Mugg – vanlig åkomma som bör behandlas i tid

Mugg är en hudinflammation i karleden på hästen som beror på en sårinfektion. Huden i karleden är tunn och känslig och hålls den inte ren uppstår lätt småsår. Det säkraste tecknet på mugg är sårskorpor i karleden, ibland uppstår värme och svullnad på grund av att infektionen sprider sig.

Text: källa Agria Djurförsäkring   Foto: istockphoto.com


[private]

Vad som orsakar mugg

Huden är ett skydd mot oönskade organismer, men skyddet kan brytas om huden blir fuktig och/eller sårig. Den fuktiga skadade huden blir lätt infekterad av bakterier. Huden i karleden är tunn och området därför extra känsligt. Symptomen vid mugg är sårskorpor i karlederna. Värme, ömhet, svullnad och rodnad förekommer också. Kraftig mugg kan ibland orsaka hälta.


Följder av mugg

Om mugg inte behandlas i tid, kan den sprida sig. Om den sprider sig uppåt och drabbar huden på skenbenet, kall­as det rasp. En vanlig komplikation är lymfangit. Lymfangit innebär att lymfkärlen i hästens ben inflammerats. Lymfkärlen transporterar normalt bort vätska från vävnaderna. Vid en inflammation i lymfkärlen sker inte detta. Då samlas vätska i hästens ben som sväller kraftigt. Tillståndet kan bli kroniskt om det inte behandlas i tid. Hästen får ett så kallat elefantben.


Hur påverkas användbarheten?

Det kan gå så långt att hästen blir halt av muggen, på grund av att det gör ont i såren och att huden spänner av svullnaden. Så länge hästen inte har ont eller visar hälta så är det bara bra om den får röra på sig som vanligt. Är hästen svullen, brukar svullnaden gå ner när hästen får röra på sig. Om hästen har ont och haltar har det gått så pass långt att du borde ha kontaktat veterinär, det är alltså hög tid att göra det nu!


Hur förebygger jag mugg?

Häststens hovskägg är till för att skydda karleden mot smuts och fukt. Vissa hästar har mycket hovskägg och har därför bättre skydd.
Många hästägare klipper bort hovskägget på sin häst för att de tycker att det är lättare att hålla rent i karleden och för att en välfriserad häst ger ett bättre intryck. Men det är en smaksak. Antingen låter man hovskägget vara kvar för att skydda, eller så klipper man bort det och håller rent själv. Vad man än väljer så är det viktigt att varje dag känna efter mugg i karleden. Det kan vara bra att veta att opigmenterade, tecknade ben, det vill säga vita ben, är extra känsliga för mugg.


Miljö

Leriga hagar där hästarna står med ”lera upp till knäna” är en vanlig orsak till mugg. Är hagen stor kan det vara svårt att få hela hagen lerfri. Ett sätt är att schakta bort leran och lägga på grus, men ett bra alternativ är att lägga ner lite tid på öppningen till hagen. Det är oftast där det är som lerigast. Om man inte har möjlighet att släppa sin häst i en lerfri hage så är det mycket viktigt att man får bort leran från karlederna så fort som möjligt. Det bästa är om man kan spola av benen när hästen kommer in från hagen, så att karlederna är rena och torra under natten.
På vintern kan salt från vägen och ridbanan ge upphov till mugg. Spola av hästens ben om du vet att hästen gått där det saltats!
God boxhygien är viktigt för att hästen inte ska få mugg. Bädden bör bli rengjord ordentligt minst en gång om dagen om hästen går i hage på dagarna och minst två gånger dagligen om den står inne hela dagen, till exempel på grund av boxvila ordinerat av veterinär.


Foder

En allergisk reaktion från foder eller strö kan ge upphov till mugg. Det kan vara svårt att förutspå, men är bra att veta om man inte hittar någon annan orsak. Oftast visar sig allergiska reaktioner på flera sätt.


Användningsområde för hästen

Vad hästen används till har ingenting med mugg att göra. Hästen kan till exempel inte få mugg för att den rids för mycket. Däremot kan boots (skydd som fästs runt karleden för att skydda mot exempelvis balltramp) vara en orsak till mugg. Det kommer lätt in grus och sand som gör att hästen får skavsår i karlederna. Gruset och sanden smutsar ner skavsåret och mugg uppstår då lätt eftersom såren infekteras.


Att tänka på:

Håll karlederna rena.
Spola gärna av leriga ben.
Försök att hålla hagarna lerfria.
Spola av benen om hästen gått på saltat underlag.
Mocka minst en gång om dagen.
Kontrollera att hästen inte får skav av benskydd, till exempel boots.


Tecken på att hästen är sjuk

Det säkraste tecknet på mugg är sårskorpor i karleden. Ibland uppstår värme, ömhet och svullnad. På opigmenterade ben kan man också se en rodnad i huden.


Egen behandling

Tvätta med en mild parfymfri tvål, till exempel Lactacyd, och mjuka upp sårskorporna så att de trillar av medan du tvättar. Eftersom bakterierna sitter under skorpan är det viktigt att skorporna trillar bort så att man kan tvätta under. Var noga med att skölja bort all tvål.
Torka försiktigt men noggrant med något mjukt och rent, förslagsvis en handduk. Smörj in den torra karleden med en mjukgörande salva, till exempel salicylsyrevaselin (finns att köpa på apoteket). Vanlig matolja fungerar också bra! Om muggen inte blir bättre efter tre dagars behandling och/eller blir sämre kan det vara bra att börja tvätta med Hexocil som är ett desinficerande schampo. Följ anvisningarna på förpackningen. Om muggen fortfarande inte vill ge sig så är det dags att kontakta en veterinär. Mugg kan tyckas vara en ”liten grej” men kan ställa till med stora problem om det inte sköts ordentligt. Tveka inte att kontakta veterinären om du inte ser några förbättringar efter en veckas egen behandling. Om det får gå för långt kan hästen få lymfangit och den kan bli kronisk.


Vad gör veterinären?

Om muggen på din häst inte vill ge sig så är det viktigt att du kontaktar en veterinär innan det går så långt att hästen får lymfangit (inflammation i lymfkärlen på benen som ger en kraftig svullnad av benet).
Veterinären undersöker hästen och sätter vid behov in behandling med någon typ av antibiotika. Det kan vara antingen i form av en salva att smörja direkt på den förändrade huden. I mer allvarliga fall ges antibiotika som en spruta i halsmuskeln eller i munnen. Om hästen fått lymfangit, brukar även behandling med antiinflammatorisk medicin sättas in.
Veterinären tar eventuellt prov från den skadade huden för analys. Provet visar vad som är orsaken till muggen och gör att man kan sätta in rätt typ av antibiotika.
Ändrade rutiner är viktigt om hästen fått mugg. När hästen fått mugg gäller det att undanröja orsakerna. Har hästen väl haft mugg så får den det lätt igen.


Att fundera över:

Hur noga du visiterar karlederna.
Hur leriga hagarna är och om du kan göra någonting åt det.
Om hästen går på underlag där det saltats utan att du sedan spolat av benen.
Om hästen får mockat ordentligt minst en gång om dagen.
Om hästen ätit något som den kan ha fått en allergisk reaktion av.

[/private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 + 13 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.