Safety first

Jag har sedan jag slutade använda hjälm, i samband med att jag gick ifrån stadiet som junior, fått många frågor och påståenden om mitt val av att använda hatt vid tävlingstillfällen. Det föll som en naturlig sak för mig att trycka på mig hatten då det är ett kännetecken av sporten. Två säsonger har passerat med hatten på huvudet under mina tävlingar och min skyddsängel har skött sitt jobb väl, inga olyckor.

När jag arbetar nya, unga eller problematiska hästar hemma så har jag alltid hjälm på mig. 100%. När jag sitter på våra mer ridna och för mig välkända hästar så kan jag med handen på hjärtat erkänna att jag struntar i det. Det där är ett val man gör, jag har gjort mitt val och det är att varje gång jag använder hjälm så är det bra. Man kan inte bestämma klockslag på när olyckan ska vara framme utan den kommer utan förvarning. Därför anser jag att varje dag med hjälm är en bra dag, jag tar ansvar då.

Under tävlingssäsongen 2016 kommer ni att se mig i en ursnygg ridhjälm från KEP under alla mina barrel race-starter. Det är ett samarbete med Cheval Ridsport där vi vill främja säkerheten och användandet av hjälm även i westernvärlden. Varför jag endast kommer att bära hjälmen under barrel race är för att visa att man inte behöver vara antingen eller, utan du bär hjälm med respekt de gånger du gör det. Är man vuxen så bestämmer man själv men alla juniorer ska bära hjälm. Just barrel race är en väldigt utsatt sport, tack vare den höga hastigheten, de snäva svängarna och de korta inbromsningarna.

Det är coolt att bära hjälm och det finns en hel uppsjö av olika modeller med säregen design. Jag tycker det är ansvarsfullt att visa hänsyn till sina nära och kära. Du är antagligen medveten om konsekvenserna men vad tycker din familj om valet? Är de med på uppoffringarna? För mig känns det inte alls konstigt att ta på mig hjälmen under barrel racen. Det sker en del olyckor och det var inte längesedan en ryttare fick sätta livet till efter en tragisk olycka, även där har diskussionen uppstått om vad som hade kunnat vara annorlunda om hon burit hjälm. Så varför chansa när man kan hitta stil, elegans, säkerhet, komfort och funktion i en personlig ridhjälm?

För mig var samarbetet med Cheval Ridsport en självklarhet. Trevligt bemötande, kunnig personal och produkter av bästa sort är något som jag verkligen värdesätter. Därför föll mitt val på just dem. Jag gör inga samarbeten med något som jag inte kan stå för, kvaliteten för min ridsport är a och o. Jag byter inte ut ett vinnande koncept mot något sämre bara för att det är gratis, det har ni mitt ord på. Efter att ha sett och provat hjälmen var jag om möjligt än mer övertygad. Jag valde en klassisk brun hjälm som känns mer westernaktig då all min läderutrustning är brun. Jag tror den kommer matcha alla outfits fint och jag kommer framförallt känna mig väldigt trygg. Trots allt så kommer säkerheten först och med westernvärldens syn på hästhantering så har vi kommit väldigt långt. Varför inte ta det ett steg till? 😉

image

image

/Rosie

Om Rosie Blomquist

Rosie Blomquist är en 25-årig tjej från Skaraborg som främst tävlar timed events; barrel race, team penning och team sorting. Hon driver Rosie B Barrelhorses och är sambo med Filip, som delar intresset för hästar och hundar.

Se också

För 5 år sedan – Sista papperstidningen

Det här är det allra sista numret av papperstidningen LuckyRider Magazine. Vi vill passa på …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]