Silver Spurs Equine – Miljonerna rullar in för reiningens mästare

Det finns en fråga som alla på stuteriet funderar på: Vilken av hingstarna blir först en miljondollar pappa? Blir det den eleganta Einstein´s Revolution eller den blåögda Spooks Gotta Gun? Einstein har en klan av supportrar i Holland medan Spooks har 220 000 fans på Facebook. Båda har avkommor som sammanlagt vunnit nära en miljon dollar i reiningtävlingar världen runt. 

Text: Åsa Björklund
Foto: Cappy Jackson, Michael Miola, John Brasseaux och Åsa Björklund

Michael-and-Michelle-DSC_7325-web

Frågan kommer besvaras under vårens tävlingar. Men det är de båda Quarterhingstarna lyckligt omedvetna om. Einstein kommer fram och kelar när vi går in i boxen som är större än de flesta studentrum i Sverige. Han är otroligt vacker med sin böjda nacke och nyfikna ögon. Spooks går ute i en hage, omgiven av Saguarokaktusar som pekar rakt upp mot den blå himlen som jättelika pekfingrar. Han beräknas vara värd sex miljoner dollar. För så värdefulla hästar är endast det bästa gott nog. Stallet är luftkonditionerat och utanför står en saltvattensjacuzzi. Jetstrålarna masserar de dräktiga stonas ben. Bakom jacuzzin glittrar poolen inbjudande. En smal gång täckt med en gummimatta löper ner i djupet där hästarna leds runt för sin simträning. Om det fanns ett Hilton för hästar så skulle det vara som Silver Spurs Equine.

Tränade för legend
Ur ett vimmel av slovakiska varghundar dyker Michael Miola upp från ranchens kontor här i Scottsdale, Arizona. Det klingar Sopranos i hans accent eftersom han kommer från New York där han grundade sitt finansimperium. En tung guldklocka förstärker intrycket. Hästar har alltid varit en del av hans liv men det var på en stadsfest i Colorado som han och hans fru Michelle först såg en reiningshow. En flicka med blond hästsvans red in i arenan och utförde mönster nummer sex, något Michael lärde sig långt senare.

– Vi tappade hakan. Ända sedan dess har vi älskat reining, minns Michael.

Han köpte tre Arabhästar och började öva reining men blev snart frustrerad eftersom han saknade en kompetent tränare. Då presenterade en bekant Michael för en person som ”kunde lite grann om reining.” Det visade sig vara den legendariske Brett Stone som 1992 vann National Reining Horse Association´s (NRHA) Futurity kategori.

– Reiningstilen som vi ser idag startades av Brett och hans häst Boomernic. Folk blev helt galna när de såg hur de red, med blixtsnabba vändningar, i ett mönster ingen sett tidigare. Reining historiker pratar i termerna ”innan Boomernic” och ”efter Boomernic.” Och min bekant som sagt att Brett nog ”kunde lite grann om reining”. Michael småskrattar åt minnet.

Brett Stone vann Futurity med den högsta marginalen någonsin, ett rekord som han fortfarande håller. Han blev Michaels tränare, gode vän och snart samarbetspartner på Silver Spurs Equine. Boomernic var den första avelshingsten men när Michael och Michelle ville avla till andra hästar uppstod problem. Kundservicen var usel på stuterierna, där flera olika ägare hyser in sina hingstar.

– Vi blev trötta på att bli dåligt behandlade så en dag sade Michelle till mig: ”Varför köper vi inte helt enkelt alla hingstar?” berättar Michael.

Läs hela reportaget i LuckyRider nr 1-2015!

Silver-Spurs-Foals-2-web

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett + 6 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.