På Hästauktion i USA – Hästar till högstbjudande

Det är tidig morgon i den lilla småstaden Delta, Colorado. Ljudet av hovar som klapprar ut ur inhägnaderna väcker morgontrötta grannar. Dammet virvlar upp och de första solstrålarna träffar bruna, vita och fläckiga pälsar. Det är hästauktion i Delta. Gula nummerlappar klistras på ryggen på de 230 hästarna som drivs in i små säljfållor. För några av dem är detta den sista resan. För andra är det en ny möjlighet.

 Text och foto: Trine Bøhnsdalen

 Gälla gnäggningar blandar sig med ljudet av koltåget som passerar alldeles bakom inhägnaderna. Fler hästar rullar hela tiden in på den redan fulla parkeringsplatsen. Stora vagntåg kommer från gårdar med alltför många hästar. Familjer kommer körande med sin fyrbenta vän, som de av okänd anledning valt att ta farväl av på det här sättet.

De månatliga hästauktionerna i Delta är populära bland både säljare och köpare. Hästmaterialet är spritt på hela prisstegen; det finns allt från halta mulor till erfarna tävlingshästar. För några av dem är detta den sista resan. De största uppköparna på den här typen av auktioner har länge varit slakterierna, ända fram tills det sista slakteriet i landet blev nerlagt 2007. De här köparna bjöd på trinda hästar som ingen ville ha och som regel var det de som köpte flest hästar på auktionerna.

Ingen returgaranti

”Grått sto. Fem år, inriden. Väldigt snäll, lättlastad, bra med hovslagaren. Snäll mot barn.” står det på lappen utanför inhägnaden till ett stort grått sto. Att handla i god tro kan visa sig vara både dyrt och farligt på hästauktion. Det finns ingen returgaranti och beskrivningen som ofta följer med varje häst har inte alltid fäste i verkligheten. Det gäller att var en god hästkännare om man vill hitta en oslipad diamant bland hästarna på auktionen. Det är heller inte ovanligt att hästar dopas innan auktionen börjar. Den som köper i god tro får sig ofta en stor överraskning när hästen tas med hem och visar sig vara halt eller vild.

Även medan sorteringen pågår är det fritt fram för publiken och potentiella köpare att vandra längst gångarna mellan inhägnaderna. Ingen ropar ”se upp!” om en flock hästar släpps lös för att drivas till rätt fålla av ivriga cowboys med käppar och höga rop, och det gäller att vara alert för att undgå att bli nedtrampad.

På jakt efter lovande unghästar

Allvarliga män i sina bästa skjortor går runt och studerar vilka hästar de vill bjuda på. Exteriör, papper och stam är viktiga ledord i sökandet efter hästar med potential.

– Det finns alla möjliga slags hästar på de här auktionerna, säger Carl Wood, ägare till Doubletree Horse Farm strax utanför stadsgränsen.

Wood driver ett komplett stuteri och träningscenter för reining, cutting och working cowhorse och har kommit till den månatliga hästauktionen för att leta efter lovande unghästar som han kan träna upp och sälja vidare.

– Hästarna på sådana här auktioner är av varierande kvalitet, men ibland hittar man några bra hästar, berättar han.

Wood har inte tänkt betala mer än 200-500 dollar för varje häst, men ändå är kraven hårda. Hästen ska vara ung och så lite hanterad som möjligt. Den ska ha en lovande exteriör, helst vara registrerad och ha sina papper i ordning.

– Jag kan köpa tio hästar, eller komma hem tomhänt. Jag plockar ut några hästar som jag vill bjuda på och om de går för rätt pris köper jag, säger han.

Den rätta summan

Inne i den lilla lokalen är det varmt och fuktigt. Den fräna lukten av svett, människor, häst och ko gör det kvalmigt och obehagligt. Häst efter häst drivs in i den lilla hästskoformade inhägnaden. Med ett startpris på 4000 svenska kronor per häst kan budgivningen börja. De få som kan rider hästarna in för att visa att de är inridna.

Modiga män och en kvinna, som jobbar fast på boskapsauktionerna varje torsdag, hojtar och driver häst efter häst in i inhägnaden. Förvirrade hoppar hästarna in i den mörka lokalen och stirrar ut på folkmassan med uppspärrade näsborrar och stora, mörka ögon.

– Hör jag 500 dollar, gott folk, 500 dollar för den här lovande valacken? Inriden. Väl värd pengarna, med pappren i ordning och vacker. Vacker, om jag så ska säga det själv. 450 dollar för den här valacken. 450 är bjudet! Hörde jag 500? 475? 475. Där har vi 475! 475…475… Första… andra… och SÅLD! Köpare nummer 43.

230 hästar far som en vind genom lokalen. Knappt trettio sekunder får åskådarna på sig att köpa sin häst. Några hästar går för mindre pengar än ett månadskort. Ingen går för mer än tio tusen kronor och när dagen är över har majoriteten av hästarna bytt ägare.

En ny början

Fem unga, tunna och förvirrade unghästar drivs på Woods stora trailer när auktionen är över. För knappt tiotusen kronor har han köpt ett tvåårigt quartersto och en tvåårig morganvalack utan papper, ett tvåårigt paintsto med papper, samt två quartervalacker på två och tre år, som båda är registrerade och har god stam. Deras framtid är fortsatt oviss. Det är ännu för tidigt att sia något om de här unghästarna som står sida vid sida i en främmande trailer på väg till sitt nya hem. Men för dem är detta långt från den sista resan. Det är en vändpunkt. Början på ett nytt liv.

En lokal hästauktion i Colorado är över. Solen är på väg ned och kastar tunna strålar mellan kraftiga stängselstolpar. De sista hästarna lastas på trailers och körs bort och koltåget åker på ett nytt spår förbi nätet av tomma inhägnader.

Om The editors

Se också

Concho Hill Ranch

När LuckyRider besökte Concho Hill Ranch utanför Magdalena i New Mexico så hamnade vi så …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.