Svenska Mounted Shooters på världsmästerskapen i Amarillo Texas

Ett gäng på sex svenskar från Swedish Mounted Shooters var på plats för att tävla i den Internationella klassen vid årets Mästerskap i Cowboy Mounted Shooting.

NR 1/2009
Text och foto: Carina Kvist

[private]


Under fem novemberdagar samlades ett hundratal av världens främsta ekipage inom Cowboy Mounted Shooting i Amarillo, Texas för att tävla i en serie klasser som ingår i VM. Ett gäng på sex svenskar från Swedish Mounted Shooters var på plats för att på lånade hästar och med lånade vapen, tävla i den Internationella klassen.


Lång och tuff färd

Peter Addin, ordförande i den svenska klubben åkte från Sverige till Montana och Townsend Ranch, för att hjälpa till med transporten av alla hästar. Det blev en lång och tuff färd. På den drygt tvåhundra mil långa resan mellan Montana och Texas hade de 10 hästar fördelat på tre trailers.
– Larry och Tammy Townsend som tidigare har coachat oss på träningar och tävlingar i Sverige, gav oss möjligheten att delta med några av deras hästar och det var en lång färd med väldigt långa dagar i bil, berättar Peter.
– Vi hade massor av utrustning och ett ton hö. Tack vare att bilarna hade extratankar installerade på flaket kunde vi köra väldigt länge mellan stoppen. Bränsleförbrukningen var 2,5 liter per mil med vår enorma last. Minst var sjätte timme stannade vi och skrittade runt hästarna drygt en halvtimme.
– Vi fick också kontrollera om de svettades och ta av eller på täcken. När vi lämnade ranchen i Montana snöade det och när vi kom till Texas var det nog tjugo plusgrader i luften, så det var stora variationer. Nätterna tillbringades på lokala rodeoarenor, där hästarna kunde stå inhägnade, medan vi sov några timmar i våra trailers.
– Resan var en fantastisk upplevelse, och jag visste inte att Amerikas inland är så platt och torrt och öde. Väl framme i Amarillo fick alla sina hästar och efter några provritter och byten så hade alla fått en häst som passade.


Adrenalinkickar

Patrik Ekstrand och Jessica Blixt hade en given plats på tävlingen genom att de segrade i sina respektive klasser på Swedish National Championship, i somras på High Chaparral. Paret hade sina tre små barn med sig till Amarillo samt Jessicas föräldrar Inga-Lisa och Lasse.
– Det har varit både spännande och intressant men det var en lång resa för barnen och det blev tidiga mornar i stallet, berättar Jessica.
– Det var tur att mina föräldrar kunde följa med. Jessicas häst Lucy har tävlat runt om på banorna tidigare, men sedan några år tillbaka har hon mest strosat runt om uppe på bergen i Montana. Lucy hade tränats upp inför Världsmästerskapen och hon verkade helt lugn på framridningen.
– Väl inne på banan var hon till en början nervös, men efter första stegen så gick det bra.
Lucy var snabb och efter första dagens tävlingar låg Jessica och Lucy bara sekunder efter ledande Kanadensiskan Cheryl. På dag två så klickade Jessicas revolver på grund av att denna typ av revolver hade en sprint som var isatt i säkerhetsläge efter rengöring.
– Jag blev så arg på mig själv att jag inte hade uppmärksammat det, säger Jessica. Trots missen så kammade Jessica hem andraplatsen i damklassen och slutade på en femte plats totalt i Internationella.
– Lucy var het, men helt underbar att rida. Det var bara att släppa henne på rundown och skjuta så snabbt jag bara kunde, säger Jessica glatt.
– Nu längtar jag bara efter känslan som man får när man har slutfört en bana på gränsen av så fort man hinner skjuta, säger Jessica. När man rider en häst som är van att ge järnet, så känner man hur den söker efter samma adrenalinkick.
– Det är häftigt!


Mycket som ska klaffa

Även Patrik hade en fight med de två Kanadensarna i hans klass, men missade en ballong för mycket och hamnade på en tredje plats i herrarnas och även totalt i den Internationella klassen. Som tävlande i den Internationella klassen fanns även den enda junioren från Sverige, André Tullson 12 år, som tidigare har tävlat i Wranglerklassen hemma i Sverige. André skjuter snabbt och trots att det kan vara ovant att rida andra hästar än man är van vid, så gjorde André ett bra intryck. För varje klass gick det bättre och André verkade hur cool som helst inne på arenan. Även Andrés pappa Jörgen gav sig på tävlandet och tyckte att det var en fantastisk upplevelse.
På plats som tävlande fanns även Jan Nimbeck.
– Jag hade en häst som var lite knepig inne på banan. Kanske blev han skrämd av något, jag vet inte men efter lite strul så fick jag byta häst och då gick det bättre, säger Jan med ett leende. På en världsfinal så är det mycket som ska klaffa och självklart kan det kännas nervöst både innan och under själva tävlingen. Även Peter gjorde ett hästbyte efter första dagen och berättar, – Jag hade två usla ritter första dagen och var troligen alldeles för nervös. Men efter byte av häst gick det helt okey, men det vägde liksom inte riktigt upp starten.
– Jag är inte helt nöjd med min insats.  Det krävs givetvis mycket träning och det är mycket som spelar in, men med mera rutin så ska nog Svenskarna kunna konkurrera på de Amerikanska arenorna.


