Peter Ljungbergs Reiningskola

LR 7/2009
Text: Peter Ljungberg  Foto: Åsa Wikberg

[private]

Under våren och sommaren  kunde du läsa om hur jag lägger grunden när jag tränar en ung reininghäst. Den lär sig lyssna till mina hjälper; röst, tyglar, skänklar, sits och sporren. Där lägger jag även grunden till de tre gångarterna skritt, trav och galopp. Den lär sig att förflytta sig framåt, såväl som bakåt, i sidled och att stoppa.
När vi nu går vidare med hästens reiningutbildning kommer vi att starta med en välbalanserad häst som är tränad i 90 dagar.  Vi har under denna tid arbetat med att få hästen att gå undan för tryck, alltså bett, tyglar och skänklar i alla gångarter.
En häst lär sig av upprepning, så mycket av träningen under inridningen kommer jag att fortsätta med. Men jag kommer att höja kraven för att få fram en lydigare häst, som svarar snabbare på hjälperna. Jag använder mig alltid av 1-2-3 regeln som du kan läsa om här intill.
När man tränar hästar krävs det alltid stort tålamod och mycket tid. Har man mycket av båda så lyckas man oftast mycket bättre. Innan jag överhuvudtaget tar ut mina hästar på tävlingsbanan har de förutom inridningen ytterligare 12–18 månaders träning. Om man börjar tävla för snabbt så finns risken att det blir väldigt prestationsladdat just på tävlingsbanan och detta vill man undvika. Om hästen är en lugn individ så kan man börja med att ta ut den i tävlingssammanhang men absolut inte tänka tävling, utan bara låta hästen känna sig bekväm på tävlingsbanan utan krav. Det är mycket störningsmoment på en tävling så det vill till att man tränat fram en trygg individ i hemmamiljö och att det fungerar bra där innan man ger sig ut. På de första tävlingarna kan det vara bra om man har med sig sin tränare/coach som hjälp. Så kan de första tävlingserfarenheterna bli positiva både för häst och ryttare.


Uppvärmning

När jag tränar börjar jag alltid med ett uppvärmningsprogram. Det mjukar upp hästen och man undviker onödiga skador – precis som för en idrottare. Men det ger mig även chansen att känna igenom hästen ordentligt. Jag känner efter att allt fungerar och att hästen inte har något som blockerar eller stör dess rörelser. Det är mycket som kan hända i en hästhage eller i boxen och det är vår skyldighet att känna av hästens dagsform innan vi ställer krav på ett samarbete. I uppvärmningen arbetar jag mycket med lösgörande övningar som bland annat innefattar att jag böjer hästen inåt och utåt och där tygeltagen skall vara långsamma och mjuka.


Hästen lär sig av sin handling

Hästen ska under uppvärmning gå mestadels i skritt och trav på volt, både i höger och vänster varv. Volten ska inte vara större än ca 12 meter och hästen ska gå varv efter varv på samma voltspår. Inåtställd, rakställd och utåtställd. Här släpper jag alltid ned händerna till ett neutralt läge innan jag ställer höger resp. vänster. Hjälperna i tygeltagen ska alltid vara långsammare än hästens takt. Jag har ett lätt, taktmässigt driv i skänkeln.
Nu checkar jag även av hästens rörlighet i bakdelen genom att flytta den 2–3 steg innanför spåret även här åt båda håll, detta genom att förflytta ytterskänkeln lite bakåt och ställa huvudet utåt. Fortfarande bara i skritt och trav. Sedan går jag vidare till galoppen. I början låter jag bara hästen galoppera runt på volten tills den hittar sin rytm och blir varm i musklerna. Här är det helt oväsentligt var huvudets position är – galoppen blir ganska kravlös.
En övning som är bra att gå vidare med efter uppvärmning en tid framöver är att rida mönstret här bredvid runt koner. Denna övning hjälper dig att; få timing i hjälperna, hitta takt och balans och använda neckreiningen korrekt. Med neckreiningen ska du kunna styra hästens bog och därmed riktningen. Denna övning är svårare än man tror men med tålamod och upprepning så ger den otroligt mycket.
Nästa nummer ska vi prata mer om neckrenining och guidning.
1, 2, 3 regeln

Min så kallade 1-2-3 regel går ut på följande.
1. Alltid när jag ber hästen att gå undan för tryck börjar jag med en mjuk och följsam med tydlig hjälp – i bett, tygel eller skänkel. Jag ger alltid hästen chans att svara på den hjälpen först. Detta är den hjälp som en färdigutbildad häst skall svara på.

2. Om hästen inte lyssnar på min första hjälp så förstärker jag tygeltaget så jag får bättre bettkontakt och jag känner hästens mun. Om hästen inte lyss­nar på skänkeln ger jag ett lätt sporrtryck.

3. Korrigering. Hästen lyssnade inte på nr 1 och nr 2, så nu ser jag till att hästen går undan för tryck – oavsett vilken övning jag håller på med. Ta gärna ned hästen i skritt och se till att den går undan för tryck. Böj till exempel hela hästens huvud mot ditt ben om den inte vill gå undan för betttrycket men var noga med att ge eftergift direkt annars kommer den bara att lära sig att “hänga” i bettet. Lägg på sporren och rulla den lite kraftigare än på nr 2 om den inte lyssnar på din skänkel.
Med konsekvent upprepning kommer man att bli av med steg 3 och hästen är lyhörd för dig på steg 1 och 2.

Konövning

Tänk på att placera konerna minst 1 meter från väggen/sargen. Övningen kan göras i alla gångarter.
Den kristiska punkten för en reininghäst är när den passerar mitten vid kon 1 för här har den inget mentalt stöd av väggen som vid kon 1-3 och därför är det lätt att den bryter ut här. Styrning sker genom att man plockar upp båda tyglarna i steget innan konen, neckreinar vid konen och släpper ut, ramar in och rakställer hästen mot nästa kon. Viktigt är att man hela tiden har blicken mot nästa kon och inte tittar på den man passerar. Det får inte heller bli någon halvhalt när man svänger. Här får hästen en konsekvent upprepning av mina hjälper som gör att den kommer att bli lättguidad vid styrningen.

Tips! Om hästen ex. i högervarv vid kon 2 går emot neckreintygel så kan man förstärka hjälperna ”regel 2” genom att svänga rakt över till kon 4. Eller använda korrigering “regel 3” och stoppa hästen vid kon 3 och flytta den undan tryck.
Jag är noga med att ta långsamma tygeltag och ge snabb eftergift. Denna övning ska så småningom kunna göras med enhandsfattning och är man för snabb i handen får man problem när hästen har stångbett.

[/private]

Om The editors

Se också

Unghästträning med Walle Wass del 1

Waldemar Wass och unghingsten Silver Sacramento. En serie i 20 delar där Waldemar Wass får …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + arton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.