Palmmans

Vad kan få två vuxna, bofasta, socialt och professionellt etablerade människor att packa rubb och stubb, sälja hus och hem och bege sig söderut till en gård man sett på internet med massor av jobb och en hel flock Highland Cattles på köpet? Jo, reiningintresset!

Text och foto: Mia Kristoffersson

[private]

Det är söndag förmiddag och jag är på väg hem till Sara och Björn ”Palle” Palmman, nyblivna skåningar. Jag hade en bra vägbeskrivning till ett ställe strax utanför Tollarp på östra sidan av Skåne. Om Sara någon gång funderar på en annan karriär föreslår jag professionell vägbeskrivare. Det fanns aldrig ens en tvekan i var jag skulle köra och då var jag på väg till ett ställe som låg mitt ute på skånska bondvischan, bland hundratals andra ställen som stämmer på samma beskrivning. För Palmmans nya ställe är en typisk skånsk gård, med lite korsvirke,  vitkalkat, kringbyggt, knickepump på innegården och lövträd omkring. Vad som gör gården mer svensk än skånsk har föga med byggnaderna att göra. Sara är den som flyttat längst, från ursprunget långt upp i norr via Värmdö. Palle är en riktig stockholmare eller var ska vi säga, för Skåne lockade och så fick det bli.


Kort Resumé

Om vi backar historien några steg, så började det redan för ett par år sedan med att Sara som har ett förflutet som aktiv hoppryttare blev introducerad i reining och quarterhästar. Ett mindre ”karriärbyte” gjordes och familjen Palmman blev med quartern Cat Olenas Reminic. Under åren på Värmdö hade man hästarna inackorderade men när intresset växte och hästarna blev fler började man titta på gårdar.
Snabbt konstaterade paret Palmman att skulle det inhandlas något som passade både kraven och plånboken var man tvungen att röra på sig. Skåne stod högt på listan, då man såg potential att utveckla verksamheten, priserna på gårdarna var överkomliga, men närheten till många tävlingar och bra aktivitet runt reiningen lockade allra mest. Att det blev just den östra delen av Skåne, berodde dels på slumpen men också på utvecklingsmöjligheterna där. Det mesta runt träningar och tävlingar är som det mesta annat, större i västra Skåne.


Bovision

Jakten på den perfekta gården började och ganska snart fastnade paret för gården Björndalen strax utanför Tollarp. Gården låg ute till salu på Bovision på internet och efter lite mailande av bilder och information hade man i stort sett bestämt sig redan innan man sett gården i verkligheten. Den hade nästan allt paret önskade sig och efter en snabbvisit till Skåne var köpet av Björndalen ett faktum.


Inköpsstatus

På Björndalen fanns redan ett modernt stall med tillhörande sadelkammare. Gott om utrymmen fanns det också men gården saknade en del praktiska faciliteter och inte minst träningsmöjligheter, så efter lite planering satte ridhusbygget igång. 26 x 66 meter med limträbalkar, vindnät längs sidorna och ett underlag anpassat för reining såklart. När paret ändå var igång byggdes en 30 x 80 meters utebana vägg i vägg med ridhuset. – Fast den har inte blivit använd speciellt mycket hittills. Ridhuset funkar så bra och är så luftigt även sommartid, så vi rider helst inne. Då slipper man mygg, knott och broms, säger Palle. – Men ju mer vi kommer arrangera här desto mer kommer utomhusbanan säkert användas, får vi hoppas… tillägger han.
Stallet som redan fanns på gården var utrustat med rejäl boxinredning. Men eftersom man ville ha lite mer luft och öppen känsla för de fyrbenta så beslutade Sara och ”Palle” att plocka ner boxarna och bygga nya luftiga utan galler eller nät emellan. Det gamla stallet öppnades upp i nock, målades vitt och fick en enklare öppen träinredning med platsbyggda boxar. Sara som gillar funktion och enkelhet, hade högt på sin önskelista ett ordentligt tvätt- och torkrum, för täcken och annat som behöver både rengöras och torkas.
– Vi har inte satt in nån värmetork till täcken däremot har vi installerat en jättebra fläkt som gör att det torkar jättebra här ute.
– Det är så skönt att slippa krångla, allting bara funkar. Bara att hänga in så blir det torrt och är det för smutsigt så kastar jag in det i tvättmaskinen, enkelt, skrattar hon.
Gången i stallet är rejält tilltagen, inga minimimått här inte. Förutom den breda gången har man inrättat en uppställningsplats för i ordninggörande av hästarna. Här finns allt man kan önska sig i form av bra uppbindning, dusch- och spolmöjligheter och även detta utrymme är rejält tilltaget, stort, luftigt och säkert. Bred gång stora öppna boxar och det upp i nock öppna taket, ger nästan en pastoral känsla och det kanske inte är helt galet i sammanhanget. Inte för att paret Palmmans tillber de fyrbenta men att man ägnar all sin lediga tid åt dessa är mer än bara intresse. Sara och Palle tar sitt livsintresse på största allvar och är både målmedvetna och seriösa i det dom gör.