AQHA klasser

Tävlingen hölls parallellt på två banor. Den stora arenan har plats för fem tusen åskådare och har en ridbana av godkänt mått för världsrekord, 50×100 meter. Under lördagskvällen hölls en show på arenan som startade med en tjusig parad. Senare på kvällen tävlade bland annat Top Ten finalister. Det var full fart och röken låg tät över banan. Fantastiskt att se hur snabbt dessa shooters tog sig runt olika banor.
Både Larry och Tammy Townsend tävlade under dessa dagar och på fredagskvällen presenterade CMSA för första gången klassen AQHA World Mounted Shooting Championship för AQHA registrerade hästar – det är från i år en officiell gren inom AQHA.
Tammy Townsend segrade i AQHA:s damklass och fick därmed en tjusig bronstrofé med sin hingst, Vodka Witha Twist aka Jessie. I herrarnas AQHA klass vann Chad Little och i AQHA:s ungdomsklass segrade James Ellet. Detta nya AQHA program är i fortsättningen en permanent del av CMSA VM-serie.


Vinnare av en Ford F-150

Söndagen avslutades med en prisutdelning där många fina priser delades ut. En av höjdpunkterna under prisutdelningen var när vinnarna från varje division ingick i en lotteridragning om att vinna en CMSA sponsrad Ford F-150. Vinnare av Forden blev senioren Jim Rogers som tävlar i nivå 6. Jim är grundare av CMSA och även styrelseledamot.
– Även om jag är stolt över mitt resultat för att nå en nivå att delta i denna dragning så vill jag donera tillbaka Forden och ge någon annan medlem en chans, sa Roger.
Med glädje ser publiken sedan att den 15-åriga Kathy Hollman vinner trucken. Kathy kommer inte att kunna köra sin Ford förrän hon får sitt körkort men hon är lika glad ändå.
– Jag är så stolt över att vinna min klass, men jag trodde aldrig någonsin att jag skulle vinna bilen, förklarar Kathy glatt.


CMSA- Cowboy Mounted Shooting Association

Historien om hur CMSA grundades bottnar egentligen i en dröm som varje liten cowboy har. Leken om att vara en cowboyhjälte. Att kunna rida och skjuta snabbt, precis som i westernfilmerna. På 50-talet, eller för att vara mera exakt – 1958 så var Jim Rogers och några av hans kompisar ute med sina hästar. De gjorde film och gillade spänningen med hästarna, farten och skyttet.
Under tiden fanns en god vän vid namn Phil Spangenberger i Kalifornien som gjorde ungefär samma sak, på sitt håll. 1989 Korsades deras vägar och de började planera att ordna en tävling i Mounted Shooting. Tre år senare hölls den första tävlingen på Winter Range. Det var Jim Rogers och två andra ryttare som tävlade. Många nyfikna kom för att titta och intresset växte.
1993 hölls nästa tävling som hade tretton deltagare. Däribland Denise Darr, som var den första cowgirl att tävla i Mounted Shooting. Året därpå hade tävlingsdeltagandet vuxit ytterligare och man började planera att göra officiella tävlingar. En styrelse tillsattes och man började arbeta för att bygga upp en organisation från grunden. Varje tävling blev ett familjearrangemang och man träffades och hade kul.
Till en början kom folk som var intresserade av skytte, men genom åren har fler hästintresserade anslutit sig. Man började träna, införskaffa bättre hästmaterial och i dag finns speciellt framavlade hästar för sporten.
Organisationen CMSA har vuxit och i dag finns ca 8000 medlemmar. I genomsnitt ansluter sig 5,5 medlemmar per dag och är en av de hästsporter som växer snabbast i USA. År 2006 blev Swedish Mounted Shooters den första internationella CMSA anslutna klubben.


Följa med i tiden

Dan Plaster, ordförande för CMSA förklarar;
–Det är viktigt att vi håller jämna steg med tillväxten och att vi hänger med i förändringarna. Men vi måste se till att behålla en familjär atmosfär.
– Det finns ungefär hundra toppryttare och det är viktigt att hålla bra klass på våra arrangemang, men vi måste även ta hand om alla våra andra medlemmar. Det är viktigt att alla trivs och har kul avslutar CMSA:s grundare Jim Rogers.

Info: www.cowboymountedshooting.com  www.westernshootinghorse.com


[/private]

Om The editors

Se också

Jaton Lord – Kommunikation och kontakt mellan häst och människa

Redan som tonåring lärde sig Jaton Lord träningsmetoder av sin berömde morfar Ray Hunt, pionjären …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem + 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.