Shawn Flarida – Världsbäst i Reining

Text och foto: Johan Grundin

 

Shawn Flarida har precis avslutat ett träningspass med Wimpys Little Chic – hästen Shawn säger är den bästa han har ridit under NRHA Futurityt i Oklahoma. När han skrittar av sin häst klappar han den, leker lite med manen och ser ut att trivas med livet. Tillbaka till sin avdelning i stallarna är det inte riktigt lika lugnt. Där får Shawn flera frågor från sin personal, han tittar snabbt till en häst och beställer lunch.

Aldrig riktigt jobb

Shawn skämtar själv om att han aldrig har haft ett riktigt jobb och att han är lyckligt lottad att få jobba som hästtränare. Hans kärlek till sin familj återkommer hela tiden. ”Utan dem skulle jag aldrig ha nått de framgångar jag har”, säger han flera gånger. Bill, Shawns far, lärde honom tidigt att för att nå framgång måste man jobba hårt. Något Shawn tog fasta på då han började tävla redan som 8-åring. Som 10-åring tröttnade han på skolan och tyckte det var meningslöst att lära sig mer när han istället kunde spendera tid i stallet. Trots skoltröttheten gick Shawn ut motsvarande gymnasiet 1988. Han började direkt jobba hos sin bror Mike som redan hade en etablerad och framgångsrik reiningverksamhet.  Året därpå startade Shawn sin egen verksamhet.

– I början hade jag några få kunder. Det var knappt det gick runt men jag tvivlade aldrig på att det var detta jag ville göra.”

Först till 4 miljoner dollar

Redan 1990 kvalade Shawn in två hästar till NRHA Open Futurity finalen och det blev början på en av reiningvärldens mest framgångsrika karriärer hittills. Shawn har vunnit NRHA Open Futurity fem gånger, All American Quarter Horse Congress Open Futurity nio gånger och NRHA Open Derby fem gånger. Han blev år 2010 den förste ryttaren att passera $4 000 000 i intjänade NRHA-pengar.

Shawn tävlar i stort sett alltid i en grön tröja. Under VM i Kentucky hade USAs landslag vita skjortor och det ryktades om att Shawn hade en grön tröja under. Han skrattar gott åt ryktet och säger att han också hört talas om det men det var inte sant. Däremot berättar han att första gången han tävlade i en grön tröja, det var för längesen, gick det väldigt bra och det är därför han fortsätter att tävla i grönt.

flaridab

Hyr gården

Shawn hyr en gård på 30 hektar och 40 boxar mitt i delstaten Ohio. Där bor han tillsammans med sin fru Michelle och deras tre barn. Snart hoppas Shawn att de ska få köpa gården. Det är inte många dagar under ett år som det finns tomma boxar berättar Shawn. Om hästarna inte riktigt håller måttet byts de ut mot andra hästar för att hela tiden ha så bra hästar som möjligt. En vanlig arbetsdag startar kl 6 då Shawn går igenom dagens schema med sina anställda. Därefter rider han mellan 8-12 hästar per dag. Kl 18 försöker han sluta för att istället umgås med sin familj.

Med över 30 tävlingshelger på ett år finns det inte mycket tid över till att hålla clinics men Shawn försöker ändå hinna med några varje år.

– Jag gillar att hjälpa reiners och se dem utvecklas. Det ger mig en enorm boost och mycket glädje.”

För att kunna ge tillbaka så mycket som möjligt till reiningen har Shawn startat en kurs på webben, där intresserade kan registrera sig och ta del av hans träningstips och metoder. Shawn förklarar:

– Ryttarna kan logga in på webbplatsen och ta del av träningstips som tagit mig år att samla på mig. Jag vill kunna ge tillbaka så mycket som möjligt av det jag lärt mig och på detta sätt hjälpa alla som vill, året runt, dygnet runt.

Ödmjukhet och passion

Shawn gillar amerikansk fotboll och om han inte arbetade med hästar skulle han gärna försöka sig på en karriär i sporten. I nästa andetag skrattar han och säger:

–Tyvärr har jag inte kroppsformen för amerikansk fotboll men om jag inte jobbade med hästar skulle jag arbeta med något där man använder kroppen. Sitta stilla är inget för mig.

Han berättar också att han har provat cowhorse.

– Jag blev inbjuden till en kändis cowhorse men jag var usel på det så jag håller mig till reining. Det är svårt att vara riktigt bra på flera saker och jag beundrar verkligen de tränare som hela tiden ligger i topp i flera discipliner.

På frågan om vilken häst som har betytt mest funderar han ett kort ögonblick och säger:

– Det är svårt för mig att lyfta fram en specifik häst. Jag har haft förmånen att träna så många bra hästar. Alla hästar jag har vunnit titlar med har varit speciella på sitt sätt. Wimpys Little Step, KR Lil Conquistador, Wimpys Little Chic är alla fantastiska hästar liksom många andra bra hästar jag har tränat. Den perfekta reininghästen måste vara träningsbar! Den måste kunna lära sig saker och komma ihåg dem. Det viktigaste är att den kan ta till sig den träning jag ger den, resten är lätt.

Shawn startar en del hästar på gården medan andra startas hos tränare som han samarbetar med. De börjar vanligtvis ridas på våren som två-åringar. Shawn fortsätter berätta att han är lyckligt lottad att hela tiden få bra hästar i träning och har hästägare som vill satsa på honom och hans program. För att kunna hålla hästarna på topp under tävlingssäsongen varierar Shawn träningen för att hålla dem i mental balans. Han sitter inte och nöter manövrar som hästen redan kan utan försöker hålla dem fokuserade och mentalt pigga genom varierad träning. Ett sätt att hålla tävlingshästarna i balans och skola in unghästarna är att använda träningstävlingar. Shawn åker ganska ofta på träningstävlingar för att vänja hästarna vid allt som hör en tävling till men också för att få dem fokuserade och påminna dem om att de ska prestera även i en okänd miljö.

Ödmjukhet och en enorm passion för hästar och sin familj är något som sympatiske Shawn verkligen utstrålar. På frågan om vad nästa stora steg är i hans karriär är svaret egentligen en självklarhet.

– Jag känner att jag har mer att lära mig och hoppas jag kan fortsätta att utvecklas som tränare.

Innan lunchen serveras klappar Shawn om Wimpys Little Chic och avslutar med: ”I really love horses!”

Om The editors

Se också

Unghästträning med Walle Wass del 1

Waldemar Wass och unghingsten Silver Sacramento. En serie i 20 delar där Waldemar Wass får …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + nitton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.