NCHA Futurity

1000 hästar, 1300 ryttare från åtta länder, 9000 kor och $3 500 000 i prispengar! Välkommen till världens största cuttingtävling – NCHA Futurity i Fort Worth, Texas.

 Text: Johan grundin
Foto: Suzanne Forrest

Under ett 20-tal dagar i slutet av november och början av december varje år arrangerar National Cutting Horse Association, NCHA, en av världens största hästtävlingar – NCHA Futurity. Futurity-klasserna är endast öppna för treåriga hästar som inte har tävlat tidigare. Det tävlas i fem klasser; Open, limited open, non-pro, limited non-pro och amatör.

Tävlingen hålls varje år på det 32 hektar stora Will Rogers-komplexet. Där finns allt som behövs för att göra en riktigt bra hästtävling. De har ett stort antal inomhusarenor, stora byggnader med kofållor och ett oräkneligt antal hästboxar. Dessutom finns det flera stora mässhallar samt en auktionshall för hästar och kor.

Varje år hålls också ett 10-tal olika auktioner under tävlingen där du kan bjuda på allt från ettåringar till färdiga cuttinghästar. De hästar som inte rids visas i auktionshallen medan de hästar som rids visas i en av arenorna – på kor. Du kan med andra ord bjuda på en häst samtidigt som du ser den jobba några kor. År 2010 visades 984 hästar på auktionerna varav 80 % såldes till ett snittpris på strax över $14 000. Trots det till synes höga snittpriset kunde en påläst köpare göra några riktiga klipp, speciellt på två- och treåringar.

En av de populäraste händelserna frånsett tävlingarna, är hingstparaden som arrangeras lördagen innan finalen. Där visar ägarna upp sina hingstar, först i en parad och därefter i boxar i en av hästhallarna. Många är de som tar tillfället i akt att titta närmare på hingstarna och diskutera avel med hingstägare, tränare, uppfödare och stoägare.

Det finns även en enklare veterinärklinik i en av hästhallarna där hästägare, tränare, köpare och säljare kan få hjälp med rådgivning, röntgen, ultraljud och hältundersökning. Servicen är verkligen hög och man märker snabbt att veterinärerna är proffs på cuttinghästar.

I den stora mässhallen, strategiskt placerad bredvid huvudarenan, finns ca 200 utställare. Där visas och säljs allt från sadlar, utrustning, kläder, konst och möbler till försäkringar, fordon och hästtransporter.

NCHAb

Under tävlingen förra året användes ca 9100 kor. Dessa kor kontrakterar NCHA upp till ett år i förväg för att garantera att de tas om hand på bästa sätt och inte används till någon form av träning eller tävling. Enbart logistiken för att hantera korna är enorm. Stora lastbilar med kor fyller kofållorna tidigt på morgonen för att hämta dem senare under dagen så snart de inte behövs mer. Inga djur används mer än en gång inne på tävlingsbanan. Dessutom utnyttjar de flesta ryttare möjligheten att köpa träningstid på bra kor i en av arenorna på området.

I en annan arena går de fyra finalomgångarna i World Series of Cutting. Det är en tävling som ekipagen får kvala in till under året. I motsats till NCHA Futurity är det äldre hästar som är lite mer rutinerade som är med i World Series of Cutting. Tävlingen är en mäktig show med hög musik, kommentatorer och cutting i absolut världsklass.

Alla Futurity-klasser hålls i huvudarenan och bedöms av fem domare. Av dessa domares poäng tas den bästa och den sämsta poängen bort. Därefter lägger man ihop resterande tre domares poäng och får fram ekipagets poäng.

Varje klass har ett antal kvalomgångar, så kallade go-rounds. Hur många kvalomgångar det är och hur många som går vidare till nästa kvalomgång är beroende av hur många hästar som kommer till start i varje klass. Varje kvalomgång innehåller ett antal sets. Ett set innehåller ca 12-16 tävlande plus deras hjälpryttare. När ett set är klart tar man ut kor och hästar, banan sladdas, nya kor tas in och dessa ”sätts” vid ingången. Bedömningen och konkurrensen är stenhård.  Varje ryttare får 2,5 minuter på sig att visa sina färdigheter. Tappar ekipaget en ko eller inte får tillräckligt höga poäng för att gå vidare till nästa kvalomgång är man ute ur klassen. Under 2010 års tävling höll den första kvalomgången i open-klassen på i 6 dagar. Det krävdes 211 poäng för att ta sig vidare till kvalomgång 2. Detta klarade 249 hästar av 595 st.

Kvalomgång 2 pågick i två dagar och där krävdes det en sammanlagd poäng från första och andra kvalomgången på 430 för att ta sig vidare till semifinalen. Något 80 hästar klarade av.

För att vara bland de 28 i finalen krävdes 215 poäng i semifinalen. Alla som gick till semifinal var garanterade en prischeck på $10 000.

Finaldagen var något extra. Med en arena som var fylld till sista plats var stämningen verkligen på topp. Finalen avgjordes i två set med 14 hästar i varje. När allt var över stod Lloyd Cox som segrare med One Time Royalty på hela 230 poäng (77+77+76). Vinsten gav ofattbara $250 000.

För att få en liten inblick i hur mycket pengar det tävlas om i cutting i USA kan man jämföra med fullblodsgaloppen. De tre största galopptävlingarna i USA delar tillsammans ut $4 000 000 i prispengar. NCHA delar ut totalt $10 000 000 i Futurity, Super Stakes och Derby. Startavgiften i galoppens tre största tävlingar är ca $50 000 medan det i NCHAs tre största tävlingar är ca $7 500. Då är det inte så konstigt att cutting är en av USAs snabbast växande hästsporter.

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − tretton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.