där man lär sig till exempel galoppbyten. Onlineuniversitetet är en del av inkomsterna för Monty Roberts och det har ett par tusen användare runt om i världen. På anläggningen driver man även en skola där man kan bli licensierad Monty Roberts instruktör.


Arbetar med personlig utveckling och ledarskap

Monty Roberts är även anlitad som föreläsare och han arbetar lika gärna med människor som med hästar. Ett av de senaste projekten är ett program för militärer som fått psykiska och/eller aggre­ssionsproblem efter krigstjänstgöring. Genom att skapa en relation till de ohanterade hästarna som byggs på förtroende och respekt, får soldaterna en bättre förståelse hur de själva kan kontrollera sin egen ilska, konfrontera sina smärtsamma minnen och klara av att hantera vardagen och relationer till sina nära och kära.


Antivåld grundsten

Monty Roberts antivåldsprinciper inom hästträning, men även i relationen mellan människor är en av de grundstenar som han byggt sin verksamhet – och sin berömmelse på. Men antivåld har inte alltid varit självklart. I Montys böcker kan man läsa om uppväxten med en far som var väldigt våldsam i sina metoder, något som även präglade Montys tidiga år. Han valde dock att vända ryggen åt sin egen uppväxt och välja en annan väg. Hans val att gå ut med sin berättelse har dock inte fallit i god jord överallt. Delar av hans egen familj har skrivit en bok där de menar att han ljuger om sin far. Monty och Pat Roberts började redan när han var 22 år att ta emot fosterbarn och under åren har 47 stycken barn under kortare eller längre tid haft sitt hem hos Roberts. Idag bor Monty och Pat själva i det stora huset på kullen, men med karriärer som ofta för dem på resande fot.
– Jag var ute mer än 300 dagar förra året och behöver dra ned på tempot, säger Roberts. Han ser dock ut att vara i oförskämt bra form när vi träffar honom.
– Jag får inte äta socker för min doktor. Så nu är dieten extremt hälsosam och jag har gått ned i vikt på kuppen, säger Roberts och svingar sig upp i sadeln med hjälp av en pall. Det är dags att filma för Internetuniversitetet. Varje månad tar man upp nya frågeställningar och idag är det en häst som vägrar gå framåt som Monty skall komma till rätta med.
Monty Roberts fortsätter att arbeta för det som ligger honom varmast om hjärtat, att träna hästar utan att använda våldsamma metoder och att varje dag göra världen lite bättre för hästar och för människor.

[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 8 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.