SM i Mounted Shooting

Mounted Shooting, en av de senare grenarna inom vår genre av ridsport. I Mounted Shooting handlar det lika mycket om en skott-tränad häst, som om att vara en pricksäker skytt och en god ryttare. I det stora hela och med grov genera­lisering är det lite som barrelrace och roping på en och samma gång.

NR 6/2010
Text och foto: Mia Kristoffersson

[private]


Söndag morgon och jag är på väg till Svenska Mästerskapen i Mounted Shooting. Tävlingen är förlagd till Mala utanför Hässleholm. Efter lite letande och ett telefonsamtal hittar jag slutligen den handskrivna plywoodskivan lutad mot en buske där det står SM med stora bokstäver. Jag svänger in på en liten väg för att ta av på en ännu mindre grusväg. Långt inne i skogen öppnar det upp sig och jag möts av en gammal lada. Bakom ladan hittar jag parkeringen och från den ser jag den stora nybyggda banan. Publiken stannade hemma på söndagen, men lördagen hade 200 personer hittat tävlingen och Jessika, en av arrangörena, berättade att det hade varit riktigt bra fart på besökarna dagen före. 15 startande ekipage och något färre hästar gör att jag måste fråga om det verkligen finns underlag för ett SM?
Jessika förklarar att man får dubbla poäng i den internationella organisationen vid nationella mästerskap.
–Vi är ju några som tävlar internationellt och då är det extra viktigt, säger hon.


Olika nivåer

Sporten är indelad i sex olika levels och  alla börjar på Level 1. Man tävlar dess­utom i dam respektive herr. I Sverige har man uppfunnit en extra level som är tänkt som ingångslevel för barn och ung­domar samt nybörjare. Man rider banan utan vapen och pekar på ballongerna. Vapenlagarna i Sverige är ju lite annorlunda än moderlandet USA och de två Colt 45:or man använder kräver en regelrätt vapenlicens. Laddningen är dock inte så skarp, man laddar nämligen bara med krut.
Det finns hela 64 olika mönster, men en tävling, Main Match, består oftast av 4-6. I själva tävlingsmomentet rider man ett mönster på tidoch man har max 60 sekunder på sig. Tidstillägg för missad ballong, misslyckat moment, fel väg etc.


Klädseln

Som inom all sport är klädkoden viktig. Inom vissa ”läger” av Mounted Shootingen råder stor westernnostalgi och flera av ryttarna är som hämtade ur en gammal westernfilm. I andra läger kunde det lika gärna varit en cowhorse-klass. Chinks är brukligt och när Madelene Neckfors berättar att hon råkade avfyra en pistol i sitt hölster rakt i låret på sig själv förstår man varför.


Framtiden och vinnarna

Att ”shootingen” har en bit att vandra förstår man när man besöker tävlingen. Pionjärerna för den svenska sporten påminner mycket om de gänget som en gång ”importerade” westernridningen i stort till vårt avlånga land. Man har en tid av utveckling och arbete med att sprida intresset för sporten framför sig. Ett SM är en mycket bra start, man skapar på så sätt en riktig status för sporten och publikt är det en stor vinst. Mounted shooting är lätt att förstå även för den oinvigde, det är spektakulärt och enkla regler och precis som alla timed events är det lätt att dras med av adrenalinet inne på banan.
Totalvinnaren av årets SM i Mounted Shooting blev Patrik Ekstrand, som både red snabbt och taktiskt.


Taktik och bra hästar

För taktiken är viktig och det går oftast bättre att rida lite långsammare och korrekt än tvärtom. Hästarna som fanns på plats var fantastiskt samarbetsvilliga. Idog träning och ett bra temperament är en stor del av sanningen, men rasvis såg vi alla typer på plats.

Var Mounted Shooting i Sverige är om tio år kan vi bara gissa, men om du är nyfiken på sporten och vill veta lite mer, finns det två svenska hemsidor:
www.gunsmokeriders.se,
www.mountedshooting.se

[/private]


Om The editors

Se också

Grooming tips

Hej på er,  Så var det måndag igen. Jag har jobbat hela helgen men även fast …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]