Nr 2. Roping – Med Jason Patterson

[private]

Roping – Med Jason Patterson

Uppvuxen på en boskapsranch i Texas lärde sig Jason svinga lassot innan han kunde prata.  Han har tränat för många kända tränare och tävlade som rodeocowboy med roping som specialitet, innan han flyttade till Sverige. Jason har tävlat mot några av de största i branschen. I den här artikelserien lär han dig vad roping är och hur man blir en bra ropingryttare. Detta är artikel två.

Text: Jason Patterson  Foto: Carina Kvist
Lucky Rider Nr 2 2006

[protected]När du ska välja vilket lasso du ska köpa så finns det en viktig sak att hålla i minnet: Har man dålig utrustning så blir resultatet detsamma.
Det finns idag många olika lassotillverkare och om man köper ett lasso med amerikansk märkning så går det nästan inte att köpa ett dåligt lasso. Lassotillverkare i USA lägger ner mycket tid och energi på att tillverka det bästa möjliga lassot för de som tävlar i roping.
Om du skall tävla i dummyroping eller calfroping så ska du ha ett polyesterlasso.  Polyesterlasso är vita till färgen, mjuka och har lite tyngd. De påverkas inte av väder och de är väldigt lätta att hantera.  De kommer i olika storlekar och längder.  De vanligaste längderna är 28 och 30 fot.  Tjockleken varierar från 9 mm upp till 11.5 mm.
Det finns också lasso som är tillverkade av gräs.  Det tillverkas också av poly/gräs vilket är en blandning av polyester och gräs.  De lasson som är gjorda av gräs eller blandat med gräs kan jag dock inte rekommendera till någon som bor i Sverige, eftersom de inte reagerar så bra vid blöta och kalla förhållanden. De blir extremt stela och svåra att hantera.  Vid varma förhållande är de mjuka och man kan till och med justera själv hur mjukt man vill ha lassot genom att lämna det ute i solen under en tid.

Lasso för nybörjare
Välj ett lasso som inte är för tjockt; 9.0–10 mm är bra till att börja med.Då är det inte för tungt och kommer att kännas lite mjukare i handen.  När man ska lära sig att kasta lasso så är det mycket att hålla reda på. Ett stelt och tungt lasso gör det hela mer krångligt än nödvändigt!

Lasso för erfarna eller tävlingsropers
Du som redan har erfarenhet går efter ditt behov. Har du kastat lasso ett tag så har du skapat en viss stil.  Har man en riktig aggresiv sving så behöver man ett lite tyngre lasso, 10.25-11 mm.  Om man svingar med lite mindre hastighet och kraft så kan man ha ett tunnare, men ej under 10 mm.  Har man kastat lasso ett tag och har en ganska hög träffprocent (50–70%) så har man lyckats att skapa en viss kraft och stryka i svingen. Risken om man använder ett tunnare lasso är att loopen inte kommer att kunna hänga med i svingen. Handen kommer alltid att vara en bit framför änden på loopen. Tyngden på lassot ska vara ett komplement till din sving, inte en börda.

Ett lassos alla delar:
Honda –  Det är öglan som sitter på änden av lassot. Knuten är bunden för hand på fabriken.  Hondan skall vara spikrak. Om man ser att den börjar vrida sig åt höger eller vänster så blir lassot odugligt rätt så snabbt.
Burner – Burnern är en råhudbit som sitter längst ut på hondan.  Den ska vara gjord av råhud, INTE LÄDER. Om den är gjord av läder så kan man utan tvekan garantera att lassot är av dålig kvalitet.  Råhud slits nästan aldrig ut och den gör att lassot glider  mer fritt genom hondan.  Läder gör precis tvärtom, det slits ut och det gör att lassot rör sig mer trögt.
Strand – Ett lasso görs av tre strands (det finns idag 4 strand lasso vilket är mer vanligt bland team roping-lasson). Lassotillverkare spinner ihop dessa tre strands med speciella maskiner och det är en hel vetenskap bakom hur de gör för att få lassot att kännas som de gör.  Kom ihåg: Om du är högerhänt så skall du ha ett lasso med strands spunna åt höger och åt vänster om du är vänsterhänt. Bara så att du vet att det finns en skillnad.
Hornknot – Det är den biten som håller lassot fastbundet vid sadelhornen genom att man kör lassot genom den så att det blir en ögla.  Det är en smaksak med dessa, vissa använder en bit kätting och andra använder nylon hornknots. Jag föredrar nylon hornots eftersom det sitter tajtare och den är lätt att låsa om det skulle hända något.
Kom ihåg att lasso är som skor, bara för att jag tycker att ett visst lasso är bra behöver inte du tycka detsamma. Du skall använda det som känns bra för dig.
Team roping lasso tar vi upp i en kommande artikel.