Tanken med det hela

Jag frågar dem både vad målsättningen med det stora projektet är.
– Vi tänkte att vi skulle kunna ge oss de bästa förutsättningarna för att kunna bli bra på det här, säger Sara.
– Vi kände båda att det här med reining är så himla kul och verkligen nåt vi vill satsa på och förhoppningsvis kunna bli riktigt bra på, fortsätter hon. – Vi funderade ett tag på att ha inackorderingar, men då kan vi inte nyttja gäststallet när vi tar hit tränare för clinics, berättar hon. För även om Björndalen är en privat anläggning, byggd och inrättad för dom själva har man tänkt på långväga gäster i hög utsräckning. Den gamla boxinredningen med totalt 8 boxar kom till återvändning snabbare än kvickt och den gamla logen i förlängning av stallet rensades upp, kläddes med panel på insidan och blev på så vis den perfekta stommen till ett gäststall.
När LuckyRider besöker Björndalen är det clinic för Anders Josefsson och också premiäranvändning för gäststallet. Det är fullt hus och deltagarna är mycket nöjda med hästarnas logi i stort sett vägg i vägg med det stora fina ridhuset. Även gäststallet har öppet upp i nock, breda gångar och en jättebra luftväxling som garanterar hästarnas välmående. Att just det är viktigt för Palmmans förstår man ganska snabbt när man ser både miljön och hästarna som bor på gården. Förutom Sara, Palle och Cat Olenas Reminic bor även hästarna Bueno Fritzi Chic, Black Enterprise och Munsboro Doris Day här. Hundarna Tara, Kalle och Emil är också självklara medlemmar av familjen och trots att dom är små tar dom plats både mentalt och fysiskt. Att det är mattes älsklingar märks mer än vad Sara vill, men trots jakt och bus i kroppen uppför sig allesammans exemplariskt och är gärna med där det händer.


Highland Cattles

När Sara och Palle köpte Björndalen fick man lite djur på köpet. Närmare bestämt ett fyrtiotal Higland Cattles. Djuren har fungerat som både markskötare och mat, dom är otroligt fina, men varken tiden eller intresset finns, så i dagarna blev hela besättningen såld och ska flytta till skärgården.


Inga kor på gården

Det kommer dock inte bli tomt på nötdjur på Björndalen. Sara och Palle kommer erbjuda bete för en närliggande grannes djur. Det är viktigt att markerna används och hålls öppna och fina.
Jag frågar om det inte finns intresse för koträningar då egentligen anläggningen tillåter det. Svaret är entydigt.
– Vi har fått frågan om vi skulle kunna tänka oss att upplåta anläggningen för cowhorse- och cuttingträning. Men vi tycker att det krävs lite för mycket både av intresse och praktiska förutsättningar för att det ska fungera, säger Palle.
– Därför har vi valt att satsa på reiningen både för egen del och när det gäller clinics, fortsätter Sara.
Planerna för framtiden är många och paret Palmman har våren fullbokad med idel bra tränare som besöker gården för att hålla clinics med inriktning på reining. Närmast står Peter Ljungberg på tur men under säsongen besöks Björndalen av både Anders Josefsson och nykomlingen Benjamin Johansson.
Både Sara och Palle hoppas på att fler ska upptäcka reiningen och att deras satsning ska skapa bra förutsättningar för träning och nyrekrytering för reiningen i nordöstra Skåne och välkomnar alla, både nya och gamla reiningentusiaster till Björndalen.

Blev du nyfiken på Björndalen, Sara och Palle Palmman kan du få mer info på deras hemsida www.bjorndalen.se

[private]

[/private]

Om The editors

Se också

Unghästträning med Walle Wass del 1

Waldemar Wass och unghingsten Silver Sacramento. En serie i 20 delar där Waldemar Wass får …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 + sju =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.