Peter Ljungbergs Reiningskola: öka farten i spinnen

Text: Peter Ljungberg

[private]

I förra avsnittet av reiningskolan lade vi grunden till  en bra, taktmässig men fortfarande  ganska långsam spinn. Nu är det dags att gå vidare.
Det vi måste tänka på när vi tränar spinnen är slutresultatet – hur vi vill  att spinnen ska se ut på tävlingsbanan när vi står uppställda framför domaren. En domare vill inte se att ryttaren ger hästen för många hjälper och absolut inga hårda skänklar eller tygeltag. Målet är att starta spinnen från en lös tygel, knappt någon skänkel alls, bara en liten tygelrörelse och smackning. Så med detta i tanken så tränar vi vidare.


Energi

För att få lite mer energi i hästen så jobbar jag hästen från en liten travvolt, lätt samlad med rörliga skänklar, händerna skall vara i samma läge som innan, framför sadelhornet. Man får vara mycket försiktig så att man inte drar handen bakåt för då bromsar man hästen och ger den dessutom minimal bogfrihet. När jag känner att jag kan trava på den lilla volten utan motstånd i tygeln så sitter jag tillbaka en aning på ytter sittben, håller händerna stilla och öppnar upp innerskänkel och hästen startar spinnen.
Om hästen inte börjar spinna här så tar jag en mjuk förhållning snett bakåt men kontakten med hästens mun är fortfarande hårfin. När hästen börjat spinna tar jag bort min ytterskänkel men fortsätter med den rytmiska smackningen.
Om hästen tappar tempo så lyfter jag ut min ytterskänkel i en gungning (1-2-3 regeln). 1-2 varningar på 3 använder jag skänkeln. Här brukar jag skänkla med min tå eller stigbygel på hästens armbåge.
Man kan också använda det vanliga skänkelläget och rulla sporren nerifrån och uppåt. Inte knacka eller hacka.


Spinn inte för mycket

När jag nu har ökat takt och krav så vill jag inte spinna för många varv åt gången för då tappar hästen energi, max 3-4 varv sen skickar jag ut hästen på den lilla volten igen och fixar det som skall fixas och sen tillbaka in i spinn igen.
Lös tygel, bort med ben, stryk långsamt med yttertygel, smackning på 1-2-3. Om ingenting händer – hjälp till med innertygel och ytterskänkel. Aldrig tvärtom!
Starta alltid spinnen långsamt i ett halvt varv, bygg sedan upp farten med hjälp av 1-2-3 varningen med skänkeln och rytmen i smackningen.
I nästa nummer kommer jag att gå igenom hur jag tränar mina hästar i en Roll Back.

[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − fem =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.