Så här fodrar vi!

Hello!

Nu är det några frågor som ligger på lager angående foder. Jag tänkte baka in lite svar här i en text. Lite kurer, vardag och funderingar. Ni får gärna komma med tips och tankar tillbaka!

Den största delen av foderstaten består såklart av stråfoder. Jag fodrar med hösilage på vinter-halvåret. Varför jag gör det beror till största del av antalet hästar. Jag upplever att hästarna får bättre aptit, att det är bättre ekonomi i det, att det är dammfritt och att det är mer lätthanterligt. Jag brukar göra en analys samma dag som vi ska rulla och plasta gräset. På det viset har jag koll på vad som behöver fyllas på med och vilken mängd hästarna ska ha.

Hästarna får även halm att tugga på om de vill. Mina ponnyer som får en mindre giva gräs utökar vi tuggtiden på genom att även bjuda dem halm. Det är viktigt att hästarna har att göra många timmar på dygnet. Jag vill inte ha för höga värden på mitt gräs så jag ska behöva begränsa hästarna allt för mycket. Hellre lite klenare så de kan stå och äta måååånga timmar.

Kraftfoder väger vi upp med vid behov. Därför skiljer sig foderstaterna lite från år till år. Mina ponnyer erbjuds endast mineraler. Det är inte svårt att fodra sin ponny fet och det är det värsta jag vet! De ska fodras tillräckligt men med en tanke bakom. I valet om att behålla min gamla barndomsponny kom också valet av en investering i en ytterligare ponny för att kunna ha en glad ponny med en fin mage och hälsosam fysik. Det är upp till oss människor att se till att varje individ mår bra. (Så nu har jag fått ur mig det 😂.) Ponnyerna fodras med sempercubes från St. Hippolyt. Mineralerna ser ut som små kuber och både jag och hästarna avgudar dem. De får 10 stycken var om dagen ungefär.

Utöver ponnyerna har vi ju 3 quarterhästar i stallet och de har i princip likadana foderstater för tillfället. En halv skopa Naturmüsli och ungefär 10 sempercubes var. Det här är en väldigt liten mängd och det är det bästa med St. Hippolyt. Hästarna funkar jättebra på detta! Beroende på var vi är i säsongen så ändras foderstaten.

Salt! Jag doserar fodersalt till quartrarna. Det ökar vattenintaget lite (vilket jag har koll på då vi endast vattnar i hink och vattenkar). Salt är viktigt! Utöver doseringen så har det fri tillgång på saltsten. Himalaya är favoriten!

Vi ger alla våra hästar fodermorötter. 2-3 st om dagen i fodret.

Vi har också lite kurer vi går igenom runt den här årstiden. Loppfrön, microvital och ev. irish mash.

Då jag samarbetar med St. Hippolyt så använder jag såklart bara foder från dem och det är också de som ger mig en foderstat tillbaka. Även om jag har kunniga människor bakom ryggen så är det ändå upp till mig själv att känna av min häst. Lyssna, titta, känna efter hur min häst mår och ser ut varje dag.

Har ni frågor eller funderingar ni vill att jag skriver om i bloggen så kontakta mig gärna på något vis. Jag blir bara glad för det 😊

Ni missar mig väl inte på Instagram?rosieellinor heter jag där!

Kram Rosie

 

 

Om Rosie Blomquist

Rosie Blomquist är en 25-årig tjej från Skaraborg som främst tävlar timed events; barrel race, team penning och team sorting. Hon driver Rosie B Barrelhorses och är sambo med Filip, som delar intresset för hästar och hundar.

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Registrera din gamla quarter

AQHA gör det nu billigare att registrera din äldre quarterhorse. AQHA uppmuntrar nu tidig registrering …