Skritta din häst!

Hej alla fina,

vilken omtumlande helg det har varit i Stockholm. Man känner sig tom och ledsen. Men även så extremt glad över att se all kärlek som sprids runt om i Sverige just nu. Jag har alltid tänkt på Stockholmare och svenskar som ett överlag lite tillbakadraget folk men efter all kärlek som vi visats den här helgen så skäms jag över att ens ha tänkt den tanken. Vi är så starka tillsammans. Vi kan väl ta med den här kärleken i allt vi gör och till alla platser vi besöker.

foto: Dan Roy Carter

 

Framskrittning och avskrittning

Att skritta fram och av sin häst är något vi alla vet är väldigt viktigt för att ha en hållbar häst. Men med handen på hjärtat, hur många är vi som verkligen gör det vid varje pass? Jag upplever på sista tiden att jag sett många som knappt låter hästen skritta ett varv innan det börja travas och trimmas. What’s that all about?  

Väljer man bort skritten som uppvärmning och går direkt på trav eller galopp så utsätter man både muskler, leder och skelett för ett betydligt hårdare tryck och på så sätt ökar man givetvis risken för skador. Att värma upp hästen ordentligt stärker även hästens mjukdelar och ligament. Vid framskrittning så får du även igång hästens blodcirkulation. Ni vet hästar som inte har mycket utevistelse eller kanske stått på box ett tag? De har ju ofta svullna och galliga ben vilket bland annat kan bero på just det, dålig blodcirkulation. Det är därför man rekommenderar att hästen ska röra på sig även fast den är gallig. Så att den får igång blodflödet igen.

10 minuter innan och efter

Att låta hästen skritta 10 min innan och efter ett pass är enligt mig ett måste, gärna mer! Men minst 10 min iallafall. Hur stressad eller lat man än är så är det väl bättre att lägga tid på det än att stressa sig igenom ett pass med enbart manövrar? För vad spelar det för roll om manövrarna sitter perfekt när du sen står där med en skadad häst?

Att en häst i 7-8 års åldern ska betraktas som ”gammal”  och utsliten i många grenar är så tråkigt tycker jag. Ska det verkligen vara så? Även om du startar hästen vid 3års ålder för första gången så ska den väl kunna hålla bra mycket längre än 4år framåt, förutsatt att du rider och tränar hästen på ett hållbart sätt? Eller har jag fel?

Utgå ifrån dig själv

Jag är inte speciellt bra på skador men en del saker har jag ändå lärt mig genom åren. Det enklaste tipset jag har fått och som jag ofta tar hjälp av är att man alltid kan utgå från sig själv som människa. Skulle du åka till gymmet och köra ett hårt styrkepass utan att värma upp? Utan att ta några återhämtnings pauser under passet? eller utan att avsluta med möjligtvis lite stretching? Mitt svar är iallafall nej. För varje gång jag har gått till gymmet under tidspress och skippat det viktigaste (uppvärmning och återhämtning) så mår min kropp skit dagen efter. Det är ofta en smärta av förslitning som uppstår istället för den sköna träningsvärken. Tänk er då att utsätta era hästar för samma sak? och att sen köra 5 såna pass i veckan? Jag tror verkligen inte att det är hållbart. Vad tror ni?

Skritta av ute är väl ändå det mysigaste! Och om inte annat så är det bra för hästens mentala träning!

I N S T A G R A M: elinorae

Om The editors

Se också

Grooming tips

Hej på er,  Så var det måndag igen. Jag har jobbat hela helgen men även fast …

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]