Roping – Med Jason Patterson
Uppvuxen på en boskapsranch i Texas lärde sig Jason svinga lassot innan han kunde prata. Han har tränat för många kända tränare och tävlade som rodeocowboy med roping som specialitet, innan han flyttade till Sverige. Jason har tävlat mot några av de största i branschen. I den här artikelserien lär han dig vad roping är och hur man blir en bra ropingryttare. Detta är artikel tre.
Text: Jason Patterson Foto: Lars Hasselberg
Lucky Rider Nr 3 2006
I denna artikel kommer jag att förklara hur en sving fungerar och varför det är viktigt med en bra sving. Viktigt att veta är att den sving jag förklarar riktar sig mot calf roping och dummy roping. Svingen ser annorlunda ut i t.ex teamroping.
En onaturlig rörelse
De rörelser i armen som krävs för att en sving ska fungera är inte rörelser man använder varje dag. Det som händer i en sving som gör det krångligt eller svårt är att man har tre olika leder (axeln, armbågen och handleden) som rör sig åt tre olika håll samtidigt.
Axel- Axeln är det som håller upp det hela. När man börja kasta lasso så kan man få ont i axeln, det är för att den håller upp armen, lassot och rör sig upp och ner i takt med armbågen och handleden.
Armbågen- Den är den viktigaste leden vad det gäller sving. Armbågens höjd och rörelser bestämmer vinkeln på lassot, hastigheten på lassot och dess riktning. Man kan säga att armbågen guidar lassot hela tiden under svingen fram tills man kastar.
Handleden- Handleden är den del som får lassot att rotera runt korrekt (eller inkorrekt). Handleden har också en stor betydelse för själva kastet eftersom den måste befinna sig i rätt position när kastet sker. Man kan säga att lassot blir en förlängning av din hand, handleden fungerar mer som ett gångjärn som tillåter lassot att röra sig fritt utan hinder. Handleden är också den mest felanvända delen i svingen. Många vill använda handleden för mycket och använder den istället för armbågen. Konsekvensen blir att man kastar en ”soft loop” eftersom man inte har den kraften i handleden som man har i armbågen.
En sving från start till träff
Det viktigaste att komma ihåg är att din sista sving ska se ut som din första.
Hastigheten och kraften kan varierar från sving till sving men rörelsen ska vara densamma.
Steg 1
Man börjar med att få upp lassot i rörelse. Man gör så genom att röra höger hand åt vänster med fingrarna pekande mot höger samtidigt ska din axel lyfta hela armen och armbågen åker upp och ut åt höger. Vid det här läget borde loopen vara precis rakt upp och ner och precis framför dig.
Armbågens höjd är väldigt viktig eftersom det bestämmer vinkeln på loopen, vilket i sin tur bestämmer om du kommer att fånga kalven eller inte. Är armbågen för låg så kommer loopvinkel att vara för platt och man kommer i bästa fall att fånga kalven runt öronen, i värsta fall kommer loopen att likna en frisbee.
Är armbågen för hög så kommer det att vara för stor vinkel på loopen. Sitter du till häst så kommer du sannolikt att fånga din egen häst runt nacken.
En bra höjd för armbågen är ungefär jäms med örat.
Steg 2
Nu borde lassot vara platt och upp och ner med loopen pekande mot vänster. Dina fingrar ska fortfarande peka åt höger. Nu har armbågen nått sin högsta punkt i svingen. Kom ihåg att i det här steget gör de flesta det största misstaget. De låter inte lassot vända sig upp och ner. Det är lätt att man istället låter handleden bli stel och försöker kompensera för att armbågen inte hjälper till. Men det kommer inte att fungera. Loopen kommer bara att trassla ihop sig eftersom den får inte en chans att öppna sig.
Steg 3
Vid den här punkten så ska loopen peka bakåt och du ska inte kunna se den. Mellan steg 2 och 3 så kommer din armbåge att sänka sig kraftigt men inte nått sin lägsta punkt. Vid det här läget så ska dina fingrar peka direkt framåt.
Steg 4
Detta är en väldigt avgörande del av din sving. I den här delen ska man antingen fortsätta att svinga eller så ska man kasta – och man har bara ca. 1/100 dels sekund att bestämma sig. Svingen kommer att påverkas av detta beslut. Ska man fortsätta att svinga så kommer nu armbågen att sänka sig till sin lägsta punkt under svingen och nu pekar loopen och fingrarna åt samma håll. Ska man kasta så väntar man tills man har kommit i ett läge mellan steg 4 och steg 1, precis när armbågen har kommit upp så kastar man. Piece of cake!
Kastet
Man gör lätt en fjäder till en höna vad det gäller kastet. Har man gjort en korrekt sving med korrekt vinkel, har korrekt hastighet och styrka på lassot så att den räcker fram till kalven och ni tittar på kalvens nacke, så är det bara till att släppa den precis som om lassot vore en boll som man försöker träffa kalvens nacke med. Armen kommer automatiskt att peka mot kalvens nacke eller där du tittar. Inga tricks eller konstigheter, BARA SLÄPP DEN! Värsta misstaget man kan göra i själva kastet är att sänka eller öka hastigheten på lassot kraftigt. Då har man gjort allt förgäves. Ett annat vanligt misstag är att man tappar armbågen, alltså sänker armbågen så att man tappar vinkeln.
Slack
Att ”dra slack” är också en del som kan vara krånglig men när det sitter så sitter det.
När man har svingat och kastat så måste all ”slack” tas ur loopen. Eftersom loopen är bra mycket större än kalvens nacke så kommer det att vara en del lasso som inte behövs och därför måste tas ut.
Detta är en process som många gör en större grej av än vad det egentligen är. När man har kastat så ska förhoppningsvis din hand peka direkt mot kalvens nacke. Samtidigt sitter lassot runt kalvens nacke vilket gör en rak linje ifrån kalven till dig själv. Då ska din hand egentligen landa direkt på lassot antingen ovanifrån eller underifrån som en scoopa om du är snabb. När du väl har fått tag i lassot så är det bara till att dra bakåt och ner.
Muscle memory
Jag tog upp detta i förra numret men det är så pass viktigt att jag tar upp det igen. För att kunna utföra en bra sving och avsluta med en snabb slack så måste man träna musklerna till att göra det. Den här biten ska sitta i kroppen inte i huvudet. Det gäller att hitta din stil och vad som känns bra för just dig. När man har utvecklat en stil som passar en själv så ska man träna in den så att den sitter. Tränar man tillräckligt mycket och på rätt sätt så blir roping mycket lättare och mycket roligare.
–You get out of it what you put in to it.
Jag beskrev allt detta för en högerhänt ryttare. Är man vänsterhänt så gör man precis samma förutom att man gör det åt motsatt håll.[/protected][/private]