Möt en Lucky Rider – Sara Gazelius

Under den här vinjetten får du träffa vanliga och ovanliga LuckyRiders. Idag har turen kommit till Kommunikationsstrategen Sara Gazelius.

text och foto: natalie lindholm

Var bor du? 

– Jag bor i Kungsängen och hästen står uppstallad i närheten med en massa hopp- och dressyrhästar.

Vad jobbar du med? 

– Kommunikationsstrateg på ett fackförbund.

Har du häst?

– Ja, Lil Smart Seniorita som jag köpte från Tyskland. En jättesnäll och trevlig häst. Ingen som sparkas och biter eller surar, hon är positiv för det mesta. Vi har tävlat en del och målet är att bli bättre och bättre. Än så länge tävlar vi Non Pro klasserna i NRHA, och SRHA-klasser. Det är väldigt roligt och jag tycker man lär sig mycket av att titta på framridningen av både unga och gamla hästar. Visst är det en nära döden upplevelse varje gång man ska in på banan men det är det värt! Man kan såklart sura om det går dåligt någon gång men sen är man snabbt på igen. Det är så det är. Hästarna är levande varelser som inte bara har bra dagar och jag själv kan såklart ha dåliga dagar också…och tvärtom.

När började du med western?

– Jag har hållit på med det här sedan 90-talet. Jag hade ett fullblod från banan på den tiden, han var en och sjuttio i mankhöjd. Han tyckte det var jättekul med westernridning men hade absolut inte förutsättningarna för att göra det bra. Sen när jag kände att det här var jättekul bestämde jag mig för att nästa häst skulle bli en riktigt Quarter som har förutsättningarna. Så jag köpte en ettåring från Mona och Stybbe som jag fick hjälp med att rida in. Jag sålde henne när hon var tio och hon är still going strong. Efter henne köpte jag den här jag har idag.

Vad tilltalar dig med westernridning?

– Samspelet! Hela konceptet med allt från relationen på marken tills du sitter på ryggen och så när man känner att man har den här totala samupplevelsen där hästen och jag är ett. Det tycker jag är helt underbart! Western är så kul! Det handlar inte bara om ridningen utan alltihop. Allen (Mitchels) sa en gång att det bästa du kan göra om du tränar en häst är att få den att komma på alla lösningar själv, det är vettigt tycker jag.

Vem tränar du för?

– Ingen regelbundet. Jag tränar för Allen Mitchels när han kommer till Sverige, sen så rider jag för Julia Ögren på Long Valley och för Oliver Salzmann. Det var Oliver som hjälpte mig köpa den här hästen.

Framtidsplaner?

– Det är att vi ska bli bättre…eller att ryttaren ska bli bättre! Vi ska samla fler verktyg i vår låda och det är vad jag känner att vi gör när vi åker iväg på clinic. Man blir påmind om att göra saker man lätt glömmer bort annars.

Om The editors

Se också

Jaton Lord – Kommunikation och kontakt mellan häst och människa

Redan som tonåring lärde sig Jaton Lord träningsmetoder av sin berömde morfar Ray Hunt, pionjären …