Rockin Out Jewelry

På bett, sporrar, sadlar, buckles, showgrimmor och mycket mer finns silver. Justin Walker driver företaget Rockin Out Jewelry och är på god väg till att bli en av gravyrindustrins största namn. Hans unika verk används bland annat av världskända artister och rodeovärldens största stjärnor.

justin2

Text: Jason Patterson Foto: Justin Walker

Utan att någonsin haft en silversked i munnen eller haft något levererat på ett silverfat under sina 37 år har silversmeden samt gravyrmästaren Justin Walker skurit, graverat och smidit sitt eget spår från okänd bett- och sporrmakare till framgångsrik affärsman.

Rockin Out Jewelry

Som silvret Justin använder för att skapa unika verk, grävs fram ur jorden för att formas till symboler av skönhet och elegans, så har han förvandlat en barndoms hobby i de vida ranchmarkerna och slätter i norra Texas till ett lönsamt och växande företag, Rockin Out Jewelry. Med pålitlighet och skicklighet har Justin etablerat sig själv som en gravör och silversmed av rang. Idag massproducerar han sadelbeslag samt smycken med ett westerntema som är eftertraktad av de med öga för kvalité. Cowboys, cowgirls, kändisar och alla mitt emellan både de från storstäderna samt landsbygden.

Hans unika verk klär armarna, öronen, halsarna och fingrarna på världskända artister som Three Doors Down, White Snake, Quiot Riot, stjärnor på Texas Country musiks största scener, Seth James och Cody Canada. Även den professionella rodeovärldens största stjärnor; Trevor Brazile, Cody Ohl, Fred Whitfield och Lari Dee Guy m.fl. söker upp Walker när dom är i behov av smycken eller beslag med kvalité.

Många av hästarna på National Finals Rodeo glänser lite extra under rampljusen i Las Vegas med beslag som bär Rockin Outs logo. Walker har även designat och tillverkat en exklusiv smyckesserie för ingen mindre än sexfaldiga Academy of Country Music Female Volcalist of the year, Miranda Lambert.

Ropingen hjälpte honom igång

Även om Justins karriär har blomstrat, börjar hans historia med enkla rötter på familjens ranch utanför det lilla samhället Seymour, Texas. I sin barndom levde han ett liv som framkallade arbetsmoral och en kärlek till westernlivsstilen som lever i varje bit han skapar.

Hästar har alltid varit det centrala i hans liv, både i det dagliga arbetet på familjens 5000 hektar stora ranch och i arenan där Justin utmärkte sig i Team roping. Han har även tävlat professionellt och roping är en hobby som han även håller kär idag.

– Jag har kastat lasso hela mitt liv, säger han. Jag har inte tävlat under de senaste tre åren eftersom jag har koncentrerat mig på företaget men jag köpte en häst nyligen och ser fram emot börja igen, förklarar Walker.

Roping är inte bara en hobby för Justin, det var också det som ledde honom till sin första kundkrets. Det var rodeo cowboys, ropers och hästägare som upptäckte hans skapelser och köpte hans handgjorda spännen, sporrar, bett och conchos.

Justins yrke har utvecklats från en barndomspassion för skapande.

– Min mamma kommer ihåg att jag tillverkade saker i metall när jag var 11 år gammal, minns Justin.

På den tiden var han omedveten om att hans ödmjuka barndomsprojekt skulle bli grunden för den framgången som han njuter av idag.

Konstnärlig förmåga

Justin är en karismatisk Texasbo med en vass tunga men är ödmjuk och saklig när han diskuterar sitt hantverk.

– Jag visste inte jag att hade någon konstnärlig förmåga förrän jag började lära ut hantverket till studenter och praktikanter, jag såg saker som de inte kunde se. Jag har kollegor som får gå upp klockan 5 på morgonen för att öva på ritning men det har jag aldrig behövt göra, säger Justin lugnt.

Justins mentorer

Den enda privilegiet på resan till att bli en känd silversmed och affärsman var det faktumet att han inte behövde leta utanför sitt eget släktträd för att hitta en mentor.

– Min nu bortgångna farbror Terry Hester var en välkänd bett och sporrmakare. Jag tillbringade helger och somrar under min barndom, tills jag gick ur gymnasiet hos honom för att suga åt mig kunskap. Till slut var jag redo att gå min egen väg och starta eget, säger Walker.

Walkers aldrig sinande strävan att lära sig och förbättra sitt hantverk ledde honom att söka upp en annan mentor. Några år senare arbetade Justin som lärling för den berömda gravören Kendall Smith. Smith har ett välkänt namn i branschen med Gist och Montana Silversmiths som tidigare arbetsgivare.

– Kendall frågade mig när jag sökte praktiken, ”Hur bra vill du bli som gravör?” Jag svarade att jag ville bli så bra som jag kan bli och Kendall Smith sade då:

– Rätt svar, nu jag ska lära dig hur man graverar som ett proffs!

Hela reportaget hittar du i LuckyRider nr 6-2015! 
Prenumerera här: http://luckyrider.se/prenumerera/

Om The editors

Se också

Grooming tips

Hej på er,  Så var det måndag igen. Jag har jobbat hela helgen men även fast …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]