LR 1/2008
[private]
Efter en kort bildfärd från Helsingsörsfärjan kommer vi fram till Poul och Anette Wienecke. Paret är känt bland många svenska och nordiska westernryttare genom sitt engagemang i den egna butiken, som återfinns på många tävlingar men också genom sitt föreningsengagemang och bedrifter på tävlingsbanan.
Paret har haft hästar på gården i över tjugo år – Anette och barnen har ridit engelskt, men när det blev tal om att även Poul skulle ha en egen häst så var han bestämd:
–Det skulle vara en westernhäst. Jag hade sett på film att de kunde stå stilla bara man slängde tygeln över ett räcke utanför saloonen, skrattar Poul glatt.
En dag kom så Anette hem och berättade att hon funnit en westernhäst åt Paul så det var dags att börja lära sig rida. Både hästen, som var tre år, och Poul var nya i gemet, men har utvecklats tillsammans.
Parets dotter växte ur sin ponny och tillsammans med mamma köpte de en ny häst, en paint, och så småningom så började de även tävla.
Självständiga barn
Familjens gemensamma intresse för den amerikanska kulturen har gjort att parets tre barn har alla gått på High School i USA.
–Vi tycker att det är ett mycket bra sätt att lära sig ett andra språk flytande. De är barn när de åker efter grundskolan och hem har vi fått en självständig individ, förklarar Poul. Vi har haft som princip att vi mailar inte och talar i telefonen ofta, utan vi skriver till varandra. De har vi bestämt för att de själva ska lära sig att lösa problem, bli självständiga och lära sig tänka själva.
Butiken på gården
På parets gård står nu en handfull paintar och pryder entren till en av Danmarks mest välsorterade westernbutiker, Best in Western. Butiken engagerar både Poul och Anette och är inrymd i en av gårdens uthuslängor.
– För snart fyra år sedan så bestämde vi oss för att åka över till USA, köpa in artiklar och starta en egen butik. Alla pengar vi tjänat i butiken har vi reinvesterat i lagret och på det sättet har den vuxit hela tiden.
Paret kan skryta med att de alltid har minst 500 par boots på lager och eftersom hemmet ligger alldeles intill motorvägen från Helsingör så är det inte bara rid- och westernentusisaterna som hittar hit. Även en hel del strö-kunder bromsar in vid westernskylten. Westernboots är också det de säljer mest av, men man säljer även mycket showkläder.
En del av verksamheten är att ta med sortimenet och åka ut till kunderna, dels genom deltagande på stora tävlingar och mässor, men också att åka ut till klubbar och låta folk prova in produkterna, bland annat sadlar.
– Min uppfattning är att det är bättre att prova ut och provrida sadeln direkt än att bara prova bommar, förklarar Anette. Även om bommen passar bra kan ju skirten bli för lång för hästen när sadeln är klar.
All Breeds inkörsport till quarter och paint
Paul blev också engagerad i Dansk Westernförening vid ungefär samma tidpunkt som man startade butiken.
– Vid den tiden var det lite kaos i westernvärlden och man ville ha en person som kom lite utifrån och inte var tränare eller uppfödare. Jag kunde knappt rida, förklarar Poul, men det jag var bra på var att lyssna och vara en god verksamhetsledare.
– Det viktiga är att man har fokus på att bedriva en bra verksamhet i en förening, likväl som ett företag. Vi har i dag 23 klubbar som är medlemmar i Dansk Westernförening. De pengar vi får in till föreningen använder vi tillbaka till medlemmarna till emempel genom att anordna clinics och så är det gratis för alla ungdomar att vara med på tävlingarna.
Dansk westernförening är en All Breeds förening och tävlingarna anordnas via de lokala föreningarna.
– Det är ju så att de som vill börja med westernridning oftast inte har råd att köpa en quarter eller painthäst, utan man börjar på någon annan, ofta billigare häst. Sedan när man avancerar i sin ridning väljer många att satsa vidare på någon disciplin och då börjar man titta efter en quarter, paint eller appaloosa, förklarar Poul.
– Så det jag försökt föra fram till uppfödare och specialföreningar inom olika raser och riddiscipliner är att Dansk Westernförenings verksamhet är i deras intresse. För vi förser dem med deras blivande kunder, förklarar Poul.
Westernridningen har vuxit stadigt i Danmark och nu känner Poul att han gjort sitt jobb för att samla alla krafter och föra dem framåt mot ett gemensamt mål.
– Jag tycker inte att man ska sitta i en förening alltför länge, det behövs förnyelse för att en verksamhet skall utvecklas, förklarar Poul avslutningsvis.
[/private]