när huvudet vill men kroppen inte kan

Hej i värmen!

Nu kan man väl äntligen säga att sommaren är här? Juni är första sommarmånaden i mina ögon och de första dagarna har bjudit på underbart väder här i Skaraborg. Vi får hålla tummarna för en riktig härlig sommar med bra väder.

Igår hade vi besök av Mia Kleen som bl.a. är utbildad i vetrinär basmedicin, djurakupunktur, kinesisk medicin och manuella behandlingsmetoder som till exempel kiropraktik. Hon och hennes man Daniel, som är equiterapeut, ser till att både hästar och människor fungerar fysiskt här på gården. Jag kontaktar dem både i förebyggande syfte och när jag känner att något inte känns helt hundra. Den här gången ville jag kolla igenom Success i förebyggande syfte. Hon förbereds för tävlingssäsongen nu och går ganska flitigt, därför vill jag ha svart på vitt att det inte kommer upp något som i längden kan nöta på henne. En liten sak som inte tas om hand kan lätt bli en ganska stor sak i längden. Sess såg fin ut och behövde ingen behandling utan vi fortsätter precis som vi gör. Skönt!

 

Jag ville även ta en titt på Safir den här gången. Han har stått hos mig i ungefär 10 veckor och jag har kännt att han har lättare i ena varvet, har haft ett kortare steg på höger bak och undvikit ena galoppen. Det har kännts som att han vill men inte klarar av det fysiskt. Jag berättade för Mia vad jag kände och vi kom överens om att ta ut honom på ridbanan. Vi studerade honom på lina och kom ganska snart fram till att han hade lite rörelsestörningar som behövdes rättas till. 20160603_174703

I vänster varv så tappade han sitt inre bakben och hade svårt att balansera upp sig. Han ville inte böja sig som på voltens spår utan han gick rak och lät rumpan glida ur spåret. Ungefär som skänkelvikning. I höger varv har han lättare att böja sig och han får ett betydligt längre steg på sitt ytter bakben. 20160603_175319

Vi tog in honom i stallet på ett plant golv för att påbörja hans behandling. Han var framförskjuten i vänster höft, vilket gjort att han fått ett längre steg på vänster bak. Han var högre i höften på höger sida. Han var bulligare i musklerna över höger höft. Han var kortare i musklerna på höger sida av nacken vilket gjort att han såklart haft lättare för höger ställning. I vänster varv måste han töja sin korta sida, vilket blir jobbigt för honom. Är man sne på ett ställe så är man det garanterat på något mer ställe då kroppen kompenserar upp och försöker hitta en egen balans runt problemet.

Framförskjuten i vänster höft.
Framförskjuten i vänster höft.

Mia har bra hand med hästar och utstrålar ett naturligt lugn. Safir är en liten “dramaqueen” som undrade vad vi sysslade med i ena stunden och som stod och tuggade av välbehag i andra. Mia sätter akupunkturnålar samtidigt som hon förklarar lite vad hon gör. Han får stå en stund med nålarna innan hon börjar lägga saker och ting till rätta i Safirs kropp. Jag berättar att Safir ska ha tandläkare nästa vecka vilket skapar en liten diskussion om att problem med tänder lätt kan visa sig som spänningar i nacken. Spännande! Precis som min farfar, som var gammal hovslagare, alltid sagt så “har du ingen häst om inte tänder och fötter fungerar”. Det är ganska coolt att allt hänger ihop. Mia förklarar att hon får rekomendera hästägare ibland till att ta hjälp av både tandläkare och hovslagare då spänningar kan vara relaterade till både hovar och tänder. IMG_20160426_183059

Det är viktigt att försöka lyssna till sin häst. Quickly och Success som jag känt sedan föl och som jag själv både ridit in och tränat helt själv känner jag direkt om något är fel. Jag ser eller känner också om jag kan belasta dem eller inte. Eller om jag kan pusha dem lite eller om det är läge att ta ett steg tillbaka. En ny häst är det svårare på tycker jag. Man vet kanske inte riktigt hur det “ska” kännas på just den hästen. Man kanske inte känner hästen tillräckligt för att förstå om den jäklas eller om den har ont. Därför kollar jag i princip alltid mina hästar även om jag känner att det känns bra. De ska ha goda förutsättningar för att bli så bra som möjligt.

När mina hästar fått sin behandling kompleterar jag alltid med mig själv. Jag ser det som att kasta pengarna i sjön om jag som ryttare inte ser till att synka med min häst. Så vi fixar kropparna samtidigt. Jag är medveten om att jag gärna blir överansträngd runt vänster skuldra och har en ganska envis höft som lätt blir sne. Så det måste underhållas för att kunna ge mina hästar de bästa förutsättningarna.

När vi går upp med hästarna en bit på vägen där vi parkerat transporten ser jag genast hur Safir trampar på jämnare i bak. Pigg och glad. Redo för årets utmaningar och fortsatt träning. Tack Mia och Daniel för er förträffliga service.

/Rosie

 

 

Om Rosie Blomquist

Rosie Blomquist är en 25-årig tjej från Skaraborg som främst tävlar timed events; barrel race, team penning och team sorting. Hon driver Rosie B Barrelhorses och är sambo med Filip, som delar intresset för hästar och hundar.

Se också

Registrera din gamla quarter

AQHA gör det nu billigare att registrera din äldre quarterhorse. AQHA uppmuntrar nu tidig registrering …