Dummy (låtsaskalv)
Det finns många olika sätt att tillverka en dummy och de kan se väldigt olika ut.  Det viktigaste att komma ihåg när du skall göra en dummy är att få en dummy som inte är omöjlig att fånga – och samtidigt inte för lätt att fånga.  Dummyn skall vara gjord på ett sätt så att det  krävs bra teknik för att fånga den.  Det lättaste sättet att göra en dummy är att köpa ett plastkalvhuvud som har två pinnar på baksidan som man helt enkelt stoppar i änden på en halm- eller höbal. Dessa plasthuvuden är inte så dyra och går att köpa på westernbutiker i Sverige. Man kan också tillverka egna i trä.
Jag åker runt en hel del och ser dummys som ambitiösa elever själva har tillverkat.  Ett vanligt fel är att man gör huvudet för högt. Detta gör att dummyn blir för lättfångad eftersom man inte behöver lyfta upp armbågen och skapa rätt vinkel på loopen. Med felaktig dummy finns risk att man  skapar en massa fula ovanor, vilket straffar sig när man så småningom ska börja kasta från hästryggen eller på en korrekt dummy.
Bygger du egen dummy i trä så är det två saker du bör tänka på; huvudet och höjden på själva dummyn.  Är man ungefär lika lång som jag (1.80) så ska dummyn komma upp ca 5 cm över knähöjd.  Om det är ett barn eller en kortväxt vuxen som ska ha dummyn så ska den vara lite kortare – men inte mycket. Risken är att dummyn blir för låg och lassot slår i backen varje gång man ska kasta.
Vinkeln på huvudet bör vara en 90 graders vinkel från nacke till nos. (se dummyn på bild)  huvudet pekar inte uppåt och inte nedåt, det är rakt. Samma sak med plasthuvud, se till att du placerar huvudet i hö/halmbalen så att ögonen på dummyn tittar rakt fram, inte upp eller ner. Tar du hänsyn till ovanstående komponenter är det lättare att få rätt teknik för att fånga dummyn.
Ett tips: har du dummy gjord i trä, linda in nacken med silvertejp eller en gammal handduk, trädummys är väldigt slitsamt för lassot.

FEL För högt huvud som är för lätt att fånga. Framkallar dåliga vanor

RÄTT Kalvens huvud rakt fram. Framkallar rätt teknik

Att kasta på marken
En seger på tävlingsbanan skapar man genom att jobba hårt hemma under träning.   Vad de flesta inte vet, är att för en roper är tiden man tillbringar hemma på backen och kastar på en dummy ovärderlig och helt avgörande när det gäller framgången som roper.  Man skapar sin egen stil på marken och man lär sig att hantera lassot från marken.
Jag och de flesta ropers jag känner till som har haft framgång under sin karriär  har tillbringat timme efter timme på marken och kastat bokstavligen tiotusentals gånger på en dummy för att kunna kasta som de gör.
Varför är det så viktigt?  Jo, det kallas för muscle memory.  Ni ska alltså lära era muskler  komma ihåg hur de ska göra utan att ni behöver tänka på det, det är ungefär som att cykla.  När man som färdig tävlingsroper ska starta på en tävling så tänker man på starten, underlaget och tävlingsstrategin, men själva kastet ska sitta i ryggmärgen.
Om det inte fungerar på marken, hur kommer det då att se ut på hästryggen?
Det enda sättet att ådstakomma detta att lära musklerna att kasta lasso är genom repetion, alltså kasta, kasta, kasta tills det sitter.  Det ska se likadant ut varje gång.  Efter en tid så kan man börja leka med sin stil lite och träna olika situationer som kasta långt ifrån eller från höger och vänster om kalven men i början skall man bara koncentrera sig på the basics.

Vad man ska tänka på när man kastar från marken.
Grunden till roping är enkel; position, sving, och delivery (själva kastningen).  Om en av dessa saknas, eller om man är svag i ett av dessa områden så kommer det hela att fallera.  Dessa tre saker är viktigast för både en nybörjare och ett proffs.  Dessa tre grundstenar är så pass viktiga att utveckla att jag får inte plats i denna artikel. De kommer du att få läsa mer om i nästa nummer.
Det viktigaste att tänka på när man börjar kasta på dummyn är att det är en tid för att lära sig. Du kommer att missa, du kommer att göra misstag – men man lär sig genom att göra fel.  Tänk också på att detta inte är styrketräning. Du ska lära musklerna, inte bygga upp dem.  Om armen blir trött under träning så är det bättre att lägga av för dagen, för att ju tröttare man blir i armen desto slarvigare blir man med lassot, vilket ökar risken att träningspasset blir väldigt ineffektivt.

