Resistenta inälvsparasiter

I Equippo Labs senaste nyhetsbrev finns en del oroande fakta angående resistens hos bland annat blodmask och spolmask. Så här skriver dom:

“Vi har tagit del av väldigt oroande information när det gäller resistensläget hos blodmaskar. Problemen tycks redan vara mycket större än vad vi tidigare trott! Det är mot pyrantelsubstansen, där Banminth och  Fyrantel ingår, som blodmaskarna nu börjat visa resistens.

Även spolmaskar har visat resistens sedan ganska lång tid tillbaka, i detta fall mot ivermectinpreparat (än så länge!)

Vad ska du då göra för att undvika att detta drabbar din häst och markerna där den går?

1. Avmaska inte då det inte är nödvändigt! Ju mer maskarna utsätts för preparaten – ju mer bygger de upp sitt försvar mot dem! Att hästarna bär på låga mängder mask är helt naturligt och det klarar de av själva.

2. Använd rätt preparat! T.ex. om din häst har visat på så lågt EPG blodmask (och ingen förekomst av stor blodmask) att en avmaskning är onödig, men har bandmask – använd t.ex. Droncit som enbart riktar sig mot bandmask.

3. Ge inte för lite avmaskningsmedel! För låg dos kanske inte tar död på alla maskar, och de som överlever bygger upp sitt försvar som de sedan för vidare till nästa generation!

4. Se till att alla i stallet följer detta! Det hjälper inte att du är duktig om de andra hästarna smittar markerna med resistenta maskar!

När man tar hem en ny häst ska man kanske lägga upp lite andra rutiner än man tidigare gjort. Allmän rekommendation har förut varit att man kan släppa ut den nya hästen i hagarna ett par dagar efter en avmaskning. Om den nu skulle vara smittad med resistenta maskar så fortsätter den att sprida smitta – och nu med farliga maskar! Därför bör man göra en ny kontroll ca 10 dagar efter avmaskningen för att ta reda på att avmaskningen har fungerat. Detta bör man speciellt tänka på när man tar hem importhästar eftersom problemen redan är mycket större i flera andra länder.

Nu gäller dessa råd då det inte finns förekomst av stor blodmask! Gör det det så bör alla hästar på samma marker avmaskas! Som tur är visar inte stora blodmasken på någon resistens än så länge.

Vi vet att många hästägare tycker det är väldigt otrevligt med mask, och det händer faktiskt att hästar avmaskas trots ett 0-resultat! Man undrar hur reaktionerna blir när det visar sig att hästarna fortsätter ha mask trots att de är avmaskade? Än så länge finns det alternativ eftersom man kan byta substansgrupp, men dessa alternativ är väldigt få och om vi inte är rädda om de preparaten som fortfarande fungerar, utan gör samma misstag med dem, vad ska vi då avmaska med??

Det är ju ni som redan är duktiga på att ta träckprover som nås av våra nyhetsbrev, så vi måste alla hjälpas åt att sprida informationen till andra!

“Det är inte den starkaste av arterna som överlever, inte heller den mest intelligenta som överlever. Det är den som är mest anpassningsbar till förändringar.”

Charles Darwin”

Mer information om träckprov, inälvsparasiter och allt därtill hittar du på www.maskkontroll.se

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 + åtta =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.