Möt en LuckyRider – Stefan Johansson

text och foto: natalie lindholm LuckyRider nr. 3/2016

Bor:

Söderköping

Jobbar:

På Sand och grus AB Jehander

Hästar:

Pepino Enterprise, en 11-årig quartervalack jag köpte av Fleming Winberg för snart två år sedan. Det är en utbildad reininghäst, men själv håller jag på med lite allt möjligt och kan inte lika mycket som hästen. Det här är en lugn och trevlig häst som passar mig. Den är lite åt det lata hållet så vill man ha fart får man jobba för att få fart. Vi har varit ute och tävlat lite enklare WRAS-tävlingar. Sen har vi en 22 år gammal arab också samt ett engelskt fullblod på 28 år som går som sällskapsdam. Min allra första häst har vi också kvar, ett lettiskt halvblod på 19 år. Min fru rider också lite från och till.

Har du någon drömhäst?

Det är den här, den jag har. Vi har hittat varandra och jag kan kräva lite utan att det blir några tokigheter, så det känns jättebra.

När började du med western?

Jag har bara hållit på med hästar i sju år och har suttit som ordförande i WRÖ (Westernriders Östergötland) i tre år. Det började med att min fru skulle rida på ridskolan och jag följde med. När jag satt där och tittade på tyckte ridläraren att det var helt onödigt att jag satt på läktaren när jag kunde rida istället. Jag fick en häst där och sen var det jag som var mest fast i ridningen. Westernridning verkade lite tuffare än hoppning och dressyr så jag drogs hitåt.

Vad är ditt bästa hästminne?

Det var nog att få vara med på HC för ett par år sen och tävla kossegrenar i lag. Vi kom bland de sista men vi hade jävligt kul. Jag hade den stora äran att när vi skulle börja tävlingen så var det vårt lag som var först ut på banan. Jag skulle starta när det var nykrattat och fullt på läktaren och nerverna vet jag inte var de var någonstans. Det är något jag kommer ihåg hela livet!

Hur ser en bra dag ut?

Tja, det är just nu när man får gå upp på morgonen och släppa ut hästarna och sätta sig på altanen med en kopp kaffe och se när de går och mumsar gräs och har det bra. Sedan jobba och sedan åka på träning och träffa glada trevliga människor. Man har träffat jättemycket roliga trevliga människor inom westernridningen. Hoppas det blir ännu roligare när man kommer ut på större tävlingar.

Vad har du för framtidsplaner?

Att komma till Axvalla och kunna rida där och se vad det kan ge för något. Och sedan är närmsta tävlingen nu Hjo Ko. Där blir det någon reiningklass och så premiär i kosseklasserna med den här hästen.

Om The editors

Se också

Jaton Lord – Kommunikation och kontakt mellan häst och människa

Redan som tonåring lärde sig Jaton Lord träningsmetoder av sin berömde morfar Ray Hunt, pionjären …