Satsa på träningsläger

Ridläger brukar vara synonymt med hästgalna småtjejer, men Snapphanebygdens Western Ryttare (SbWR)  anordnar varje år ett träningsläger med lite äldre klientel.

LR 4/2008

[private]

Föreningen SBWR bildades 1994 av 15 entusiaster och har idag ett hundratal medlemmar. Varje sommar så anordnar föreningen träningsläger för de medlemmar som vill vidareutveckla sin ridning. Föreningens ordförande Pernilla Ingvarsson berättar;
– Vi hade vårt första läger 1997 och har haft ett varje år efter det och på lite olika platser och med olika tränare. Vi  har haft Tommy Bäcklund, Staffan Nielsen och Jonna Gullberg. Lägret löper över en helg och man träffas redan fredag, berättar Pernilla.
– En del kör långt och då är det skönt att komma redan fredag, när vi har platser över så fylls det upp av icke­medlemmar från andra delar av landet. Det är roligt att träffa nya människor på det här sättet.
På träningslägret rider man två pass per dag och är indelade i mindre grupper.


Bunkhouse

Ett ridläger för vuxna innehåller ungefär samma ingredienser som ett för barn: Gemensamma måltider, nattlogi i ”bunkhouse” med militärbäddar, kvällslekar och bus (för en del inspirerat av andra spirituosa än saft) och en himla massa ridning förstås.
Instruktör för ridlägret är Jonna Gullberg. Känd tävlingsprofil och sedan något år tillbaka med egen verksamhet som tränare inrymd i Bökeberg Gård.
Johanna Pettersson var en av de entusiastiska deltagarna på lägret;
–Det har verkligen varit jätteroligt och inspirerande. Det blir väldigt givande i och med att det är så intensivt med ridning i flera dagar. Det jag tycker är speciellt roligt med det här lägret är att man kan komma hit oavsett vilken nivå man befinner sig på.
Johanna kom för första gången på sin nya painthäst Bengt (Whata Cool Luck). Hon hade nyss trillat av sin gamla travare och brutit axeln, men det var inget som hindrade Johannas och Bengts framfart på lägret.
Under lägrets tre dagar så är det allahanda övningar på schemat och även om alla gör ungefär samma övningar så utgår Jonna Gullberg från varje ekipage kunskapsnivå. Efter att ha gjort olika enskilda moment under dagen så avslutas det med en komplett trailbana som skall ridas på en hand – om det går.


Utökar till tre dagar

I sommar kommer lägret att utökas till tre hela dagar och man har trail med Lars Bråve första dagen.  Dag två och tre får sedan Jonna drilla deltagarna  i det som behövs.
– Det är en väldigt blandad förening, en del som ridit länge och en del som är nya eller har nya hästar. Jonna Gullberg är allsidig och kan ge hjälp efter var och ens nivå, berättar Pernilla.
– Alla är välkomna, och har man inte häst kan man hjälpa till som fotfolk. Vi har ofta hela familjer med och på kvällarna blir det barbaque och femkamp, avslutar Pernilla.

Läs mer på: www.sbwr.se
[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 + 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.