Lär dig rida western med Rolf Carlsson

[private]

Lär dig rida Western

Det här är tredje delen i vår artikelserie – Lär dig rida western. Det är Rolf Carlsson, Hagfors, som guidar oss genom westernridningens grundprinciper. Rolf har varit verksam inom westernridningen under många år och driver ridskola i Värmland. Han är också flitigt anlitad för clinics.

Lucky Rider Nr 7 2006
Text: Rolf Carlsson  Foto: Carina Kvist

[protected]Den här artikelserien vänder sig till dig som är nyfiken på westernridning. Den bygger på Rolf Carlssons bok ”westernridning från början”.
I den första artikeln gick vi igenom westernridningens principer.
Principen i westernridning går ut på att hästen kan tänka själv, vara delaktig i relationen häst/ryttare samt kunna bära sig själv långa stunder utan stöd på bettet. Stöd på bettet tillämpas när något extra ska utföras av hästen till exempel stopp eller uppsamling.
Westernridningen är lätt för hästen att förstå, eftersom man bygger upp träningen så att hästen hela tiden har ett val. Det ska vara lätt för hästen när han gör rätt och svårt när han gör fel. Om du ska vända till höger, stänger du alla vägar till vänster med tygel, skänkel och sittben. Till höger är det öppet. Höger skänkel bort från sidan och höger tygel lite ledande. ”Var så god här kan du gå” säger du till hästen.
Vi gick också igenom utrustning. Du som är ny kan mycket väl börja i en vanlig engelsk sadel.
Alla kan rida eftersom det finns så många olika ridgrenar att välja på (dessa presenterade vi i nr 4 2006).  Då gick vi även igenom sitsen, uppsittning, avsittning, tygelfattning, enhandsfattning och hur igångsättningen ska se ut. Hur du gör en tempoväxling och hur du rider på rakt spår kunde du även läsa om i den första artikeln.
I andra artikeln (nr 5) gick vi  igen­om hur du gör dina hörnplaceringar och hur du rider på volter. Vi tittade också på hur du gör för att samla hästen.
Nästa gång går vi igenom sidepass, rollback,  galopp och spinn.

Jogg
När hästen svarar på dina hjälper för samling i skritt och trav kan du öka samlingen en aning, och hästen kommer då att gå ner i jogg. Enkelt uttryckt kan man säga att jogg är det lugnare tempot i trav, som används i westernridningens grenar. Jogg är väldigt bekvämt för ryttaren och energisparande för hästen.

Så här gör du:
1. Sitt tungt i sadeln
2. Håll om hästen med skänklarna samtidigt som du tar ett förhållande tygeltag.
Så fort hästen höjer ryggen, sänker bakdelen och stöder mjukt på bettet ger du eftergift. Koncentrera dig på rätt tempo.

Hästar som inte är så vana att gå i jogg, bär sig inte riktigt och bryter ofta av. Men efterhand blir de starkare och rätt muskler utvecklas.

Framdelsvändning
En bra övning för att träna på att flytta din häst dit du vill är framdelsvändning. I den rörelsen är det framdelen som är kvar på samma plats och bakdelen som flyttar sig.

1. Ställ hästen med vänster tygel så att du skymtar ögat och nosvingen. Det ger hästen en vink om vad du planerar.
2. Sitt djupare på vänster sittben och dra tillbaka vänster skänkel strax bakom sadelgjorden.
3. Höger skänkel håller du avslappnad vid sadelgjorden, och med höger tygel håller du kontakt med hästens mun och reglerar halsens rakhet.

När du flyttar undan hästens bakdel med vänster skänkel, får hästen inte gå framåt eller bakåt. Öva åt båda hållen.

Om hästen vill gå bakåt – streck fram händerna en aning.
Om hästen vill gå framåt – sitt emot och ta eventuellt ett förhållande tygeltag.

Bakdelsvändning
I den här övningen är bakdelen kvar på plats och framdelen aktiverad. Om du rider i höger varv och vill vända framdelen inåt följer du instruktionerna nedan.

1. Rid en bit innanför spåret. Sitt djupare på vänster sittben och krama med samma sidas skänkel strax bakom sadelgjorden. Du bör också ha kontakt med vänster tygel.
2. Ta bort höger skänkel och försök få framdelen att följa din ledande högertygel.
3. Parera med händer och säte om hästen vill gå framåt eller bakåt. Ett vanligt fel i början är att bakdelen faller ut. Förstärk då dina yttre hjälper.

I fram- och bakdelsvändning på westernvis vill man alltid att det inre frambenet i framdelsvändning och inre bakbenet i bakdelsvändning vänder i pivot, det vill säga att det står kvar på samma ställe utan att lyftas.

Halt
När du rider in i halt ska du strax innan driva ihop hästen lite extra. Det är lättare för hästen att stanna i balans, om han har bakdelen väl under sig.

1. Ta en liten förhållning.
2. Rulla ner på bakfickorna, säg whoo och vänta på att hästen ska stanna.

Dra inget ytterligare i tygeln. När hästen stannat lägger du ned tygeln på halsen. Om hästen är svår att få stopp på, kan du styra mot en vägg eller ett staket. Ett par meter från väggen rullar du ned och säger whoo (långt och utdraget).
När det fungerar återgår du till att stoppa utan hjälp av väggen.

Träna på att göra halt varje dag så kan du snart stanna utan minsta motstånd från hästen.

Ett bra sätt att tala om för hästen att han ska stanna och stå still efter en halt, tills han får besked om något annat – är att lägga ner tygeln på halsen. “Just nu händer inget mer” säger du på så sätt till hästen.

Ryggning
Principen för att få hästen att rygga är att du driver honom framåt mot handen som förhåller. Då upptäcker han att enda vägen att svara på din signal är att gå bakåt.
Dra inte bakåt. Bara håll och vänta. Rulla samtidigt ner sätet men luta dig inte bakåt.

Om hästen inte vill backa:
1. Trampa ner i stigbyglarna och tryck snärtigt med båda skänklarna vid sadelgjorden.
2. När hästen ryggat de steg du begärt, slappna av och lägg ned handen. Kanske i varje steg i början.

Ta hjärna hjälp av en vägg på ena sidan för att få en rakare ryggning. Om hästen inte förstår hjälperna för back, kan du ta hjälp av ett hörn.
1. Gå ända in i hörnet
2. Ge hjälper för back. Nu har hästen bara en väg att förflytta sig för att svara på dina signaler. Han kommer att gå bakåt. Ge beröm.

Om hästen backar snett med bakdelen:
1. Håll emot med samma sidas skänkel, som den sida som hästen jazzar ut med.
2. Parera även med samma sidas sittben (sitt lite mer på det för att trycka hästen tillbaka).

Ryggning är ett bra sätt att få hästen att sätta bakdelen under sig och göra honom mer lydig för tygeltagen.

[/protected][/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …