Stylade kalvar & roping visas på Tjolöholms Slott den 5-6 oktober 2013

Skördefesten på Tjolöholms Slott den 5-6 oktober bjuder, förutom försäljning av matdelikatesser och hantverk, på en rad olika aktiviteter för alla åldrar.
Skördefesten på Tjolöholms Slott den 5-6 oktober bjuder,
förutom försäljning av matdelikatesser och hantverk, på en rad olika
aktiviteter för alla åldrar.

Hallands Kalvelit kommer till Tjolöholm för en uppvisning. Barnen som deltar kommer att visa upp sina kalvar som de klippt och stylat. Jobbet med kalvarna är inte bara en skönhetstävling. I tävlingssammanhang ingår även till exempel utfodring och preparering av kalvens bädd.

Det är ett sätt att locka nya generationer att arbeta med djur. De ska lära sig att välja en fin kalv i gott skick från gården därhemma och sen sköta och träna den på bästa sätt.

 

Gastronomiska samtal i Halland håller tävlingen Matverk 2014 på lördagen. Tävlingens vinnare går till final i Gastronomiskt Forum, och möter där vinnare från resten av Sveriges landskap. De tävlande kommer att tillaga sina tävlingsrätter i Slottets kök och bedöms sedan av en jury. Prisutdelningen sker i Magasinet kl.14.

– Juryn består av sex personer från närområdet, bland andra representant från Kungsbacka kommun berättar Annika Arnesson från Gastronomiska samtal. Segraren går vidare till finalen som hålls i Nyköping i januari.

 

Roping är en fartfylld sport där skickliga ryttare tävlar i lassokastning i tre olika grenar. På Skördefesten kommer vi att få se en uppvisning med deltagande av sex ryttare. Bland andra den yngste ryttaren i Kinna Ropers, 10 år gammal, och den äldste i samma förening, 72 år.

–  Eftersom man i Sverige inte får använda sig av levande kalvar kastar man på en dummy av plast dragen efter en fyrhjuling, berättar ordförande i klubben Kinna Ropers, Kalle Carlsson. Hastigheten är cirka 30 km/timmen och på 5-10 sekunder har ryttaren fångat och fällt kalven.

Uppvisningarna kommer att ske återkommande under hela lördagen och söndagen. Det finns också möjlighet att som besökare prova på själva. Men inte då till häst utan från marken.

Årets skördefest arrangeras i samarbete med LRF Halland.
Hela programmet för Skördefesten finns här

Foto: Lena Dalgren

Om The editors

Se också

Podcast “Vilket Hästjobb”

Johanna Davidsson och Malin Svensson deltog i avsnitt 27 av Vilket hästjobb! podsändning.De berättar där …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 − 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.