Riktiga hästkrafter på “Det Stora Hästdraget”

 

Om du parkerar din bil vid sidan av vägen. Glömmer av att du just åkt i den. Och riktar blicken mot gården Skyttlabacken Arvidstorp på toppen av Billingen i Västra Götaland, garanteras en känsla av att du just gjort en resa bakåt i tiden – istället för en biltur upp över den platåformade bergsryggen. Bli med andra ord inte förvånad om du ser fem, sex ardennerhästar i bredd ute på åkern i full färd med vårbruket, eller en varmblodstravare styra in mot gårdsplan efter en tur till staden.

Fast det mesta som behövs för att överleva finns redan här. Kom regn, kom solsken eller strömavbrott – på det här hästdrivna lantbruket klarar sig både djur och människor lika bra ändå. Ett budskap som gårdsfolket ville visa och förmedla under tillställningen ”Det stora hästdraget” nyligen.

 Gården Skyttlabacken Arvidstorp är en del av en liten anabaptistisk församling. Likt Amishfolket i USA, väljer den som tillskriver sig denna tro att leva ett liv i yttersta enkelhet. Det gäller allt ifrån levnadsvanor och klädsel, till att bruka jorden på ett så varsamt sätt som möjligt. Gårdens ägare Daniel och Cecilia Placzek använder sig till exempel enbart av hästar som dragkraft – både i jordbruket och som fortskaffningsmedel – och idag finns sex ardennerhästar och två varmblods-
travare i tjänst.

Eftersom hästens roll ändrats markant under de senaste hundra åren, är det en unik upplevelse att få se hästar brukas som de gör här på gården idag. Men det är inte bara välutbildade arbetshästar som är sällsynta nuförtiden – det finns inte många människor som kan utbilda en häst på det här sättet kvar. Eller har kunskap om hur hästdragna jordbruksredskap fungerar, för den delen. 

– Det är en fröjd att se Daniel köra sexspannet. Hästarna vet precis vad som gäller, när de ska stanna eller ta i lite extra, och om de trasslar in sig i någon av linorna väntar de lugnt tills allt är i ordning igen. Det är inte många av oss som lever idag som någonsin sett hästar i arbete på det här sättet, säger Charlie Blomqvist, hovslagare och god vän till familjen.

Det stora hästdraget

I dagens tider upplever många människor att de befinner sig i ett slags ekorrhjul som är svårt att ta sig ur. Bilen måste bytas ut innan den blivit för gammal, barnens aktiviteter kostar både tid och pengar – för att inte tala om den årliga semestern utomlands som ibland blir som ett obligatorium mer än ett rent nöje. Stress är ett faktum, mer eller mindre en folksjukdom, i den rika del av världen som vi tillhör. Men det går att leva på ett annat sätt och det var ett av budskapen bakom tillställningen ”Det stora hästdraget” som anordnades på gården nyligen. Tanken var också att visa att hästkraft både är möjligt, praktiskt och lönsamt för den som vill driva ett livskraftigt småskaligt jordbruk. Och det handlade inte om att spänna hästarna för några gamla redskap som grävts fram ur en skrothög – här visades de allra senaste innovationerna på marknaden upp. Många av besökarna tappade bokstavligen hakan när de såg hur fina och djupa plogfårorna blev. Och framförallt när de insåg hur fort det gick att plöja upp en mindre åker med hästkraft på hov.

– Det pågår en intressant diskussion runt om i världen om hur kostnadseffektiva hästarna egentligen är i jämförelse med traktorn. Bland Amishfolket drivs jordbruk på runt sjuttio hektar helt med hästar och det fungerar perfekt. Den stora plogen som Daniel använde är vårt dyraste redskap och den kostar runt 50 000 kronor. Och ardennerhästar är betydligt billigare att köpa än en nyare traktor, dessutom behöver de inget annat bränsle än det som de själva hjälper till att skörda och gödsla, säger Cecilia.