En genomgång på marken
Innan du kastar – se till att allt är i ordning.  Det första du gör är att ta änden på lassot och stoppar upp den under skärpet. Detta av två anledningar; det håller änden ur vägen medan du tränar och det blir realistiskt. Lassot kommer att vara fastbundet vid sadelhornet när du sitter till häst. Sedan låter du en bit lasso hänga ner, ungefär så att den hamnar mellan dina knän och fötter. Detta för att när du sitter till häst så går lassot ifrån sadelhornet upp genom en ”neckrope” och sedan tillbaks till din hand.  När du har gjort det så ska det vara tillräckligt mycket lasso så att man har en ”coil” och en ”lagom” stor loop.  Loopens storlek varierar från person till person men jag rekommenderar att du tar lite kortare ”spoke” i början så att du får extra lasso över till att göra en större loop.  När man blir bättre och mer erfaren så använder man mer ”spoke”och mindre loop.

FEL Coilen är för många och för små. Det kan vara farligt om de drar ihop över handen när du sitter till häst.

RÄTT Lagom stor coil med en ögla.

Position
När allting är i ordning så ta och ställ dig rakt bakom dummyn, inte till höger eller vänster om den.  Man gör inte så på en häst och man ska inte göra det på marken. När du står bakom dummyn, se till att du inte står för långt bak och inte för nära.  Ett avstånd på ca. 2–2­.5 meter är okej, du känner själv efter ett tag vad som känns bäst.

Sving
Sving är ett moment som är mycket krånglig för vissa och andra kan det perfekt efter några dagar.  Jag går inte in på själva svingen och ”sving mechanics” i detta nummer.
Se bara till att du inte står där som en helikopter och vevar och vevar, armen blir bara trött och dummyn går ingenstans. Så gör 3–5 sving och kasta sedan.  Det är svårt i början men försök att få ner ”tipen” på själva loopen så att du får en ganska brant vinkel på loopen.  Detta åstadkommer du genom att ha armbågen upp och handen ner.

Var ska jag titta?
Vad är det du försöker fånga? Jo, det är nacken du ska fånga så titta på nacken. Hitta en punkt på dummyn som ligger precis där ryggen slutar och nacken börjar och försök att titta så nära mitten som möjligt.  Många gör misstaget och tittar kalven mellan öronen, men då fångar man dummyn runt öronen och missar varje gång.  Var man tittar är mycket viktigt, för även om man har en perfekt sving så kommer man att missa målet om man fokuserar på fel del av kalven  Om man har bra ”hand eye cordination” då ska handen skicka lassot dit ögat ser.

Slack
Att dra slacken ur lassot är helt enkelt då man drar lassot tajt runt nacken på kalven.  Detta är den andra svåra delen av själva markträningen, och detta ingår också i muscle memory.  När du hållit på ett tag ska du kunna göra detta utan att tänka på det.  När man har kastat och lassot har lämnat handen så ska man försöka ta tag i lassot så snart som möjligt och dra åt slacken.  I dummy roping ska ni dra slacken ner/bakåt i rikting.  Man tar tag i lassot precis som när man skakar hand med någon (alltså med pekfingret framåt). Kastar man på riktiga kalvar och man ”missar” slacken, så springer kalven rakt igenom loopen.  En annan tråkig konsekvens om man missar slacken är flera meter lasso som hänger löst på marken. Din häst kan lätt springa över slacken och få den mellan frambenen (brukar aldrig sluta lyckligt).

Kroppsposition
Regel nummer ett i markträning: Man ska alltid låtsas att man sitter på en häst.  Man ska vara avslappnad och man ska inte vrida höften åt varken vänster eller höger (man vrider sig inte på det viset i en sadel).  Försök att hålla kroppen rak och inte heller vrida axlarna framåt eller bakåt.  Det är din högra hand som ska styra lassot men det är din vänstra hand som ska styra hästen (om du är högerhänt).  Håll verkligen koll på vad din vänsterhand gör.  Om du rycker bakåt eller åt sidan med vänsterhanden när du svingar så kommer du att störa din häst så att den gör fel. En bra regel för tygelhanden är att hålla tummen upp och ta i tyglarna underifrån.
I nästa nummer fördjupar vi oss i sving och slack.

Stoppa änden på lassot under skärpet vid markträning.

Försök stå rakt bakom dummyn när du kastar.


Sikta mot nacken på dummyn (där den röda pricken är)

Viktig information!
Den här artikelserien är ett träningskomplement där jag vill dela med mig av tips och goda råd till de som tränar och tävlar i lassokastning. Man ska komma ihåg att man blir en bra roper genom att tillbringa oändliga timmar i sadeln och genom tusentals kast från marken på dummyn, inte genom att läsa en tidningsartikel eller en bok.
Jag och andra som har hållit på med roping i många år vet att roping är extremt roligt och en tuff utmaning varje gång man startar, men det är inte helt riskfritt.
Som nybörjare ska du ALLTID har någon med erfarenhet av att kasta lasso till häst närvarande när du börjar involvera hästen i roping. Det finns risker överallt som en nybörjare inte tänker på.
Keep it safe and it will be more fun.
Hälsningar Jason [/protected][/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …