Reining Youth-guldet till Ebba Lange

Western SM avslutades med klassen Reining Youth Final. Ebba Lange knep guldet i den klassen med Too Stylish To Cash. Ebba Lange – som nyligen blev Världsmästare i Western Pleasure under Appaloosa Youth World Championships. Ebba vann Reining Youth Final på score 67. Silver till Josefin Andersson/She Is A Banjo Girl, brons till Sofie Antonsson Lundin/Sheza Quick Shiner. I LuckyRider nr 7 hade vi ett längre reportage med Ebba som du nu kan läsa här på webben!

Ebba Lange har haft ett fantastisk år. Under Appaloosa Youth World Show tog hon tillsammans med hästen Surely I’m Invited hem världsmästartiteln i Pleasure och bara veckorna senare satt hon på hästen Shewting Star och slutade som 6:a i reiningfinalen under AQHA Youth World Show i Oklahoma City.

Hur känns det nu efter dina fina framgångar, har du hunnit ta in det?

– Självklart känns det helt fantastiskt att det gått så bra och jag har haft väldigt roligt under hela min tid i USA. Det är väl först nu när jag kommit hem och allt är som vanligt igen som jag börjat inse vad jag varit med om. Under tiden man är i USA är man så uppe i allting och tar sig inte riktigt tiden att tänka igenom vad som skett. Det känns rätt surrealistiskt så här i efterhand, jag har lärt mig, och fått uppleva så mycket!

Det var lite otippat att det var i pleasure du skulle bli världsmästare, hur länge har du tränat och tävlat i det?

– Haha ja det måste jag hålla med om att det var! Om någon sagt till mig för två år sen att jag år 2013 skulle vinna Youth World Show i pleasure, och dessutom på en Appaloosa hade jag nog skrattat.

– Även om Reiningen alltid varit min, om man ska kalla det ”huvudgren”, så har jag under i stort sätt alla år jag tävlat Quarter, även tävlat andra klasser vid sidan av där pleasure varit en av dessa.

– Det var framförallt under tiden jag hade min förra tävlingshäst, Beso del Gallo, som jag började träna och tävla pleasure, även om han var reininghäst. Dock blir det så klart inte samma sak att sitta och träna pleasure på en reiner som det blir att rida en renavlad pleasurehäst, det var en fantastisk upplevelse!

– Jag har även tävlat pleasure en del på min reininghäst jag har nu (Too Stylish To Cash) och blev i år High Point Youth Rider i Pleasure med henne. Jag anser att det är bra att låta hästarna göra olika saker.

Kommer du skaffa dig en ren Pleasure-häst nu?

– Jag rider pleasure på min reininghäst! Som sagt tävlar jag lite pleasure på min nuvarande reininghäst men inte mer än så. I nuläget har jag inga planer på att skaffa mig en till häst, men upplevelserna USA gav mersmak och jag har väl funderat lite i banorna om att någon gång skaffa mig en all-around häst. Så just nu kommer det inte bli en pleasurehäst, men vem vet vad min nästa kommer bli för något.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Planerna som det ser ut nu är att åka tillbaka till USA nästa år och till hösten börja på college. Under AQHYA World Show fick jag erbjudande om plats och att vara en del av ridlaget från två olika college, TCU (Texas Christian University) i Forth Worth, Texas, och Texas A&M utanför Austin, Texas. Under sommaren var jag och besökte TCU och fick en rundvisning på deras Campus.

– Det var fantastiskt fint och jag blev väldigt sugen på att testa hur det är att gå på college. A&M har ett av USAs absolut mest framgångsrika collegelag i westernridning och att bara ha fått frågan från dem känns otroligt smickrande!

– Vi håller just nu på att diskutera vilka möjligheter det finns för mig att gå på det två olika skolorna så får vi se sen vad som bestäms och hur allt blir.

Vad har du som dels närmaste målsättning och mål i stort med din ridning?

– Att med hjälp av Nina Leiner och Mark Shaffer vidareutveckla mig inom all-around-klasserna under vintern och delta i AQHA EM i Kreuth nästa år. Nästa år kommer vara mitt sista youth-år och jag känner att det vore väldigt roligt att satsa på de andra klasserna och se hur väl jag kan stå mig där i konkurrensen ute i Europa! Det är något jag verkligen ser fram emot att jobba för!

– Mitt mål i stort med ridningen är att bli en riktigt duktig tävlingsryttare. Att kunna visa olika hästar på bästa sätt är svårt. Jag har alltid tyckt det varit spännande att få rida olika typer av hästar och känt att det utvecklar mig mycket som ryttare. Att sedan lära mig tävla olika hästar på bästa sätt känns väldigt inspirerande. Jag tror även att få rida i ett lag på college och tävla under deras former är särskilt lärorikt utifrån det perspektivet.

Och för alla oss som bara drömmer om en start i Worldshow, hur känns det att delta i ett så stort mästerskap?

– Det är så klart en helt fantastisk känsla att få representera Sverige i ett så stort mästerskap. Youth World Show är extra roligt då det är en tävling bara för ungdomar!

– Att under några dagar få vistas bland så många ungdomar som tränar, tävlar och vill det här lika mycket som en själv är en upplevelse bara det! Det blir en speciell känsla när alla ungdomar är där med sina hästar och sina tränare och alla kämpar de lika hårt för att få en World Title.

– Alla som tävlar är även uppdelade i lag efter vilken stat de bor i och boxarna är utplacerade lagvis. Alla från Oklahoma har boxar på samma ställe, alla från Texas likadant osv. Alla tävlar individuellt men samlar poäng till sin stat där den vinnande staten sedan utses i slutet av tävlingen. Stallgångarna dekoreras även efter ett visst tema.

– Temat för i år var Super Heros medan de förra året var Rockstjärnor osv. Temat genomsyrar hela tävlingen i allt ifrån stalldekorationer, till detryckta t-shirts man får vid startanmälan.

– Det är en väldigt glad och positiv stämning och så klart, en otroligt välorganiserad tävling! Flaggor från alla deltagande nationer hänger även inne i Colosseum där Svenska flaggan var en av dem, trots att jag var ensam Svensk, det känns så klart också väldigt roligt.

 

Jag antar att det ger mersmak, så när blir nästa gång?

– Självklart gör de det. Det här är precis vad jag som tävlingsryttare drömt om att få göra.

Som sagt är nästa år mitt sista youth år och planen nu är att spendera den säsongen här i Europa. Tyvärr går Quarter EM och Youth World nästan samtidigt så att försöka kombinera dessa ser inte ut som en möjlighet.

– Självklart hade det varit väldigt roligt att rida Youth World nästa år igen och försöka klättra ännu högre i placeringarna men jag känner att jag är redo för nya utmaningar här hemma med all around klasserna och är väldigt förväntansfull inför det!

Men ingenting är hugget i sten så jag ska inte säga något med säkerhet.

– Men en sak är jag i alla fall klar över, och det är att det inte är sista gången jag varit i USA. Känner jag mig själv rätt dröjer det nog inte onödigt länge innan jag är tillbaka, haha…

 

 

 

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio + tio =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.