Peter Ljungbergs Reiningskola: inför spinnen

Text: Peter Ljungberg  Foto: Åsa Wikberg

[private]

I detta nummer av reing­skolan kommer jag att ge tips och råd till några övningar inför spinnen. Händernas position skall vara framför sadeln och alltid vara i samma position. Ibland kan man eventuellt behöva ha innerhand högre än ytterhanden, men aldrig tvärtom. Bredden mellan händerna skall maximalt vara en axelbredd, det vill säga ca 40 cm när du rider med tvåhandsfattning.


Centrerad över hästen

När du börjat spinnen är det viktigt att du har lika mycket vikt i båda stigbyglarna och att du sitter centrerad över hästen i spinnen. Det är hästens yttre framben som vi strävar efter att kontrollera i spinnen. Till en början kan det vara svårt att känna om hästen flyttar benet korrekt, så titta gärna ner på höger bog tills du lärt dig känna när hästen flyttar sitt högra framben över det vänstra. När jag beskriver följande övning så är det en spinn åt vänster jag tränar.
Jag börjar med att skritta med bra framåtbjudning på lös tygel, åt vänster på en liten volt, ca 2–3 meter i diameter. Därefter plockar jag upp tyglarna och samlar hästen samtidigt som jag ställer huvudet åt vänster, genom att förflytta båda händer lätt åt vänster. Det är viktigt att hästen inte saktar ned tempot här utan att man driver den framåt in i bettet. Min ytterskänkels position kan variera något beroende på vilken häst jag rider, men i de flesta fall behåller jag min ytterskänkel strax bakom sadelgjorden och ger ett extra tryck när jag vill ha förflyttningen. Det är bara om hästen inte svarar alls för mitt tryck som jag kan flytta fram min ytterskänkel och skänkla en gång vid hästens armbåge. Om hästen börjar svaja med bakdelen använder jag min ytterskänkel lite längre bak.
Min innerskänkel öppnar jag upp helt, det vill säga att jag släpper trycket mot hästen. I början kräver jag bara 1–2 stegs spin/övertramp sedan går vi tillbaka till den lilla volten och ger lös tygel. Korrigera (ta och ge) aldrig i spinnen på detta stadiet utom om hästen går bakåt när du ber om förflyttning. Träna på att driva fram den samlat på den lilla volten igen.


Problem som kan uppstå

Om hästen ”tappar” bakdelen och försvinner utåt så går man rakt ut från spinnen och tillbaka in på den lilla volten där man förflyttar bakdelen åt vänster. En häst som har svårt för att lägga över vikten på bakdelen kan jag ibland rygga några steg och därefter påbörja en rollback som fortsätter in en spinn. Man kombinerar voltarbetet på den lilla volten, går in i 2–3 steg spinn, checkar av och korrigerar. Kom ihåg att alltid gå ur spinnen och därefter korrigera på den lilla volten annars är risken stor att du får en spänd och stressad häst som bara trasslar ihop sina framben. När detta börjar fungera kan man utöka stegen till 6–7 spinnsteg. Var noga med att inte hålla för hårt i tyglarna och det får aldrig bli att man drar i yttertygeln.


Rytm och takt

Spinnen skall alltid göras med en mjuk neckreiningtygel. Rytmen som kommer i stegen får gärna finnas i händerna, genom att du lägger mot neck­reiningtygeln rytmiskt när hästen kliver över och även i smackningen.
Takten i skänkel, hand och smackning är en kombination som måste fungera. När hästen klarar ett helt varv spinn går jag vidare med att göra detta på lös tygel, men jag skall fortfarande kunna samla hästen i spinnen för att sedan ge lös tygel igen.

[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 − fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.