Ny häst del 1

Det är många som blev nyfikna på orden “ny häst” och det är såklart jättespännande. Men Ni får hänga med på historian från början.

Jag tror det var 2008 som vi fick hem ett appaloosa-sto (Wyalta Facsinator aka Fancy) från min pappas vän. De hade någon form av deal som jag inte är så påläst på. Men hem kom hon och betäcktes gjorde hon med vår quarterhingst Coco Skunk. Jag vill minnas att dealen var som sådan att fölungen skulle tillfalla pappa. Av olika omständigheter så trodde man att Fancy inte tagit sig och hon skickades hem.

Det gick en tid och vi fick ett samtal om att märren blivit väääldigt tjock. Så hon kom tillbaka till oss dräktig igen och vi listade ut att det borde vara dags ungefär samtidigt som vårt andra dräktiga sto, i mitten på juni.

Juni kom och den 13e hade första fölet tittat ut tidigt på morgonen, Dash my Success.

Dagarna gick och varje dag trodde vi att nu, nu är det dags. Men näe…

Det hann gå in i juli en bra bit, jag tror nästan det var slutet på månaden och Fancy hade gått över många veckor. Så vi började väl bli lite oroliga.

En sen kväll traskade jag ut i hagen för att pussa min 5 veckor gamla Sessa gonatt och ser Fancy ligga ner och föla. Jag minns att jag sprang hela vägen hem och att foppatofflorna for iväg redan i hagen. Barfota kutar jag över trädgården och in i huset, “Fancy fölar!!!”. Lika fort som jag sprang in, sprang jag ut igen med försäkran om att ingen kan ha missat budskapet 😂 hela grannbyn måste hört mig vrålande!

Det var tur att jag hittade henne kan jag säga för det blev komplikationer. Ungen hade svårt att hitta ut och krafterna började ta slut på märren. Pappa och Fancy fick samarbeta och tillslut kom han ut. Han var större än Sessan som var 5 veckor äldre! Stackars stackars Fancy-pants.

Inte nog med det. Moderkakan släppte inte och tillslut tillkallades vår veterinär som fick kämpa för att hålla Fancy vid liv.

Ungen var en temperamentsfull jätte och han hade sedan svårt att hitta tuttarna då han behövde ducka och vrida huvudet för att komma under. När han efter flera timmar lyckades så var ju Fancy mjölkstinn och mörbultad. Så det gjorde förbaskat ont på henne och ungen blev förbannad och vände upp mot henne och kickade. En riktig rackare!

Det var en jättejobbig förlossning men den slutade faktiskt väl. Fancy kvicknade till och ungen han hade lika mycket attityd som när han tittade ut. Rödhårig i luggen och på örontopparna. Han fick namnet Geronimo Skunk men blev kallad Topz efter sina eldiga öron.

Topz och Sessan blev bästa vänner!

Pappa var så förtjust i den lilla appaloosa-ungen och frågade mig flera gånger om det verkligen var Sessan jag ville behålla. Jag skulle få behålla ett föl till mig och en skulle säljas. För mig fanns det aldrig en tvekan då jag hade skräddarsytt mitt språng. Jag har aldrig ångrat valet efter heller. Men pappa han har alltid beklagat sig över att han inte behöll Topz till sig själv.

När Topz var 8 månader flyttade han till en av mina bästa vänner. Där har han stått i ägo fram till nu. I somras fick jag nämligen ett meddelande från min vän som kom att vända upp och ner på mina och pappas känslor. Topz skulle säljas.

Fortsättning följer…

instagram: rosieellinor 

 

Om Rosie Blomquist

Rosie Blomquist är en 25-årig tjej från Skaraborg som främst tävlar timed events; barrel race, team penning och team sorting. Hon driver Rosie B Barrelhorses och är sambo med Filip, som delar intresset för hästar och hundar.

Se också

Registrera din gamla quarter

AQHA gör det nu billigare att registrera din äldre quarterhorse. AQHA uppmuntrar nu tidig registrering …