Peter Ljungbergs Reiningskola: rollback

Text: Peter Ljungberg  Foto: Åsa Wikberg

[private]

Rollbacken ser väldigt enkel och flytande ut, men kan vara ett av de svåraste momenten på tävlingsbanan när man tävlar reining.
En rollback kommer direkt efter ett stopp. Hästen vänder snabbt 180 grader åt motsatt håll och fattar galopp direkt igen.
Att det är ett så svårt moment i tävlingsarenan beror på att man kommer in i detta moment med fullt adrenalinpåslag och full fart i stoppen, som man förhoppningsvis utfört på lös tygel. I slutet av stoppen skall hästen fortfarande vara uppmärksam på ryttaren så man bara kan be hästen om en rollback med väldigt fina hjälper. Hästen skall svepa runt i 180 grader sedan upp i galopp med lite snärt och efter det kunna gå iväg i samlad galopp på lös tygel. Rollbacken är som sagt en rörelse man utför från 100 % full fart, stopp, till snärtig vändning för att sedan gå tillbaka i kort samlad galopp. Detta moment kräver mycket, av såväl häst som ryttare. Därför är det mycket viktigt att man tränar hästen med väldigt mjuka hjälper och börjar träna rollbacken i skritt för att förebygga att hästen blir stressad i detta moment.


Hur får vi hästen dit?

Det finns ”rollbackhästar” som har detta naturligt i sig som ett typ av ”extra tillbehör”. Ofta ser man det hos hästar avlade för cutting/cowhorse – vilket det idag även finns i nästan alla reiningstammade hästar. Rollbacken finns liksom där från början och det märks tydligt redan vid inridningen av hästen om den har denna talang. Givetvis går det att träna upp hästen till detta också.
Jag börjar att träna rollbacken redan efter 60 dagars träning fast då från skritt och kort trav.
I början kan jag använda mig av en övning som fungerar så att jag driver hästen in i bettet med rörlig skänkel och fin hand i skritt, stoppar hästen genom att hålla kvar ett lätt tryck i bettet och ta bort skänklarna, backar hästen  utan att använda skänkel.
Jag backar bara hästen 2–3 steg i början och tar sedan i innertygel samtidigt som jag sitter ner på ytter sittben. Jag vill att hästen vänder ca 180 grader  och följer min innertygel samtidigt som jag ger hästen ett mjukt stöd i yttertygel. Observera att inte huvudet är ställt för mycket inåt  – alltså i en höger rollback inte ställa huvudet för mycket till höger– för då kommer hästen att tappa sin balans i bakdelen. Jag använder mig av smackning och ett lätt tryck eller strykning med yttertygeln och om hästen går emot använder jag sporren enligt 1-2-3 principen (som jag beskrivit tidigare). Gör detta i skritt och trav tills momentet fungerar på en lös tygel.
En lämplig övning för träning av rollback är att träna det i lugn och fin galopp på volten med rakspåren som vi gått igenom tidigare. Volten består av fyra koner ställda i en diamantform och jag rider runt dem. Vid någon av de fyra konerna stoppar jag hästen och vänder ut mot staketet. Var noga med att hästen är rak i stoppen och gör alltid en konstpaus eller ryggning innan vändningen. Ju bättre och mer lyhörd hästen blir så ska du vara mycket noggrann med att minimera hjälperna. Alla hästar reagerar väldigt olika beroende på hur mycket dom vill göra själva och hur mycket dom lyssnar på oss.

[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − 16 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.