Senaste nytt
Home » Blandat » Reiningungdomar spann loss!

Reiningungdomar spann loss!

text: janina keiser   foto: felicia gillström steiner LuckyRider nr. 4/2016

Under en helg i maj anordndnade SRHA ungdomsträning på Stall Dammkärr. Johan Svensson sponsrade med både anläggningen, boende för häst och ryttare samt träning. Även Conny Nilsson och Josefin ”Fifi” Blomqvist sponsrade med träningar och kunskap under helgen. Tio ungdomar från nio till arton år samlades för att  träna, har kul och lära känna varandra.

”Rollback!” 

Instruktionen kommer snabbt och skottkärran svänger runt på en femöring. Hurraropen och skratten klingar över nejden. Skottkärrerace är en del av kvällens femkamp, en sitter i och berättar vart ekipaget ska och den som kör har ögonbindel. Under en helg i maj anordnar SRHA ungdomsträning hos Johan Svensson och Felicia Gillström Steiner på Stall Dammkärr. Conny Nilsson och Josefin ”Fifi” Blomqvist sponsrar också med tid och kunskap under denna soliga helg.

Redan på fredagen rullade transporterna in på stallbacken och hästar och ungdomar installerades på den mysiga, välutrustade gården utanför Nyköping. De flesta kom med egna hästar men vissa hyrde häst på plats eller bytlånade med varandra. Stall Dammkärr har flera duktiga reininghästar som går med i verksamheten. Dessa ställdes till förfogande för ungdomarna under helgen till ett rabatterat pris. Ett lysande tillfälle att få rida en häst man inte ridit förr och få utvecklas än mer.

Problemlösning

Efter gemensam frukost på lördagen startade Johan med en genomgång och demonstration av de övningar som de skulle jobba med. De delades in i mindre grupper där de hade möjlighet att titta på varandra och diskutera effektiva lösningar på olika problem samtidigt som de själva red. Under lunchen hade Conny och Johan teorilektion med fokus på tävlingsregler, de olika organisationerna NRHA, SRHA och FEI samt hur ridsportförbundet hänger ihop med detta. Alla fick möjlighet att ställa frågor och räta ut en del frågetecken.

Eftermiddagens träning hade samma upplägg och nu höll Johan och Conny tillsammans i demon och träningen.  Svettiga och glada ungdomar och hästar tumlade ut ur ridhuset för välförtjänta duschar. Kvällen fördrevs med skritturer barbacka, mys med gårdens föl och middag innan femkampen drog igång.  Kvällens lekledare deluxe var Felicia och Marie som anordnade säcklöpning, spotta fisk, skottkärrerace, pricka-pennan-i-glaset och kuddkrig. Lagen delades upp i lag Conny och lag Johan och mot slutet utkämpades en episk kamp i den senaste grenen mellan lagledarna.

Bedömning

Söndagen startade med samma upplägg som tidigare träningar men nu med mer fokus på manövrar inför den avslutande mönsterträningen. På eftermiddagen kom NRHA domaren Josefin ”Fifi” Blomqvist och bedömde ungdomarna när de red mönster 5. Efter avslutad ritt fick de feedback från Fifi och råd inför framtida starter. De red igenom mönstret två gånger så att de fick möjlighet att förbättra sin ritt och öva på de saker som Fifi tipsat om. Nu kan tävlingssäsongen börja!

Om Redaktionen

Se också

Plågandet av unghästen del 2

Minns Ni hur man som liten kunde vakna mitt i natten? Benen gjorde så fruktansvärt …