Sebastian Öhman – det är viktigt att ha roligt

LR 8/2007
Text och foto: Carina Kvist

[private]

Sommaren avslutades med en riktig guldkant för syskonen Öhman från Umeå, ett syskonpar som gjort sina namn kända genom diverse tävlingsframgångar – kanske främst i reining.
Sebastian Öhman och det 12-åriga stoet Surenuffshinin tog SM-Guld i klassen Reining Amateur på årets Quarter-SM, som hölls på Grevagården i Skövde. Sebastian tävlade också i Showmanship at Halter och tog hem ett brons i klassen. Men inte nog med det,  Snuffen som Surenuffshinin kallas, tävlas också av Sebastians syster Victoria och  kammade hem ett guld i ungdomsklassen Showmanship at Halter Youth och en silvermedalj i Reining Youth.
– Det blir en del mil efter vägarna för att komma ut på tävlingsbanorna eftersom de flesta tävlingar ligger i södra delen av landet. Det är nästan 90 mil till Skövde hemifrån Umeå, förklarar Sebastian. – Men, det var det värt! Det var otroligt kul och resan hem kändes inte alls lika lång.


Såld på westernridning

Hästar och ridning har varit något som har intresserat Sebastian sedan sexton år tillbaka.
– Eller, jag brukar skämta och säga att det var tjejerna som lockade mig till stallet, säger Sebastian och skrattar. I dag är han 22 år och kom i kontakt med westernridning genom en clinic som Rick LeMay höll för drygt tio år sedan.
– Jag blev helt såld på det här med westernridning och det var otroligt intressant. Några år därpå köpte vi ett sto efter Ricks häst Little Jacki Favor, men det blev så olyckligt att hon bröt benet. Sedan dess så har vi hållit kontakt med Rick och Maj-Britt LeMay. Sedan några år tillbaka så har både jag och Vickan varit hos dem för att träna.
– Vi har fått mycket hjälp av dem och har också Snuffens avkomma, Dun It With Spark, på träning hos LeMays, berättar Sebastian.


Många medaljer

Under åren har syskonen Öhman tävlat främst i reining och showmanship och det har blivit en hel del priser. Däribland ett flertal SM-medaljer från år 2000 och framåt, då de har tävlat som ungdom och amatör. I år har de även blivit AQHA World Show Qualifier Amateur. Förra året kom Victoria hem från Youth World Cup i USA med en silvermedalj.
– Vickan har alltid gillat showmanship och hon är grymt duktig, säger Sebastian och fortsätter – Det var nog mest en rolig grej att jag startade i showmanship på tävlingarna på Bökeberg i våras.
– Jag ska också vara med, sa jag till Vickan och så skrattade vi. Men, det gick ju bra. Jag var tvåa första dagen och fyra den andra, så då blev det så att jag anmälde mig till den klassen på SM också.
– Har man bra hjälp på träningarna, så går det bra och vi försöker att hjälpa varandra. Men, vi är inte alltid så snälla med varandra när vi tränar.
– Vi säger vad vi tycker och folk runt omkring oss kan nog reagera, skrattar Sebastian. Om hästen fungerar dåligt för mig, så lämnar jag över henne till Victoria. Hon är lugn och mjuk i sin ridstil och har bättre tålamod. Jag är tävlingsmänniska och perfektionist, vilket kan vara både positivt och negativt. Jag har ju tävlat Snuffen sedan år 2000 och jag kan tappa tålamodet ibland för att jag vet att hon kan, men ändå så fungerar det inte alltid. – Då kan Vickan rida henne under en tid i stället och få allt att lossna. Veckorna innan SM:et, red jag ingenting alls.
– I samband med att Snuffen fick föl så gjorde jag ett uppehåll från tävlandet i två år. Men suget efter att tävla kom tillbaka och plötsligt så var det roligt igen. Jag hade ingen press på mig och jag tog det bara som det var.
– Sedan dess så har jag inte känt någon nervositet alls när jag ska in på tävlingsbanorna. Min självkänsla har blivit bättre och jag känner mig säkrare. – Det är viktigt att det är roligt, att inte ha för stora krav på sig själv, menar Sebastian. Jag tycker att det är kul och nyttigt att även rida andra discipliner än just western och håller även på en del med hoppning. – Det är bra och omväxlande både för mig och hästen att variera träningen.


En helt annan värld

I slutet av förra året så åkte Sebastian och hans far till NRHA Futurityt i USA och för att resa runt i tre veckor och besöka olika tränare och uppfödare. – Det var verkligen en upplevelse. Vi hann med att besöka ett flertal tränare runt omkring Oklahoma.
– En av rancherna var Carol Rose Quarterhorses. De äger Snuffens far Shining Spark, som är NRHA´s yngsta 2 million dollar sire och som också har vunnit NRHA Derbyt 1994, berättar Sebastian entusiastiskt. Vi gjorde även besök hos Fredrik Thomsson, Tim McQuay, Dell Henricks och Casey Hinton. Innan vi åkte hem så passade vi på att göra ett besök på Down The Rail, som har pleasure och hunter hästar och där den kända avelshingsten Radical Revolution står.
– Där fanns bland annat den häst som Victoria tog silver med i showmanship at halter på Youth World Cup – Masteritall.
– Det var verkligen stort och annorlunda i USA. En helt annan värld. Men väldigt intressant och visst blev man både imponerad och inspirerad. – Men, trots det så vet jag inte om jag skulle vilja bli tränare på heltid i framtiden. Det är viktigt för mig att ridningen ska vara kul och jag vill nog fortsätta att hålla mitt intresse på hobbynivå, avslutar Sebastian.
[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.