Ett gediget och fascinerande krets-lopp, uträknat att fungera in i minsta detalj. Visst kan det väl väcka en och annan debatt bland hängivna traktorvänner om att byta ut den nya, fräscha fyrhjulsdrivna, mot hästkrafter med ”fyrhovsdrift”. Men om dagen kommer då de fossila bränsledepåerna tar slut, och om världens experter inte lyckats hitta på något annat att stoppa i tanken som inte utarmar vår planet fullständigt, kan det i alla fall vara skönt att veta att det faktiskt fortfarande finns hästar som ett alternativ…

Modern teknik

Utvecklingen för att ta fram moderna redskap för hästdrivet jordbruk befinner sig i en ständig process. Att ta det bästa av det som fanns förr, och kombinera det med dagens miljövänliga teknik är ett motto för många som satsar på den här typen av lantbruk.

–De gamla redskapen fungerar självklart fortfarande, men den nya tek-niken underlättar i arbetet en hel del, säger Astrid Jansson medan hon hjälper sambon Maxime Rabineau samt Erik Börjesson och Elin Sandberg från Uddevalla att röra om i den smakfulla potatissoppa som lagas till på råvaror från Arvidstorp.

Astrid och Maxime hyr en bostad på Svante Lindqvist gård i Vättlösa utanför Götene, där Svante driver företaget Ubsula trädgård som tillverkar och säljer mjölksyrade grönsaker. Gården drivs enbart med hästkraft och råvarorna som skördas är förstås helt eko-logiska. Medan grytan puttrade under noggrann översyn, passade Svante på att hjälpa till att visa några av Arvidstorps alla jordbruksredskap för pu-
bliken med två av de tre ardennerhästar han delar med Astrid och Maxime.

– Vissa av redskapen används förstås inte i vårbruket, men vi ville ändå visa vilka finesser som faktiskt finns i dagens teknik, säger Svante.

På en av ängarna stod harvar, plogar, balvagnar och höpressar uppradade för allmän beskådan. Till och med en manick som fungerar som ett slags kraftuttag.

– Du sätter kraftuttaget mellan hästen och exempelvis balpressen när du kör in höskörden. Balarna blir lika fina som med traktorn, men du kan inte packa strängarna lika tjockt för då tar det stopp, säger Svante.

Trevliga krafter

Ordet hästkraft fick verkligen en äkta känsla när det tunga gardet av arbetshästar sävligt stegade sig fram över åkern. De var i sitt rätta element, även om de för all del duger alldeles utmärkt även till ridning, och det syntes tydligt att de trivdes med sin uppgift. Ingen på gården tänker ens på att de varken har bil eller traktor, det enda motordrivna fordon som finns är en gräsklippare.

– Det är svårt att få plats med hästarna under körsbärsträden runt kaféet, men oftast är det kalvarna som klipper gräset. Och behöver vi något till kaféet från affären så kör Daniel mig dit med häst och vagn, så fordon har vi även om de inte är motordrivna. Coop Forum i Skövde har faktiskt ett riktigt bra ställe att binda dem vid, och människor blir så glada när vi kommer. Hästar påverkar oss människor positivt, så är det bara, säger Cecilia.

Gårdens budskap om hur viktigt det är att bevara och vidarebefordra kunskap om gamla metoder, grödor och lantraser på ett levande, ekologiskt, hästdrivet småbruk nådde nog fram till de flesta av besökarna. Om inte innan, så definitivt efter att ha smakat något av de hemmalagade goda bakverken från gårdens eget Café Skyttlabacken. Kön av fikasugna ringlade sig så lång att den fortsatte ut genom dörren på den gamla byggnaden.

Intresset för närproducerat ökar hela tiden och många av besökarna kommer nog att stanna till fler gånger på det här stället framöver. Kanske för att köpa något hemproducerat i den lilla handelsboden, eller för att njuta av en kopp kaffe i en harmonisk miljö – där tiden nästan stått still. En sann oas för den som vill komma bort ifrån hjulen som snurrar så fort.

hästkrafterb

Tänk vad skönt att bara få vara här och nu, om än så bara för en liten stund…

 

 

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio − två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.