Plågandet av unghästen

Hej!

Många har frågat hur jag gör med inridning av mina hästar. Med risk för att få några kängor så hör jag till de här hemska människorna som har ridit på sina hästar innan de fyllt 3 år. Ponnyraserna har varit senare, men mina quartrar har jag suttit på innan de fyllt 3 år. Där brukar alla bli dragna över en kam så jag vet inte om jag ska ge en förklaring eller ej. Jag kan försöka med en liten. Jag håller min Boon som exempel.

När Boon var 2 år så började jag arbeta honom i rundkorall för att lära honom att flytta för tryck och allt det där, skapa ett förtroende för varandra liksom. Jag började så smått vänja honom vid sadel (12″ westernsadel), han fick tömköras, löshoppas och prova träns. Vi gick många mil sida vid sida i skogen. Till sist satte jag foten i stigbygeln några gånger innan han åkte iväg på bete igen. Han kom hem till senhösten och vi repeterade allt och linhoppade honom under sadeln (som jag alltid gör, så jag vet att de provat hoppa/bocka i den så de inte blir rädda om det råkar bli något skutt när jag hoppar upp). I november hoppade jag upp första gången (fortfarande i min 12″ westernsadel) Han var då 2.5 år. Jag såg till att han kunde gå i alla gångarter så småningom och därefter på vårkanten så väntade skogen på oss. Då Boon är hingst fanns inte valet att ha med honom som handhäst som jag brukar utan han fick bära mig kortare svängar. I juni året efter var vi med på vår första clinic som bestod av roping på hemmaplan. Han var mest med för miljöträning men fick även följa dummyn ett par gånger. Vi hade tränat mycket banor av förtroendeprövningar och utsatt oss för mycket varierad träning. Dagen efter clinicen åkte Boon på sommarbete. Då var Han 3 år. Han växte och åt i flera månader tills jag i höstas plockade hem honom igen och började utveckla vår träning mer. 

I år blir Boon 4 år. Jag har en regel jag går efter med alla mina hästar och det är att inte fysiskt träna dem hårt innan de fyllt fyra år, psykiskt kan man träna dem. Jag lallar mest omkring till och med det året de fyller fyra. För mig är det lagom att få ut dem ordentligt på tävlingsbanan när de är 5 år.

Varför börjar jag så tidigt om jag ändå är så sen med dem undrar många?

Jag går efter en egen vision, något som jag tror på och något jag märker att mina hästar mår bra av. Sedan faller allt väldigt individuellt beroende på häst.

Jag har varit med och ridit in hästar som varit äldre, välväxta, ranghöga, atletiska och explosiva. Det är inte alltid lika roligt, om man inte gillar rodeo. Om de börjar bocka vill säga.

Jag strävar efter att allt ska gå lugnt till, börjar hästen bocka av rädsla första gångerna så har jag misslyckats i mina egna ögon. Då har vi inte varit klara, hårfin gräns. Sen kan de börja bocka för att de vill ha av dig och det är en annan femma. När de är yngre är de mer lättövertaliga. De är låga i rang och är vana vid att lämna över ansvaret på andra utan så stora bekymmer.

En annan anledning till att börja med yngre hästar är som med oss människor. Tränar man inte lite och lagom som barn så bygger man inte upp hållbarhet och grundstyrka. Stora kuperade marker underlättar, men inte många i Sverige har den ytan att tillgå. Jag tror det är bra med träning i lagom mängd, sen ska man inte belasta dem för tungt. Det finns en anledning varför det är åldersgräns på gym. Det finns en liten regel av viktgräns som min farfar lärde mig (vilket han lärde sig som kavallerist). Hästen kan bära 20% av sin vikt. 25% av rörlig vikt med god balans och då är sadeln inräknad i dessa procentsatser. Den regeln är inget man ska knuffa undan bara för att det är en unghäst! Det enda man kan flytta på gällande siffrorna i så fall är då neråt. Jag förstår heller inte varför man sätter på en alldeles för stor sadel på unghästarna…? Är det någon gång man ska ha en passande sadel så måste det ju vara första gången hästen får bära en, så det känns bekvämt.

Där av har jag blivit den hemma som får hoppa upp på mindre- eller yngre förmågor då mina 52 kg får plats i en sadel som passar och en vikt som matchar hästen. Inga vuxensadlar kommer på innan de är stora nog att bära upp en.

När Boon är 4 år börjar en mer seriöst inriktad träning, kanske åker man på lite tävlingar för att få in den vanan. När de sedan är 5 år så har man sitt sista år på tränsbett och då vill jag att mycket ska sitta.

I mitt tycke tar det flera år att få fram en bra och hållbar häst, eller det ska göra det. Det är mycket som ska byggas upp och stärkas. Att ta en fyra- femåring och gå från 0-100 med på ett år känns inte bättre för mig. Sedan tycker jag inte man ska sitta och på riktigt träna en 2.5-åring 5 dagar i veckan heller.

En grej man måste lyssna på och gå efter likt en vild hästflock på jakt efter vatten, det ska jag ta upp i nästa del 😊

Under följer några bilder från det att han var 2 år och fram till i höstas!

följ oss på Instagram rosieellinor

Kram 

Om Rosie Blomquist

Rosie Blomquist är en 25-årig tjej från Skaraborg som främst tävlar timed events; barrel race, team penning och team sorting. Hon driver Rosie B Barrelhorses och är sambo med Filip, som delar intresset för hästar och hundar.

Se också

För 5 år sedan – Sista papperstidningen

Det här är det allra sista numret av papperstidningen LuckyRider Magazine. Vi vill passa på …

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]