Stallet

Våren närmar sig med stormsteg och till den hör ofta start av diverse inslumrade projekt. Att renovera eller bygga nytt stall är ett projekt som kräver både planering, tid och pengar. För att förenkla ditt arbete en smula ger vi dig här en liten översikt i vad marknaden har att erbjuda.

 Text och bild: Mia Kristoffersson

 Lite nyheter men ett brett, säkert och fungerande sortiment bjuder de flesta tillverkare på. Fokus de senaste åren för många tillverkare har varit dels att hänga med i det ständigt föränderliga regelverket kring hästhållning men också att hitta både material och funktioner som tilltalar den allt kräsnare konsumenten. För att möta alla behov kan många idag skräddarsy din inredning och både erbjuda ritningshjälp och montering.

Stort utbud

Att välja inredning kan trots allt vara lite besvärligt. Man bör dels fundera över hur man vill ha sitt stall för att det ska fungera så praktiskt som möjligt, dels hur stora boxar man behöver  och inte minst vill ha, men man ska inte glömma trivselfaktorn. Det är många timmar man spenderar i sitt stall så snåla inte med smarta detaljer, sköna färger eller någon extra underlättande detalj som gör vardagen till ett nöje.

Bygger du nytt stall kan du med fördel använda dig av det oftast lite mer prisvärda standardsortiment som de flesta tillverkare har. Bygger du däremot om eller renoverar kanske skräddarsydda boxar är enda alternativet. När man jämför priser är det sällan det synliga som är den avgörande skillnaden på en box. Det man ska titta på och ta hänsyn till är till exempel materialtjockleken i fyllningen eller godstjockleken i de galvade gallerrören. Ju kraftigare dimensioner desto stabilare konstruktion. Så beroende på vilken typ av hästar och storlek på dom som ska bruka stallet i framtiden, bör man välja en boxtyp som tål vad den ska utsättas för.

Materialval

Färger och material på boxfyllningar finns i en mängd olika varianter från traditionell gran, till ek och mer udda träslag. Skivmaterial i olika träslag finns också, men detta var något mer populärt för ett antal år sedan. Många skivmaterial är enormt slitstarka och tål både fukt och hästarnas ibland omilda behandling. Nackdelen är att man behöver byta hela skivan om den går sönder på någon del. Har man lösbrädesfyllning, blir bytet många gånger både billigare och enklare. Man ser mer och mer fyllning av olika kompositmaterial baserad på returplast och liknande. Dessa har visat sig fungera väldigt bra, då det är tåligt, lätt att hålla rent, färgbeständigt och förhållandevis billigt. Det fungerar på samma sätt som med plankfyllning och har ofta form som en planka.  DKC som är en av de större leverantörerna på plastplank  har ett brett sortiment av färger. Plastplankorna är lika enkla att byta och montera som spontade brädor.

Galler eller inte

Hurvida man vill eller behöver ha galler på boxarna beror på en hel rad faktorer. I mindre stallar kan det var a helt onödigt och ge en härligt öppen och luftig känsla som ökar trivsel för både människor och hästar, men är det mycket hästar eller om man har hingstar kan det vara helt nödvändigt för att skapa en lugn, säker och trygg miljö för både sin egen och hästarnas skull. Det flesta fabrikat har som tillval, så kallade hingstväggar eller hingstgardiner. Dessa innebär att mellanväggen blir mer eller mindre heltäckande. Det kan vara skönt för både boxkompisen och hingsten att få lugn och ro utan att i varje “störande” situation behöva vara alert.

Vad behöver hästen

Har man mycket hästovana människor som rör sig i stallarna kan galler fungera åt andra hållet, nämligen att hästarna får vara ifred i sina boxar vilket är väl så viktigt. Hästar behöver ha sin vrå, där det är lugn och ro som råder, för att få välbehövlig vila. Vill man ha en helt personlig inredning kan man exempelvis mura boxväggar och kanske köpa färdiga dörrar som komplement. Snickra boxar själv är också ett alternativ men precis som med all annan byggnation krävs det att man har lite förkunskaper och väljer rejäla material som står emot den höga belastning stallinredningen får. Hästar är duktiga på att tugga så väljer man den senare lösningen är det ett måste att plåtsko kanter och stolpar. Ek har visat sig ha en något avskräckande effekt på många “gnagare” men endast så länge virket innehåller höga halter av myrsyra och garvsyra. I takt med att träet torkar försvinner halterna och då blir det så småningom “tuggbart”.

Planering och regler

De flesta tillverkare kan bistå med planering och montering av din nya stall-inredning. Har man ett utrymme med udda mått kan det vara idé att ta deras hjälp för att få till så optimala lösningar som möjligt. När det gäller montering av boxarna köper man det som en tilläggstjänst. Det kan löna sig både
kostnads- och tidsmässigt. Regler för gallerbredder, boxstorlekar, bredd på gångar och dörrar är viktigt att hålla koll på, likaså om man förändrar användningsområdet av en befintlig byggnad. Det vill säga har den inte använts som stall tidigare, kan man behöva göra en förprövning och i värsta fall till och med söka ett bygglov. Enklaste sättet att få svar på om du behöver söka något tillstånd är att kontakta din kommun, då det skiljer en hel del mellan olika kommuner.

Kringutrustning

Utbudet av extra utrustning till stallet tillhandahålls ofta av samma firmor och det kan vara allt ifrån uppvärmda vattenkoppar, infällda krubbor, saltstenshållare, upphängningsanordningar till täckekaruseller. Mycket säljs via tillverkarnas återförsäljare både lokalt och via näthandeln. Det kan löna sig att kolla runt lite då det skiljer en hel del i pris och det gäller inte bara priset på produkten utan även fraktkostnader. När det gäller uppfräschning av stall och inredning kanske man vill måla eller ytbehandla inredningen. Det man bör tänka på då är att välja rätt ytbehandling avsett för materialet och för användning i djurstallar. Vissa färger exempelvis har egenskaper som motverkar fukt som lätt bildas i stall. Ammoniak som finns i urinen har frätande egenskaper och samma gäller här. De produkter som är framtagna för djurstallar står emot på ett helt annat sätt än de som är avsedda för bostäder till exempel. Rådgör med butiks-personalen där du handlar.

Tiden

Se till att ha gott om tid för dina byggprojekt. Passa på när hästarna är ute på bete, men se till att ha en backupbox ifall någon häst blir sjuk eller av annan anledning skulle behöva stå inne.

48


49b

Har du funderingar kring mått, luftväxling, gödselhantering  och andra rekommendationer gällande stallar och hästhållning, har Jordbruksverket nyligen kommit med en liten bok i ämnet. Boken heter ”Bra att veta om mindre häststallar” och vänder sig i första hand till privatstall. Boken kostar bara en femtiolapp och finns att köpa på Jordbruksverkets hemsida:

 

www.jordbruksverket.se

Om The editors

Se också

Stängsel – Säkert, Hållbart och Snyggt

Hage, inhägnad, bete, ridbana eller roundpen, har alla flera gemensamma nämnare vare sig det gäller …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − tio =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.