Sveriges hopp i Reining EM

På fredag drar Europamästerskapen i reining igång i Aachen, Tyskland.  FEI European Championships går 11-23 augusti och man tävlar i hoppning, dressyr, körning fyrspann, voltige och förstås – reining.

Reiningen kommer att avgöras 14-16 augusti och de fyra ryttare som ska representera Sverige är Anders Josefsson, Johan Fridberger, Conny Nilsson och Helene Hokkanen.

Landslagsledningen inom reining (SvRF) består av landslagsledare Anette Bergendorff, landslagstränare Jonna Eriksson samt ordförande Interrimskommittén/arbetsgruppen inom reining (SvRF), Flemming Winberg. De har valt ut truppen efter de uppställda kriterierna för EM och landslag. Chef d´Equipe för truppen kommer vara Anette Bergendorff och landslagsveterinär Flemming Winberg.

Det är ett erfaret gäng Sverige skickar, alla har tidigare tävlat på flera mästerskap och stora internationella reiningtävlingar. Men den som kanske har mest internationell erfarenhet är Anders Josefsson, flerfaldig svensk mästare i Reining och med många års erfarenhet av nationella och internationella tävlingar inom Reining. Josefsson återvände förra året till moderlandet efter flera år som tränare i Frankrike. Numera bedrivs träningsverksamheten på Long Valley Ranch i Nykvarn och till Aachen åker Anders med 7-åriga quarterstoet AR Easy Jessie Whiz som ägs av Emma Karlsson.

Från Kanada via USA

–Det är ett fint sto med potential som jag har ridit och tävlat i tre år snart. Hon kommer från Kanada men vi köpte henne från Texas där hon stod vid tillfället. Hon har visat att hon kan på tävlingsarenan, vi hade bland annat en bra placering i Lyon där hon scorade 215,5. Emma Karlsson, som äger hästen, har även tävlat henne med många bra placeringar, berättar Anders.

–Vid VM i Normandie var hon min andrahäst och av olika anledningar blev det, sent bestämt,  henne jag tävlade. På VM gick det inte så bra, hon hade svårt att vara stilla inför spinnen och trampade runt lite. Men senaste större tävlingen i Bökeberg gick hon bra, fast jag red henne försiktigt med tanke på EM. Hon har potential att scora 72-72,5. När hon bodde i Frankrike hade vi ofta problem med hormoner och brunst, men det har faktiskt stabiliserat sig sedan vi flyttade till Sverige, berättar Anders.

För att få tävla på EM ska man ha kvalificerat sig först enligt vissa kriterier.

–Man ska ha tävlat CRI 3 med som lägst score 68. Men landslagsledningen har ställt ytterligare krav att man ska ha en häst som man ridit och tävlat regelbundet och gjort 70-rundor på.

–Jag tycker att de haft ganska bra kriterier, man vill ju skicka ett lag som kan vara med och konkurrera på ett stort mästerskap, menar Josefsson.

En del undrar kanske varför AJ Reinings flaggskepp och NRHA European Champion ARC Walla Dun Did It (Benny) inte är den som Anders rider under EM. Det beror helt enkelt på att den tävlande hästen måste vara minst 7 år för att tävla och Benny har två år kvar dit.

– Självklart matchar jag honom för de stora mästerskapen framöver för Benny är en häst med fantastisk kapacitet. Han ska hålla länge och vi får se, det har ryktats om en Världscup i reining såsom man har i hoppning och dressyr, jag hoppas det blir verklighet, säger Anders.

Redan på måndag packar Team AJ Reining transporten och rullar söderut för att vara på plats i god tid innan mästerskapet. På så sätt får hästarna tid att vila och acklimatisera sig innan tävlingarna.

–Vi åker tillsammans med en av de andra ryttarna, Conny Nilsson och till hjälp har jag med världens bästa groom, Felix Larsson. Vi gör ett dygns stopp i Skåne och sedan beräknar vi vara i Aachen onsdag morgon.

Fredag den 14 augusti är det dags för lagtävlingarna och av de fyra ryttarna i laget tar man de tre bästa scoren som slås ihop.

–Det finns några riktigt starka nationer, som Italien, Tyskland och Öterrike så jag vet inte om vi kan nå pallplats men den övre halvan har vi helt klart chans att hamna på, siar Anders försiktigt.

De 15 individuellt bästa från fredagen går vidare. På lördagen har de som placerat sig 16-35 en andra chans att ta sig vidare och på söndagen avgörs det vem som kan titulera sig European Champion 2015.

Vi återkommer självklart med uppdateringar under nästa helg.

 Meriter   2014 Representerar Sverige på WEG, Caen, Frankrike • 2013 NRHA European Derby Finalist, Manerbio, Italien• 2012 NRHA French Open Derby Champion level 1 och 4, Paris• 2011 NRHA German Derby Finalist, Kreuth• 2009 Dubbla Bronsmedaljer på NRHA European Reining Championships. Malmö, Sverige• 2008 Representerar Sverige på FEI VM, Manerbio, Italien Norway Open Champion•2007 Bronsmedalj på European Paint Horse

• 2007 Championships, Kreuth, Tyskland.

2007 Representerar Sverige på FEI EM, Mooslargue, Frankrike. Individuell finalist 

2006 Representerar Sverige på WEG, Aachen, Tyskland 

• 2005 Top 20 rankad i världen i Open Division

• 2003 Reining Grand Prix Champion, Globen, Stockholm

• 2002 AQHA World Show Qualifier.

2002 Reserv i första FEI landslaget, Reggio Emilia, Italien 

• 1995 Svensk Mästare i westernridning.

Yrke  Professionell tränare sedan 1998
Klubb  Djursholms Ridklubb
Ort  Stockholm
FEI EM – häst  AR Easy Jessie Whiz, Quarterhäst, sto, 2008, e: Easy Otie Whiz u: Jessie De Hollywood, Ägare: Emma Karlsson

Svenska reiningtruppen till EM

Anders Josefsson, Stockholm, Sverige, f. 1963 AR Easy Jessie Whiz (sto, 7 år, e: Easy Otie Whiz  u: Jessie De Hollywood)

Johan Fridberger, Tidaholm, Sverige, f. 1974, Mega Jac Dance (valack, 13 år, e: Marthas Mega Jac  u: BH Song and Enterprise)

Conny Nilsson, Alunda, Sverige, f. 1978, Bertas Wild Rag (hingst, 11 år, e: Duals Blue Boon  u: Nu Berta)

Helene Hokkanen, Stenstorp, Sverige, f. 1976, Katy Bugs Twist (sto, 10 år, e: Dun It With a Twist  u: Doc Berry Miss)

 

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.