Open Range

LR 7/2008
Text: Carina Kvist
Foto: Carina Kvist, privata

[private]

Sjuttiofyra trappsteg upp, i en villa på Lidingö i utkanten av Stockholm bor Titti Hammarling. Det är också här hon har sin ateljé och det är här som hon får utlopp för sin kreativitet och sitt skapande. Inspiration till sitt senaste måleri har hon hämtat från sina många resor i västra USA och det var också där som idén till projektet Open Range hade sin början.


Magisk upplevelse

En upplevelse en tidig morgon för åtta år sedan kom att bli en vändpunkt i livet för Titti och hennes man Börje. De var ute på en långresa och befann sig i Bryce Canyon, västra USA. Med solbelysta hoodos och total stillhet bjöd naturen på ett magiskt ögonblick när några westernryttare red in i synfältet och rakt in i deras hjärtan.
– Det var en helt fantastisk syn och det var så tyst. Så viskade Börje; Så där vill jag rida, på cowboyvis någonstans i USA. Titti berättar att hon sedan barndomen alltid haft en längtan efter hästar men att hon i sin uppväxt bodde för långt från ridskolan. – Det gör vi, var Titti snabb med att svara. – Men, vi måste lära oss att rida först.
Stillhet och spänning möts
Titti är född i Gävle men uppvuxen tillsammans med sina Finlandssvenska föräldrar i Finland där hon också tillbringade sina ungdomsår och utbildade sig till psykolog. Efter studierna åkte hon till Sverige för att söka arbete och sedan dess har hon bott i Stockholm. Genom åren har hon har startat några konsultföretag inom chefrekrytering, varav det nuvarande har utvecklats till att i dag ha ett tjugotal anställda.
Under ungdomsåren var hon intresserad av att måla och i vuxen ålder kände hon att det var dags att ta upp intresset för sitt måleri igen. Genom intensiva självstudier och många resor, framförallt i New York och i västra delarna av USA så har hon fått kunskap och inspiration som har lett henne vidare i konstutövandet. Motivvalen i hennes målningar har varit enkla former i en diffus verklighet där stillhet och spänning möts.
– Jag dras till det nervigt vackra, säger Titti med ett leende.
I hennes tidigare målningar kan man se motiv som kroppar, landskap, hus och stilleben. I dag arbetar Titti på halvtid dagligen med måleriet vid sidan av konsultarbetet.
– Jag kände ett starkt behov att få utveckla mig inom konsten och det skulle vara tråkigt att bara låta det bero.


Westernmotiv i olja

I hennes ateljé står kilramade dukar som väntar på att få ytterramar. Det är oljemålningar som visar olika westernmotiv. – Jag målar nästan bara i olja och det känns som att oljan är mitt språk. Det är väl så att man måste hitta något som man är bekväm i att uttrycka sig i, menar Titti som är i full färd med att göra i ordning tavlorna inför sin kommande utställning. Open Range som utställningen och projektet kallas är hennes fjärde separatutställning och kommer att pågå under oktober månad i Stockholm. För första gången ställer hon ut sina tolkningar av de egna vistelserna i västra USA. Tolkningar av cowboys, indianer, landskap och hästar.


Open Range

Open Range betyder i detta sammanhang ett öppet, icke inhägnat landskap. – Jag tycker att det är ett bra samlingsnamn för projektet och det är också en slags symbol för mitt skapande, säger Titti. – Det fångar vad vi människor strävar efter och brottas med. Vi slits mellan att ha frihet och att hägna in/ hägnas in. Frihet är i dag ingen självklar rättighet. Vi prövar den vi har och drömmer om den vi skulle kunna ha, säger Titti och fortsätter; Open Range är en tvistefråga i väst. Många värnar om det öppna landskapet. Inhägnader ställer till problem för exempelvis vilda djur som får sina naturliga flyktvägar förstörda. Samtidigt kan det oinhägnade landskapet bli till problem där viltolyckor och svårigheter med att hålla rätt på boskap bara är en början.
– Open Range står för så mycket positivt för mig. Det gäller att hitta friheten inom de ramar som livet ger och att se det vackra i det, hur tufft det än må vara. Det vill jag försöka beskriva i måleriet.


Målar egna upplevelser

När Titti och Börje kom hem från resan i USA år 2000 där de bland annat hade besökt Bryce Canyon, så åkte de till Jultorp Ranch för att prova på westernridning.
– Vi kom dit och sa att vi ska till USA och rida så vi vill lära oss, berättar Titti och skrattar vid minnet.
– Det blev en positiv upplevelse och Jultorp har betytt mycket för oss genom åren. Så här i efterhand kan jag tycka att det var fantastiskt att de respekterade oss så novisa som vi var då.
Sedan den dagen så rider Titti flera dagar i veckan på ridskola och ligger i hårdträning för att bli bättre. Det har också blivit många resor till USA med mycket ridning.
– Minnena är nästan overkliga här hemma i storstadsmiljön. För oss har det varit viktigt att få vår egen upplevelse och erfarenhet av west- att komma bort från myterna, drömmarna och fantasierna, säger Titti. Att få lära om hästhållningen och det ranchliv som finns i dag. Vi har bilat omkring bland annat i Montana och Wyoming och upplevt vardagslivet på olika rancher, ridit, föst kor och besökt många indianreservat. De människor som vi har mött på rancherna är framför allt erfarna cowboys som har delat med sig av sina liv och sitt kunnande.
– Många möten har påverkat djupt och bestående. Det har varit fantastiskt och roligt men också farligt och ensamt, men berikande. Vi har sökt det genuina och varit på rancher med lång tradition och familjeägo.


Nya äventyr

Open Range är ett projekt som har mognat fram under lång tid.
– Jag har länge försökt att måla hästar men jag kunde inte, säger Titti med ett leende. Det gick inte att göra vettiga målningar, inte på det sättet som jag själv ville. Det har varit svårt att måla hästar och fånga deras rörelser och den känsla som jag vill förmedla. Men genom all research och egna upplevelser till häst har det sakta vuxit fram.
– Nu har jag något att förmedla och nu känns det som att jag kan stå för det. Jag ska ge mig själv två år med målningen och sedan får jag se vad det leder till. Under hösten åker Titti och Börje till New Mexico på nya äventyr för att leva ranchliv med långa dagar på hästryggen.
– Vi kommer att åka runt under några veckor tillsammans och sedan stannar jag en tid själv för att måla, fotografera och skriva för kommande projekt.

Mera info: www.tittihammarling.com
[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.