Mounted Shooting *Film*

IMG_0905Mounted Shooting är en tävlingsform och en tidsgren i western-anda med sitt ursprung i USA Det gäller att rida banan på snabbast tid och samtidigt skjuta sönder 10 ballonger.

Grundregler

  • Man använder 2 st colt 45 revolvrar där man måste dra hanen innan skottet kan avfyras (Single Action). Ammunitionen är förstås utan kula. Den är endast laddad med grovt svartkrut som har en räckvidd på mellan 5-6 m. Smällen finns däremot kvar…
  • Klädsel är enligt traditionell cowboy med jeans, chaps, boots, skjorta och hatt eller tidsenlig westernklädsel som användes omkring 1890-talet i USA.
  • Vilken hästras som helst går bra att rida, men vissa raser har bättre förutsättningar än andra.

För att lyckas krävs det inte bara att kunna rida snabbt och skjuta snabbt – man ska även kunna kombinera att rida bästa vägen samtidigt som man ska träffa ballongerna och hinna med ett vapenbyte efter halva rundan. Under en tävling krävs det också att man kan hålla fokus under flera rundor, eftersom det är den sammanlagda tiden som räknas.

Vill man ha ännu mer utmaning kan man starta i “Kavalleriklassen” (Cavalry), där ekipagets utrustning ska gestalta en soldat ur kavalleriet från slutet på 1800-talet eller var för inte delta i “Gevärsklassen” (Rifle) där man skjuter de sista 5 ballongerna med gevär!

IMG_0878Klasser och nivåer

Det finns olika tävlingsklasser för damer, herrar, senior damer, senior herrar (från 12 år). Dessa är i sin tur indelade i olika nivåer (levels) från 1-6 för att alla ska kunna vara med och tävla. Man flyttas upp i nivåerna efter att ha vunnit ett visst antal tävlingar.

Det finns även klasser för barn under 12 år (Wranglers). Barn mellan 10-12 år skjuter inte men rider och siktar på ballongerna. Efter tävlingen är det brukligt att de får skjuta ballonger från marken. Barn under 10 år kan välja att bara rida banan.

I Sverige tävlar de som är 13-18 år än så länge som “Wranglers”, dvs rider och siktar. Detta eftersom vi för närvarande har andra vapenregler än i USA. Vi har även klasser för vuxna som ej vill/kan skjuta utan endast rider banorna på tid.

17-18 maj kan man se eller delta i en clinic på Julmyra Horse Center följd av en CMSA-certifierad 4-stages tävling på söndagen.

Vill du veta mer om Mounted Shooting och clinicen? Besök deras hemsida.

Text och bilder: Gunsmoke Riders Mounted Shooting Sweden

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.