Sveriges reiningmecca

 

För tolv år sedan började Henrik Steiner att rida. Ett par år efter det startades Long Valley Ranch och i dag är de störst i Skandinavien på reining.

Text: Natalie Lindholm  Foto: Anne Svensson och Malins Pictures

20130610_IMG_3866_malinspictures

 

 Man kan utan att ljuga säga att Long Valley Ranch är stora inom reining. Förmodligen är de störst i Skandinavien och de har hela tiden ett tätt samarbete med den amerikanska eliten. Det är en strålande sensommardag och när jag kliver ur bilen framför ett av stallarna slås jag av tystnaden. Trots att jag befinner mig på en gård med 60 hästar och fem heltidsanställda hör jag inte så mycket som en gnäggning. Jag ser mig omkring i stallarna där en och annan häst lugnt står och tuggar hö i svalkan. På den välklippta gräsmattan sprätter några hönor och allt osar av harmoni. Inte en människa syns till. Inte förrän jag kliver in i ridhuset där Henrik är i full gång med att instruera två elever.– Öka, öka, öka (!) säger han med hög röst och ryttaren galopperar i full fart in i ett stopp så dammet yr.– Bra, berömmer Henrik och de båda svettiga hästarna får pusta ut medan vi går bort till fikarummet för en pratstund.Medan han kokar kaffe och plockar fram bullar berättar han att de just nu förbereder för fullt inför Summer Reining Show som går av stapeln nästa helg på Bökebergs gård. 15 av gårdens hästar ska dit och inte mindre än 13 elever ska tävla. Själv ser Henrik fram emot att tävla sex hästar.

– Det ska bli jätteroligt utbrister han och berättar att de bara har hästar av hög kvalitet i verksamheten.

– Vi ville starta ett ställe med väldigt bra hästar. Vi började i liten skala och sen har vi byggt på med fler och fler bra hästar. En del hästar våra kursdeltagare rider är ju våra tävlingshästar och vi har ett tjugotal hästar som tävlas antingen av mig eller av elever.

Inom marknadsföring

Henrik är inte född in i hästvärlden utan arbetade tidigare med marknadsföring i musikbranschen. Ovanför köksbänken hänger en stor signerad affisch med bandet No Doubt på omslaget till tidningen RollingStone och Henrik berättar att han var med och etablerade bandet i Sverige.

– 2001 slutade jag i musikbranschen. Jag konsultade fram till 2006 men sedan dess har jag jobbat med hästar på heltid. Det är tack vare Henriks fru Jola han började rida för 12 år sedan.

– Min fru har hållit på med hästar jämt, hon sysslar med dressyr och hoppning. Själv hade Henrik turen att hamna mellan två jobb och satt i karantän ett år med betalt utan att få jobba.

– Jag kände att jag behövde något att göra och då tyckte min fru jag kunde börja rida. Jag tog tre lektioner och kände direkt att det här var något jag kunde syssla med. Sagt och gjort. Henrik köpte sig sin första häst och strax därpå även en unghäst.

– Med unghästen hamnade jag hos Anders Josefsson och när jag ridit ett år vann jag amatör SM berättar Henrik och ler stort.

– Två år senare skaffade vi den här gården och sen har det bara rullat på. Long Valley Ranch är idag en stor verksamhet med många järn i elden. De erbjuder inackordering och träningar, har rookieverksamhet, bedriver avel, har hingststation, säljer hästar, tar emot träningshästar och tränar såklart de egna tävlingshästarna. På 12 år har Henrik avverkat mer än 15 000 timmar i sadeln och ridit kring 600 olika hästar så man förstår att han samlat på sig stor erfarenhet på få år.

Fanns inget liknande

– När vi startade upp det här var det för att det helt enkelt inte fanns något liknande. Det fanns ingenstans där man kunde börja med reining eller western på riktigt bra hästar. Vår ide var att starta en ridskola med hög kvalitet, bra hästar och bra instruktörer. Tanken med verksamheten var också att påskynda min egen utveckling som ryttare. Här har jag ju inte mindre än sex timmar ridning per dag förklarar Henrik. Fem personer driver runt anläggningen på heltid. Henrik sköter tävlingshästarna och de fasta eleverna, Julia Ögren har egna träningshästar, ansvarar för unghästprogram och sköter ridskoleverksamheten, Henriks fru Jola sköter underhåll av alla hästar och ansvarar för aveln.

–  Jola har över 33 års erfarenhet av djur säger Henrik.

– Hon är jätteduktig och har jobbat rygg i rygg med så många veterinärer i så många år att hon har en enorm erfarenhet. På gården finns också en stallskötare som tar hand om gården, sköter reparationer och underhåll samt ser till att allt fungerar i stallarna.

– Och så har vi Viktoria Andersson som är trainee här. Vi har hela tiden en person som får plats för att se hur verksamheten fungerar och lära sig från grunden. De får aldrig träna hästarna men de får se hur vi tränar och lära sig, förklarar Henrik.

– Varje år tar vi in en ny trainee.

Många ben

Verksamheten går bra och Henrik säger att det beror till stor del på att de har många ben att stå på men också för att han själv kommer från en helt annan bakgrund.

– Jag har ett annat tänt i allting. Hur vi ska ta hand om tävlingshästar och kunder, hur vi sköter gården…I och med att jag jobbade i en internationell business förut så har jag hela det tänket kring kundvård och hur man får saker att fungera. Jag tror många som håller på med hästar är jättebra hästmänniskor men inte lika bra människo- människor. Man måste vara lika bra på att ta hand om människorna som att ta hand om hästarna, förklarar han entusiastiskt.

Läs mer i LuckyRider nr 6, ute nu

 

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem − 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.