Möt en LuckyRider – Oskar Eriksson

text och foto: åsa wikberg LuckyRider nr. 5/2016

Under den här vinjetten får du träffa en vanlig eller ovanlig LuckyRider. Den här gången har turen kommit till en framgångsrik ungdomsryttare – som vi faktiskt träffade när han var på besök i Gainesville, Texas.

Namn: Oskar Eriksson

Ålder: 15

Bor: Nyköping

2015 var året Oskar började tävla stort på den 14-årige märren Ima Smart Little Fox, på NRHA och SRHA-tävlingar i Sverige. Framgångarna har varit många och i våras gjorde han debut inom internationella CRI-klasser, ekipaget vann den enstjärniga juniorklassen för ryttare 14-18 år.

Var är det för häst du rider?

– Ima Smart Little Fox är född i Tyskland men vi köpte henne i Sverige som tvååring. Det är Per Larsson som ridit in henne med Fredrik Thunman och Emelie Holmstedt har tävlat henne tidigare, berättar Oskar när vi träffar honom.

Rider du enbart reining?

– Innan jag började med reining var jag med i lite av varje, western riding och horsemanship bland annat, berättar Oskar. Hästen har mest gått cowhorse tidigare så då blev det reining med henne. Jag ska börja träna lite på kossor i höst med Martin Langels så nästa år kanske vi ställer upp i cowhorseklasser och herd work, berättar Oskar.

Oskar som är uppväxt på en gård med hästar fick i våras hem familjens nyförvärv från USA, fyraåriga Legends Top Sail (som är på bilden till höger) och under sommaren har han plockat hem prisrosetter med båda quarterhästar. Nyförvärvet är tränad av Philip Örtegren i Texas där Oskar även var på besök under sportlovet.

– Efter hästen kom hem till Sverige åkte jag ner med båda hästar för att träna hos Madeleine Stiwing. Jag bodde där några veckor vilket har utvecklat ridningen enormt, säger Oskar som i sommar tävlat Spring Break, Summerblast och nu senast Quarter SM.

– Vi har legat på en score mellan 68-71 hela tiden så jag är jättenöjd. Nu på SM tävlade jag nya hästen för först gången i reining och vi vann klassen. Sen blev det ett Ranch Riding-guld också

Vad är det som är så roligt med reining?

– Det är farten, det är spännande, det är svårt för det är sällan man får till en perfekt runda, man måste verkligen träna för att få allt att stämma. Men det är kul med utmaningar.

Vad blir det härnäst?

– Nu i höst ska jag på tävlingen Tre Kronor med min gamla märr och sedan blir det September Rundown där jag ska tävla båda hästar.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Nu ska jag ju tävla den nya reininghästen ett tag men sedan vill jag skaffa en cowhorsehäst och satsa på cowhorse, avslöjar Oskar.

Om The editors

Se också

Unghästträning med Walle Wass del 1

Waldemar Wass och unghingsten Silver Sacramento. En serie i 20 delar där Waldemar Wass får …