SM i Westernridning 2016

ankikalle anton-johansson emma-strandberg-kopia felix jeasnette-svenneskog johan-fridberger johannadavidsson_luckyrider kennygreen

I mitten av oktober pågick Svenska Mästerskapen i Westernridning. Axvalla var platsen och dit hade drygt 130 ekipage styrt kosan för att tävla i SM under fem dagar.

Det blev cirka 600 starter som avverkades och man hade valt att förlägga även SQHA, NRHA, SRHA, NCHA och NSBA-klasser på tävlingen.

Ljungberg vann i cowhorse

Du som följt Rosie Blomqvists blogg här i tidningen och på vår websida har fått följa med hur hon matchat fram sin häst Dash my Success mot just detta SM. Det gick väldigt bra och de tog faktiskt guldmedaljen i barrel race.

Peter Ljungberg har vi ju varit vana att se i reiningevent med vissa inhopp i olika kogrenar – men under SM slog han alla med häpnad när han i tuff konkurrens gick och knep guldmedaljen i working cowhorse med Heavens lil brownie, ägare Ann-Louise Rotting. Det var dock en som fick högre poäng, det var holländskan Anja Pen som drev upp tempot i arenan då hon scorade hela 290 poäng, vilket var personbästa. Hon bor dock i Danmark och var inte med och tampades om medaljerna.

Ann-Louise Rotting är mamma till en annan av storvinnarna på SM, ungdomsryttaren Saga Rotting som fick tre guldmedaljer, ett par silver samt brons. Saga vann trail open, trail youth och horsemanship youth. Hemligheten bakom framgångarna sade Saga var att hon tränade med… Peter Ljungberg. Det ska tydligen vara en reiningtränare i år.

Mega Jac Dance för tredje året

På tal om reining då. Mega Jac Dance fortsätter att visa sig på styva linan år efter år. Med Johan Fridberger i sadeln vann ekipaget SM för tredje året i rad. Den här reininghingsten är fjorton år och har varit på topp länge, inte dåligt inom en sport där hästarna inte vanligtvis brukar kunna prestera på den nivån så många år. Stolt ägare är Anna Pettersson.

Felix Larsson norpade i år SM-guldet i youth reining på sin häst Royal Boom n nic BB. Ekipaget har haft ett riktigt bra år. Tidigare i sommar tävlade de framgångsrikt på FEI EM där de kom till final. Han vann igen på September Rundown och har även placerat sig på topp tio i världsrankningen. Inte dåligt.

Johanna snabbast

En annan ungdomsryttare som for fram som en stormvind var Johanna Davidsson på Vielka Epona. Ekipaget snodde åt sig guldet i barrel race youth, pole Bending youth och pole bending open.

Emma Strandberg och Jacs Double Doc är en till duktig ungdom som vann showmanship youth och ranch riding youth.

Var är publiken

Kossegrenarna och timed events brukar vanligtvis vara publikdragare men detta SM var det inte fullt på läktarna, vilket var synd för det blev riktigt bra show i både fartgrenar och kossegrenar. I ranch sorting (ett annat namn för team sorting) blev det en rafflande strid där Kalle & Anki Carlsson gick segrande ur. Paret tävlar även i roping och där hade Kalle otur två gånger då han åkte ur sadeln och landade både på rygg och mage. Men han verkar vara av segt virke, de gick senare in och knep åt sig guldet i team penning, då med lagkamraten Gunilla Blücker.

Ropingen regerades av Kenny Green Pettersson och Anton Johansson.

Cuttingenfinalen blev tyvärr inställd då flera deltagare valde att åka hem.

Till nästa år hoppas man att fler ryttare kommer till SM så att tävlingen verkligen kan bli det Svenska Mästerskap som alla föreningar ville arbeta för att skapa och förstås att publiken hittar dit.

Vinnarintervjuer från SM hittar du på LuckyRiders FB.  Du hittar även bilder på Mi Ritzéns web: photomemoriesbymi.smugmug.com

 

 

klara-jolanki

ingela-ynghagenjessicajohanssonjosefinanderssonmatildakallstrom madelene-rejman peterl petra-wingefors ropingganget rosie sagarotting

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …