Roping Eldorado.

Så kom äntligen Ropingdagen med stort R. Det har varit Roping från morgon till kväll! (I en av de tre Will Rogers arenorna i Fort Worth.) Arenan är uppsatt för effektiv och snabb Roping, runt arenan finns gångar som gör att ryttarna så fort de har ropat klart kan lämna samma väg som kalvarna och den kommande ryttaren kan därmed komma in på arenan både säkert och snabbt.

IMG_3328_2

Första klassen ut var Goat Tying. Ryttarna rider in i arenan till en ”tjudrad” get, hoppar av hästen, knyter getens ben och klockan stannar när ryttaren sträcker upp armarna. Dvs man behöver aldrig ropa djuret. Fokus ligger alltså på själva tyingen och inte på ropingen, fick se lite nya sätt att knyta med, det fanns de som knöt utan ögla, dvs slätt rep med två ändar,  de lindade några varv och avslutade sedan med valfri knut.

Därefter var det Tie-Down Roping, dvs den klassiska Calf-Ropingen och därefter Heading, Healing och sedan anslutares det hela med Steer Stopping. Av alla klasseran så fanns det dessutom: Jr, Sr och Amatör. Då det var totalt 14 klasser med allt emellan 2 och 17 startande.  Det intressanta (eller kanske udda) med dessa klasser är att de inte är Timed Events. Jo förvisso rullar en klocka, men de är dömda klasser. Dvs det är hästens förmåga som bedöms, allt från beteende in i boxen till hur hästen följer och positionerar sig, hur den vänder upp (om det är en heading häst) och hur den sträcker upp och hur den sedan släpper när allt är klart.

IMG_3312_2

Dagen avslutades med Steer Stopping. Steer Stoppingen är som Svensk Stopping, men kalven/stuten är betydligt större och därmed tyngre, vilket har betydelse. Det går helt enkelt inte att tvärnita på fläcken utan häst och ryttare måste helt enkelt sakta ner förfarandet. Vilket gör att tiderna inte är så låga som man kanske annars hade förväntat sig på denna nivå.

IMG_3660_2  IMG_3665_2  

IMG_3675_2

Om Anders S Berndtsson

Uppfödare av Paint och Quarter, tävlande, speaker och aktiv i våra olika föreningar.

Se också

För 5 år sedan – Sista papperstidningen

Det här är det allra sista numret av papperstidningen LuckyRider Magazine. Vi vill passa på …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]